Babiš (ANO): Inflace spaluje naši zemi a vinou nečinnosti vlády chudne celá společnost

17.04.2022 10:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k inflaci a zdražování.

Babiš (ANO): Inflace spaluje naši zemi a vinou nečinnosti vlády chudne celá společnost
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Petr Fiala po čtvrt roce nicnedělání konečně došel k závěru, že nás všechny čeká Fialova chudoba. „Všichni trochu zchudneme, všichni budeme mít problémy,“ vyslal lidem další ze svých jasných signálů. A pomoc? Vyhodnocuje situaci. Pokud bude, tak podle Fialy jen pro ty, kteří to skutečně potřebují. Tedy téměř pro nikoho, přesně jako dosud.

Panu premiérovi se dobře káže rodinám s dětmi, samoživitelkám či důchodcům o utahování opasků, když má plat přes čtvrt milionu měsíčně a k tomu veškerý servis od jídla přes bydlení až po auto s řidičem k cestám domů do Brna a zpět. Stejně jako paní Pekarová, která občanům vzkazuje, že už nebudou žít nad poměry.

Co čekat od političky, podle níž se vláda nemá starat o lidi. Inflaci, kterou koalice svou nečinností vyšponovala do současné rekordní výše 13 procent, Fiala s Pekarovou se svými platy nepocítí. Ale bude ještě hůř. Inflace brzy podle odhadů ekonomů dosáhne 15 procent, možná i víc.

Všeobecná drahota lidem požírá úspory, sráží životní úroveň, žene střední třídu do chudoby a existenčně ohrožuje stovky tisíc rodin. Dokonce i pracovníci Úřadu práce jsou dnes nuceni žádat o dávky, ale s vládou to ani nehne.

Zdroje? Stačí hledat!

Česko je sice šestou nejméně zadluženou zemí v EU, v tempu zadlužování je až na 14. místě a svým občanům plošnými opatřeními pomáhá 24 z 27 členských zemí EU (mimochodem i Rakousko nebo Německo s dvojnásobným dluhem), ale premiér stále lže, že prý nemá peníze.

Hnutí ANO navrhlo 12 opatření proti chudobě, která by významně pomohla občanům s drahotou:

1) mimořádný příspěvek pro důchodce nad zákonnou a inflační valorizaci ve výši 6 000 Kč

2) zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc Kč s pravidelnou valorizací

3) zvýšení příspěvku na mobilitu z 550 na 2 000 Kč měsíčně

4) vrácení slevy na jízdném pro seniory a studenty na původní úroveň 75 %

5) zvýšení životního a existenčního minima o 20 % místo vládou prosazených 10 %

6) odpuštění poplatků občanům a zaměstnavatelům za obnovitelné zdroje

7) prosadit zastropování cen emisních povolenek na Evropské radě 

8) snížení sazby DPH na 0 % na elektřinu, plyn a topení na rok 2022

9) zastropování pohonných hmot na maximálně 36 korun/litr formou snížení DPH nebo spotřební daně

10) nákup plynu prostřednictvím distributorů na alespoň tři měsíce se státní garancí dorovnání cenového rozdílu

11) snížení DPH u základních potravin z 15 % na 0 % a zastropování cen u základních potravin

12) zvýšení platů státních zaměstnanců

Vláda ale naše návrhy ignoruje a shazuje, nechce ani vrátit slevy na jízdném za 1,8 miliardy, což je 0,1 procenta výdajů státního rozpočtu.

Zdroje přitom vláda má, stačí hledat. Z modernizačního fondu EU bude k dispozici 1 000 miliard, dalších skoro 1 000 miliard má ČR v evropských fondech na dalších sedm let. Připočtou-li se i dosud nevyčerpané zdroje z fondů EU, vyšší dividendy z ČEZ a dodatečné příjmy z rekordní inflace ve výši téměř 70 miliard, může mít vláda v příštích letech k dispozici až 2 260 miliard korun.

Místo aby prosadil skutečnou a účinnou plošnou pomoc pro lidi, tak Fiala jako římský císař Nero fascinovaně pozoruje inflační požár, který už čtyři měsíce záměrně živí. To proto, aby vláda dostála model svého škrtacího rozpočtu a mohla tvrdit, že šetří, aniž zvyšuje daně. Přitom je potají dávno zvýšila.

Inflace je v podstatě daň, která má tu výhodu, že ji nemusí viditelně odhlasovat poslanci ve Sněmovně. Když vám zaměstnavatel zvýší plat o 5 %, ale ceny kvůli inflaci vyrostly o 13 %, pak si za svoji mzdu toho reálně koupíte o 8 % méně a ještě za dražší zboží zaplatíte navíc na DPH. A tak do státní kasy proudí každý měsíc miliardy navíc. K lidem, z nichž je dnes už 16 % pod hranicí chudoby, se ty peníze určitě nedostaly.

Inflační požár spaluje naši zemi a vinou nečinnosti vlády chudne celá společnost. Vláda nás z obří inflace zatáhne do obří ekonomické recese a Fialovu chudobu pocítí nejen lidé s nízkými příjmy, ale drtivě zasáhne i střední třídu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…