Babiš (ANO): Když už nevíš kudy kam, sveď to na Babiše

07.05.2022 18:07 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výmluvám vlády

Babiš (ANO): Když už nevíš kudy kam, sveď to na Babiše
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš kritizuje Petra Fialu

Když už nevíš kudy kam, sveď to na Babiše. Tímto pravidlem se politici pětikoalice řídili v opozici (dopady pandemie, Bečva, inflace) a s železnou pravidelností ho používají i ve vládě.

Naposledy tuto univerzální výmluvu použil premiér Fiala, aby odvrátil pozornost od toho, že proti vysokým cenám zemního plynu nehodlá jeho vláda lidem jakkoli pomoci.

Vše odstartoval jistý zhrzený expremiér, který si v tom správném listě postěžoval, že prý Babiš zarazil v roce 2017 plynovod, díky kterému měl přes Polsko do ČR proudit zkapalněný plyn. Jak to ale bývá, pravda je někde úplně jinde a nevyznívá vůbec dobře pro tradiční politiky. I když Česko v EU výstavbu plynovodu z Baltu do Slezska podpořilo a pomohlo na ni sehnat evropské peníze, celý projekt zkrachoval kvůli nezájmu Varšavy už v roce 2016 a pak ještě jednou, a proto jej v roce 2019 Evropská komise vyřadila ze seznamu prioritních infrastrukturních staveb. Polsku by se totiž výstavba v té době ekonomicky nevyplatila, protože o třikrát dražší zkapalněný plyn nebyl zájem. Na postoji Poláků a na ceně LNG se nezměnilo nic, ani když jsem byl premiér.

Dnes tedy obviňovat Babiše z toho, že kvůli němu zkrachovala výstavba plynovodu, je výrazem mimořádné politické zoufalosti. Ale tonoucí se stébla chytá…

Hlavního viníka za současný stav je třeba především hledat v kupónové privatizaci 90. let v režii ODS. Byly to tradiční strany včetně ČSSD, které dopustily, aby náš stát ztratil kontrolu nad klíčovou infrastrukturou. Z této infrastruktury náš stát, na rozdíl od Maďarska, Slovenska, Polska či Rakouska, nevlastní už skoro nic – ani vodovody a kanalizace, ani plynárny a zásobníky, ani rafinerie a teplárny, a i když je ČEZ firma majoritně vlastněná státem, významná část akcií je v soukromých rukou.

ODS a ČSSD levně rozprodaly skoro všechno, co nebylo přibité k zemi, včetně bank a půdy. Rok co rok z bohatství, které tu v Česku vyprodukujeme, odchází do zahraničí 250 až 280 miliard korun na dividendách. To je skutečný účet za vládnutí ODS a dalších tradičních stran.

Pokud jde o zemní plyn, ztratil stát jakoukoli kontrolu nad touto komoditou v roce 2002, kdy Česko prodalo Transgas. To jde samozřejmě na vrub ČSSD. Výsledkem je, že nákup, distribuci a prodej plynu v ČR mají hlavně pod palcem německé a maďarské společnosti, jejichž jedinou motivací není dobro našich občanů, ale co nejvyšší zisk.

Je třeba si přiznat krutou pravdu. I kdyby se vláda stavěla na hlavu, tak s nákupem a distribucí plynu nic nezmůže, pokud ovšem nechce odkupem těchto aktiv zpět do rukou státu naši zemi zadlužit o další stovky miliard.

Jediná cesta, jak lidem aspoň trochu ulevit od astronomických částek za energie, je dočasně snížit DPH na 0 % a zrušit poplatek za obnovitelné zdroje, přesně jak navrhuje hnutí ANO. Peníze stát má, za čtyři měsíce vybrala vláda meziročně na daních a odvodech 47 miliard navíc a kvůli inflaci na DPH vybere další desítky miliard.

Kdyby pan Fiala a politici pětikoalice vynakládali do efektivního vládnutí tolik energie jako na výmluvy, za co všechno může Babiš, tak by hnutí ANO nikdy nemělo šanci. Ale jak říkal Werich, hloupost se fackováním nedá vyléčit. Tak nezbývá než čekat, až zase bude líp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…