Babák: Rozpočet podle Sobotky a Babiše? To bude zatraceně drahé

13.01.2014 8:20

Koaliční smlouva je podepsána, na jmenování nové vlády se netrpělivě čeká. Nemůžu ale říct, že by mě to uklidnilo. Při pohledu na kapitoly smlouvy se musím ptát, kdo z toho bude profitovat.

Babák: Rozpočet podle Sobotky a Babiše? To bude zatraceně drahé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

Ze způsobu, jakým se nová politická reprezentace postavila k rozpočtu a daním v koaliční smlouvě, jsem velmi rozpačitý a nad některými věcmi mi zůstává rozum stát. Během svého působení v Poslanecké sněmovně jsem zažil leccos. Několikrát jsem neúspěšně předkládal návrhy na úpravu daní, např. zachování nižších sazeb DPH 14% a 20% či platbu DPH až po proplacení faktur, což by značně ulehčilo živnostníkům a drobným podnikatelům. Bohužel se nedočkali a smůlu asi budou mít i teď.

Za naprosto nepřípustné považuji omezení výše paušálních nákladů pro OSVČ, což znamená, že se odvody pro živnostníky opět zvýší. Současná vláda tak jde ve stopách Kalouskových experimentů. V opatření spatřuji křížové tažení pana Babiše proti živnostníkům, kteří jsou přirozenými nepřáteli jeho chemického impéria.

Naopak jako čirý populismus vidím zavedení třetí sazby DPH na léky. Vláda chce navíc pro financování třetí sazby zavést sektorovou daň pro regulovaná odvětví, což přeloženo do češtiny znamená, že se to bude týkat zejména bank. To vnímám pro občany jako rizikové, protože banky si budou chtít sektorovou daň někde kompenzovat a kde jinde to asi udělají, než právě u svých klientů v podobě navýšení už tak vysokých poplatků.

Výhrady mám i k zavedení druhé sazby daně z příjmů fyzických osob, což není nic jiného než další zvyšování daní. Že nedojde ke zvýšení daňového zatížení fyzických osob je velmi pochybné, naopak to značí vyšší daně i po roce 2015. Stejně tak zrušení osvobození srážkové daně z dividend, které jsem ve Sněmovně prosadil, je holý nesmysl. Toto opatření se stejně legálně obchazí a nebo nutí posílat poplatníky - finanční zdroje do zahraničí. Vím, že nejsem příliš pozitivní, ale koaliční smlouva mi jinou možnost nedává. Mám obavy z toho, kolik např. bude státní kasu stát dočasné osvobození sociálně potřebných zaměstnanců od plateb na sociální pojištění na celý rok, když se koalice jedním dechem zavazuje, že to bude v zásadě rozpočtově neutrální. Jak? Z praxe říkám, že to bude zatraceně drahé! Stát by neměl být zaopatřovacím ústavem...

„Po konzultaci s EU budeme usilovat o rozšíření pravidel o přenesení daňové povinnosti u vybraných zdanitelných plnění za účelem minimalizace daňových úniků na dani z přidané hodnoty, a to způsobem, který minimalizuje negativní dopady (administrativní zátěž) na plátce daně.“ Může mi někdo vysvětlit o jaké konsultaci se tu mluví. Mám to chápat tak, že se zdvořile v Bruselu zeptáme, poděkujeme a zase odejdeme. To nám vskutku nepomůže. Jedinou šancí je výjimka na zavedení ´reverse charge´ na pohonné hmoty. Žádná konzultace. Těch už bylo a kde jsme teď, raději nedomýšlím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Babák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…