Ander (SZ): Zabíjení referenda

21.08.2014 15:24

Proč brněnský magistrát spolu s oznámením o neplatných podpisech pod peticí za referendum nezveřejnil jejich konkrétní seznam? A proč rozhodnutí úředníků vykonávajících státní správu v médiích vysvětluje politik, který do jejího výkonu nemá co zasahovat?

Ander (SZ): Zabíjení referenda
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Tento týden médii proletěla zpráva, že téměř 8 z 21 tisíc podpisů pod peticí za vyhlášení referenda o poloze brněnského hlavního nádraží je neplatných. Alespoň tak to tvrdí magistrát a obsáhle komentuje v médiích náměstek primátora Kotzian. Zarážející však je, že ani veřejnost a dosud ani petiční výbor neobdrželi klíčový důkaz, který by toto tvrzení mohl doložit či vyvrátit: tedy soupis konkrétních podpisů, které magistrátní úředníci vyhodnotili jako neplatné.

Takový seznam je totiž důležitý nejen kvůli přezkoumatelnosti úředního rozhodnutí a jeho veřejné kontrole, ale také proto, aby ti, kteří podepsali, si mohli dohledat, zda právě jejich podpis byl zpochybněn, například kvůli čitelnosti. Pak by se totiž obratem mohli podepsat znovu a „čitelněji“, bez rizika, že budou následně označeni za „podvodníky“, kteří se podepsali vícekrát.

Zatím je však evidentní, že nezveřejnění seznamu spolu s textem rozhodnutí hraje do karet politikům, kterým se při představě konání referenda, nota bene vyvolaného zdola, zrychluje tepová frekvence a žene krev do hlavy. Jak snadné je nyní ostouzet organizátory sběru podpisů vytahováním jednotlivostí typu pětkrát podepsaného občana, když se petiční výbor nemůže bránit, protože nemá v ruce podklad, který mu magistrát měl doručit jako součást svého rozhodnutí. Jak máme věřit v nestrannost úředního postupu, když místo úředníků vysvětluje rozhodnutí magistrátu v České televizi „politický“ náměstek Kotzian, který se netají tím, že dát lidem možnost rozhodout vleklý spor o nádraží prostě nechce.

Denunciační kampaň proti referendu staví na tvrzení, že o poloze nádraží přece rozhodne stát, takže hlasování Brňanů je zbytečné. Opak je však pravdou. Město Brno je významným spoluinvestorem přestavby železničního uzlu. Bez miliardových investic města a jeho výslovného souhlasu v rámci všech povolovacích řízení není možné nádraží z centra odsunout. Tak obří stavbu nemůže stát uskutečnit proti vůli města. Pokud tedy občané v referendu zaváží své zastupitele, aby učinili všechny kroky k modernizaci nádraží v centru, na stávajícím místě podél ulice Nádražní, pak to bude jasná stopka pokusům odsouvat nádraží do nevýhodné polohy kamsi za Zvonařku (o důvodech proč je výhodnější zachovat nádraží v centru se dočtete například v tomto mém textu). A právě toho se Kotzian a jeho političtí partneři nejvíc bojí. Kdyby si totiž byli jisti tím, že dokáží svůj záměr před veřejností obhájit, nebáli by se dát lidem možnost v referendu konečně rozhodnout.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.