Babák (VV): Novela zákona o DPH. Podnikatel by ji doplnil, aby víc chránila firmy

14.06.2013 8:24

Největším zdrojem kritiky platného zákona o DPH je povinnost odvádět daně z neproplacených faktur. To chtějí zákonodárci změnit. Novela zákona o DPH proto zavádí režim tzv. hotovostního účetnictví, který umožní poplatníkům – firmám odvést DPH až po zaplacení faktury. Stát má v prvé řadě zajistit podmínky pro rychlou vymahatelnost neproplacených faktur, až poté může spravedlivě vybírat daně.

Babák (VV): Novela zákona o DPH. Podnikatel by ji doplnil, aby víc chránila firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

„Platit daň z příjmu, který jsem neměl, jde zcela jednoznačně proti logice zdravého rozumu. Podstatou tak je, aby podnikatelé platili výhradně z peněz, které reálně získali, a ne z imaginárních příjmů “, argumentuje Michal Babák (VV), jeden z předkladatelů novely a dodal, že je potěšen, že se našla široká shoda na těchto tématech, které již několikrát předkládal. „Jedná se o velmi jednoduchou změnu, která funguje v mnoha zemích EU“, dodal Bábak.

Podnikatel a předseda ústeckých Věcí veřejných Josef Suchý si novelu pochvaluje, jako živnostník totiž s neproplacenými fakturami má své zkušenosti. "Je to proti mysli. Proč mám platit daň za fakturu, kterou mi někdo nezaplatil?" ptá se celkem oprávněně a dodává: "Návrh poslance Babáka se mi zamlouvá a jsem připraven hledat pro něj podporu mezi poslanci z našeho regionu. Je to totiž pro místní podnikatele velmi důležitá novela."

Ze zkušenosti ví, že odběratelé platí faktury často se zpožděním. Tomu by rád předcházel. Například tím, že by se pozdní proplácení faktur po splatnosti sankcionovalo. "Zaplatíš měsíc po splatnosti? Bude to přestupek. Nezaplatíš do tří měsíců od splatnosti? Pak je to trestný čin a ať to podlehne třeba exekuci," říká šéf VV v Ústeckém kraji a radní v Klášterci nad Ohří Josef Suchý. Svůj návrh poslanci Babákovi postoupí. 

Podle něj nejsou solidní firmy a poctiví podnikatelé v tomto ohledu chráněni. "A to je chyba, protože to souvisí i se zaměstnaností. Budou-li mi platit včas, můžu si dovolit zaměstnávat. Ale pokud mi neplatí, nemůžu živit zaměstnance. To je logické," uzavírá Suchý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině