Ančincová (Piráti): Neberte miliardy obcím a krajům

25.05.2020 22:08

Kandidátka na hejtmanku Zlínského kraje za Piráty Hana Ančincová se v otevřeným dopisem obrací na poslance ze Zlínského kraje kvůli hlasování o kompenzačním bonusu. Obává se, že by kvůli hlasování poslanců mohl přijít kraj a obce o miliardy korun.

Ančincová (Piráti): Neberte miliardy obcím a krajům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Spousta poslanců ze Zlínského kraje je zároveň komunálními či krajskými zastupiteli a zadlužené. Na dopady zákona o kompenzačním bonusu upozorňuje také sdružení měli by brát zřetel na obecní či krajské rozpočty, které jsou už nyní místních samospráv.

Pokud poslanci schválí tuto právní kličku, tak město Zlín přijde podle odhadů až o 66 milionů, Kroměříž bezmála 24 milionů, Uherské Hradiště 21 milionů, Valašské Meziříčí 19 milionů a Zlínský kraj až 211 milionů korun.

Znění dopisu adresováno všem poslancům Zlínského kraje reaguje na hlasování o senátní vratce, které se bude projednávat v příštím týdnu na 49. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky:

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

ve zrychleném režimu byl prosazen kompenzační bonus, který slouží živnostníkům ke zmírnění dopadů koronavirové krize. Příspěvek je koncipován jako vratka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, která patří mezi sdílené daně. Výnosy ze sdílených daní putují nejen do státního rozpočtu, ale i do rozpočtů obcí a krajů, ze které obce dostávají bezmála 24 procent a kraje skoro 9.

Dopady kompenzací by mohl změnit senátní návrh, který budete Vy, vážené poslankyně a poslanci v následujícím týdnu ve sněmovně projednávat. Tyto kompenzace jsou krokem správným směrem, ale měl by je platit stát nikoliv obce. A právě podle senátorského návrhu by se příspěvky živnostníkům vyplácely ze státního rozpočtu.

Ministryně financí Alena Schillerová slíbila obcím podporu masivními dotacemi, ale pokládám si otázku, zda není smysluplnější nechat obcím tyto prostředky, ať je investují podle sebe? Stát vezme finance obcím a následně je bude vracet formou dotací, což je samo o sobě finančně náročné a neefektivní. Jelikož nejdříve vláda ubezpečovala obce i kraje, že na jejich rozpočty nedolehnou žádné restrikce a určené peníze jim zůstanou. Příspěvek jako takový považuji za správný nástroj, nesmí ale být na úkor samospráv.

Mnozí z Vás jste nejenom poslanci, ale také obecní nebo krajští zastupitelé Zlínského kraje. Každý příjem je tak pro tyto samosprávy velmi důležitý a Vy tuto skutečnost jistě víte. Proto Vás touto formou vyzývám a prosím o odpověď na následující otázku:

Podpoříte senátní verzi, která by ušetřila obcím miliardy korun?

Děkuji předem za odpověď.

S úctou

Hana Ančincová, Kroměříž

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.