Babiš (ANO): Všichni jsme tehdy žili v tom, že když skončí uhlí, jde se na plyn

03.05.2022 15:02

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

Babiš (ANO): Všichni jsme tehdy žili v tom, že když skončí uhlí, jde se na plyn
Foto: Repro PSP
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych nejdřív se vyjádřil k mediální strategii této nové vlády. Ta strategie v podstatě je koordinovaná, vypadá to, že je centrálně řízena, protože všichni ministři z pětikoalice opakují stejné věci. A strategie vlády je lhát a přisvojovat si naši práci. Takže já jen teď zopakuji velice stručně, o čem tato nová vláda lže.

Lže o zadlužení, lže o inflaci, lhala o Green Dealu, lže o plynovodu Polsko, lže o stavebním zákonu, lže o projektu národního boje proti rakovině a lže o biosložkách, neodpovídá na otázku, lže o výdajích, že ušetřila 77 miliard, to je další lež a taky lže o 74 miliardách, které (měla?) nasměřovat, lže o rozdělování společnosti, (údajně?) že máme rozdělovat společnost. Takže to jsou ty hlavní lži a lže samozřejmě o tom, že plošná podpora je špatně a nakonec ji sama realizuje. No a potom si přisvojuje naši práci - Dukovany - dva roky práce Havlíčka, taxonomie - o tom budu mluvit, emisní povolenky, investice do dopravní infrastruktury.

Takže to jsou všechno věci, které vláda realizuje a dělají to jednotně. Já jsem překvapený, my jsme byli menšinová vláda a my jsme se vůbec nekoordinovali. Sociální demokracie říkala do médií, co chtěla, a my jsme si říkali, co jsme chtěli. Ale tady je zajímavé, že ty lži vždycky všichni opakují stejně, pětikoalice. No a proč to tak je? Protože se nám vrátili naši staří známí, ti, kteří řídili, ten loutkovodič, ten známý pražský advokát, který řídil premiéra Sobotku.

A když jsem se stal ministrem financí, tak pan bývalý premiér si stěžoval, že jsme zrušili kontrakt pro Bison & Rose na (ČEPRO?), směšných 500 tisíc. To bylo poprvé, co se mnou promluvil, ještě podruhé to bylo ohledně Kapsche. A tento pan pražský advokát, který realizoval zkrachovalý projekt Dotyk, dosadil své lidi do systému pětikoalice. Takže hlavní cenzor je na Úřadu vlády, druhý hlavní poradce je tam taky, no a naše stará známá Evička Hanáčková, ta řídí celé MPO. Z MPO odcházejí lidé, kvalitní lidé. Ta teorie, že někdo přišel z AGROFERTu, je směšná. Jirotková, Tauberová, šéf CzechInvestu, nikdy ho pan ministr nepřijal.

Takže je to pětikoalice, ale máme tady další subjekt, a to je ta šesti-nějaká struktura toho pražského advokáta, který řídí MPO, pana ministra, který je produktem pana Michalíka (Michalika?). Pana Síkelu vyhazoval z rakouské banky pan Kratina, nejúspěšnější ředitel České pošty, bývalý ředitel Hypovereinsbank. Takže to je ta struktura a samozřejmě to jsou lidé, kteří měli obrovské dosah do médií, kteří zásobují média těmito nepravdami, a samozřejmě je jasné, že kde ta média stála před volbami.

Včera v Roudnici nad Labem mě přepadla jednotka reportérů toho pana (Wollnera?), nechci ho označit, ale dneska jsem vyhrál soud proti Pirátům zase, ale už advokáti říkají, abych se choval slušně, takže nebudu říkat, co si o něm myslím. No a co si myslíte, co přišli řešit? Plynovod do Polska, totálně vymyšlená věc. Totálně vymyšlená a všichni to opakují. Všichni to opakují. Paní (Richterová?), (já) se na ni těším, na 14.30. (Nesrozumitelné) jaký plyn nakupuje německá chemička? Takže dneska se dozví o tom, jak to je s tím plynem, že se nakupuje plyn, nenakupuje se ruský, katarský, LNG, norský.

Ty nesmysly, ty věci, které tady jsou v mediálním prostoru, kde hlavní lobbista, hlavní lobbista a nejhorší premiér v historii této země, nejzkorumpovanější, sedí v (Eustreamu?). No a co to je (Eustream?) No, to je přece firma, která má největší zájem dodávat ruský plyn přes Slovensko, a on chodí do televize a vykládá něco. No, to jsou neuvěřitelné věci.

Takže vrátím se k tomu zadlužení. Prosím vás, vláda stále říká - nejsou peníze, nejsou peníze. Já myslím, že už to pochopili konečně, že nemůžou říkat, že nejsou peníze, že jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii. Potom, když už konečně řekli, už je to asi trapné tolik lhát, tak řekli, že je trend, že je blbý trend. A samozřejmě i ty média, když o tom mluví, tak neřeknou, že paní Schillerová si půjčila do foroty, dopředu za dobrých podmínek, ale ještě stále ten dluh ke konci roku 2021 vůči HDP byl nižší, než já jsem nastoupil na Ministerstvo financí v lednu 2014, nižší byl.

A když zapomeneme na Lucembursko, na Estonsko a Bulharsko a tyhle pidistáty, tak vedle Švédska jsme skutečně nejméně zadlužená země. Nám koalice vyčítá, že jsme udělali dluh, a už konečně, novináři, si napište to číslo, je to 693 miliard českých korun, navýšil se dluh, v procentech jsme byli lepší než končila koalice 2013. A když jsem se díval na debatu Emmanuela Macrona s Le Penovou a Le Penová říkala - nadělali jste 600 miliard euro dluhu, to je 15 tisíc českých miliard, (říkala?) jo, vždyť to je covidový dluh. A co jsem měla dělat? Měl jsem dopustit 10, 15 % procent nezaměstnanost? Ne, já jsem to dal lidem! (Zvýšeným hlasem.) A ti Francouzi to pochopili. Pochopili to ti Francouzi. (Potlesk hnutí ANO.)

Tady před volbami naši důchodci se nechali vystrašit těmito lžemi. Jejich děti, některé, chodily za nimi a říkaly - Babiš vás zadluží, nebudete mít na penze, vnučky, všechno bude problém. A bohužel, někteří tomu uvěřili. Někteří tomu uvěřili, přitom je to nesmysl. Je to nesmysl, protože Česká republika má skvělé veřejné finance a podívejte se, v jakém stavu jsou finance samosprávy. Když začnou komunální volby, tak se podívejte, kolik my jsme dali peněz samosprávě. Co dala v rámci uprchlické krize vláda krajům? Nedala jim nic, ani korunu. My jsme všechno platili - testy, hasiči, policisté, vakcíny - všechno jsme dělali - odměny domovům seniorům, zaměstnancům - všechno jsme platili, naše vláda. Naše vláda. Dneska na uprchlickou krizi hejtmani nedostali ani korunu. Takže naše finance, vždyť Standard & Poor's nebo další agentury, vždyť to jsou mezinárodní nezávislé agentury a ty potvrdily skvělý rating.

Takže toto je největší lež. No a samozřejmě je problém, že vláda vůbec nechápe, že rozpočet kromě výdajů má i příjmy - v normálním světě, z kterého já jsem přišel - a to i v domácnostech, má nějaký budget, máte nějakou výplatu, no a potom se podíváte, co můžete utratit. To je normální svět, že nejdřív jsou příjmy, potom jsou výdaje. Státy to mají naopak - mají nejdřív výdaje a příjmy se moc neřeší. Ano, to jsou ty makropredikce. A už v první makropredikce 20. ledna 2022 řekla - a tahle vláda má neskutečné štěstí ve všem de facto, protože oni - ještě jsem zapomněl, že se chlubí covidem, se kterým neudělali vůbec nic, ministr Válek zničil všechno, co jsme vybudovali, očkování, není schopen ani ty vakcíny prodat, s tím se taky ještě chlubili.

Takže v podstatě už ta první makro řekla, že dostanou 62 miliard navíc. Druhá makro řekla 69. To jsou ty zdroje. A my stále doporučujeme vládě: nezapomeňte, že máte plno peněz v Evropské unii. Čtyři noci a pět dní jsem bojoval za evropské fondy. A vybojoval jsem 42 miliard navíc. 978 miliard navíc. A z Modernizačního fondu tam bude tisíc miliard. Takže máte tisíc miliard, 978 miliard, 230 miliard vám doteče za program 2014-2020. Už dneska máte 70 navíc. A podívejte se na ČEZ. Vždyť ten bude mít o sto procent vyšší zisk. V červnu budete mít valnou hromadu, tak si vezměte ty prachy. Můžete si vzít o 15 víc. Můžete si vzít 32 miliard.

Takže já jsem vám to všechno spočítal. Máte tam 2 260 miliard zdrojů. Ale o tom vy nemluvíte. Vy stále lžete lidem a říkáte: nejsou peníze. Jsou peníze! Máme skvělé veřejné finance. Máme dobré finance samosprávy. A ten trend samozřejmě je nesmysl, protože v trendě jsme nakonec čtrnáctí.

Potom tu máme naši slavnou inflaci. To fakt já nechápu, jestli je to tak složité pochopit, že pokud tato vláda říká, a samozřejmě za všechno můžeme my, my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, že jsme snížili daně zaměstnancům o 7 %, stálo to balík peněz, ale ODS hlasovala s námi, a samozřejmě jsme dali víc peněz důchodcům plošně, protože to je nejrychleji a dá se to udělat velice jednoduše. Takže vlastně, občané, vy můžete za to, že jste dostali peníze a tím jste způsobili tu inflaci.

V Hypernově v Čestlicích, kam chodím nakupovat rohlík - teď jsem byl na bezezbytkové dietě, dneska jsem byl na magnetické rezonanci a konečně můžu začít jíst - tak tam mají rohlík za 2,30 a ještě domácí mají za 4,90. Ten tam dělají. Tak si představte, že je tam jeden rohlík, a teď tam přijde sto lidí a všichni chtějí rohlík. A nakonec někdo koupí ten rohlík za 15 korun. No vždyť to je blbost přece. Taková inflace neexistuje. Všichni dobře víme, jaká je inflace. Že je to energetika, ropa, plyn, že to je ta hlavní inflace. Ano. Naše lokální inflace je v čem? V nemovitostech! Je málo bytů. Lidé mají strach, tak nakupují. Takže byty, ano, tam můžu říct, ano, je to inflace.

Takže ještě jednou. Já nevím, jestli občané mají pocit, že způsobili tu inflaci. Když jim stouply úspory za jeden rok o 549 miliard, protože naši občané jsou rozumní a odložili si ty peníze, tak samozřejmě že to je pitomost. A před volbami říkal pan premiér Fiala, že je to Babišova drahota, Babišova inflace. A my jsme samozřejmě něco dělali proti inflaci, resp. my jsme nemohli ovlivnit inflaci. My jsme dali lidem peníze. My jsme na listopad a prosinec snížili DPH z 21 % na nulu na elektřinu, plyn a topení. Proto jsme srazili inflaci v prosinci na 5,3 % a byli jsme čtrnáctí v Evropě. A samozřejmě nová vláda nepokračovala v lednu, tak tam skočila DPH. Takže je to jejich inflace. Ale já neříkám, že je to Fialova drahota. Je to inflace. A dneska jsme třetí nejhorší v Evropě. Třetí nejhorší v Evropě! Proč? Protože zkrátka vláda, i když vyinkasuje víc peněz od lidí, tak zkrátka nechce jim odpustit a efektivně pomoct.

A jaká je ta efektivní pomoc? Tady už kolegové mluvili těch 5 000 korun. No to je samozřejmě fraška, protože ve vládě ani nevědí, co je hrubá a čistá mzda a Piráti říkají, že je to kompenzace za energie. Někdo říká, že je to příspěvek pro žáky, když se vrátí do školy. A v podstatě pan Jurečka v sobotu v rozhovoru v Právu řekl, že vlastně neví, jak se to bude hodnotit, kdo to bude vyhodnocovat, jaká jsou kritéria, a neví, kdo bude vlastně vyplácet ty peníze. My když jsme byli ve vládě - a vůbec já jsem hlavně šokován, jak ta vláda je v pohodě, oni pracují ve středu, aby se ještě ukrojilo z té Sněmovny, takže nepracují v pondělí - a když byla krize, my jsme makali až do momentu, kdy se to rozhodlo, a potom jsme jasně řekli, kdy to bude, co bude, kolik, komu. Ano, takhle jsme to dělali my. A oni zase vyslali signál. Takže možná v srpnu někdo něco dostane. Ale neví se nic. Neví se nic. Ale jsem rád, že asi pod naším tlakem a samozřejmě celkově pod tlakem ve společnosti konečně vláda vyslala nějaký signál, že dá lidem peníze.

Je zajímavé, že pan premiér vždycky kritizoval, ne vždycky, pan premiér řekl 21. dubna 2022 (čte z velkého barevného papíru, který nejprve ukázal): "Bráníme se plošným opatřením, jež by pomohla i těm, kteří to momentálně tolik nepotřebují. Stálo by to hodně peněz a navíc roztáčelo inflaci." Zase ten nesmysl. A první výkop Jurečky byl pro 90 % rodin přece. A co řekl pan premiér 1. dubna 2020? (Ukazuje další papír.) "V zahraničí spouští vlády plošná opatření na záchranu živnostníků a podnikatelů, jenom u nás si Babišova vláda klade mnoho komplikovaných podmínek. Vypadá to, jako když se snaží, aby na podporu dosáhlo co nejméně lidí. V tuto chvíli není čas na složitá řešení, je třeba rychle pomoct," říkal pan Fiala 1. dubna 2020. Teď říká úplně něco jiného. Takže oni stále říkají jenom to, co se jim hodí.

Takže ještě jednou, aby to pochopili všichni, možná i někteří novináři to pochopí. Pokud my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, tak mi vysvětlete, proč ta inflace za Fialovy vlády je násobně vyšší, když pan Fiala nedal lidem žádné peníze? Já nevím. Tak to snad pochopí i první základka, nebo nevím, i v mateřské školce to pochopí. Ne? To je trojčlenka. To je trojčlenka. To je ta inflace.

A my neříkáme Fialova drahota. Ono se to změnilo. Babišova drahota a Putinova drahota. Takže pan premiér, tam ti marketéři mu asi řekli, musíš říkat Putinova drahota. To je jedno. Je to zkrátka drahota, kterou těžko může někdo ovlivnit. Takže je potřeba lidem pomoct. Je potřeba lidem pomoct rychle a bez toho, aby oni museli někam chodit, aby nemuseli vyplňovat formulář, doplatek na bydlení, to je ta pomoc na energie. Nevím kolik, 40 000 lidí o to požádalo, přitom mohli požádat stovky. Nefunguje to. Nefunguje to.

A my jsme jasně řekli, jak můžeme pomoci. No tak, jak jsme pomohli v listopadu a v prosinci. Že lidi na faktuře za elektřinu, plyn a teplo uvidí v položce obnovitelné zdroje - to je ten solární tunel, co tady o tom mluvil Havlíček, 600 miliard, co se tady rozkradlo, to byl Topolánkův solární tunel, to se dá krásně dohledat, 600 miliard - tak tam bude nula a v položce DPH bude taky nula. A tam ti lidé uvidí, že nemusejí nikam chodit, akorát tu fakturu zaplatí, má to odečtené. A to je ta pomoc státu, kterou my navrhujeme, kromě samozřejmě dalších věcí, jako je ten příspěvek na mobilitu a tak dále. Takže to je ta inflace. A je to stále dokola. A já vůbec nerozumím tomu, proč to někdo opakuje, protože když se logicky nad tím zamyslíte, tak to nedává vůbec smysl.

Teď je v módě a na stole plyn. A to je neuvěřitelné. A ti lidé, kteří tomu plynu rozumějí, tak ti se musejí chytat za hlavu, protože to je jako neuvěřitelné peklo, co my se tady dozvídáme. Tato vláda vůbec netuší, jak funguje mechanismus nákupu plynu. Ten nenakupuje stát, ale privátní firmy. A proč někdo neřekne, jak to vlastně je v tomhle regionu? Kuponová privatizace a privatizace bank totálně měla negativní dopad na naši ekonomiku a nikdy se z toho už nevyhrabeme, i proto odchází každý rok 250 miliard dividend do zahraničí. Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko mají státní firmy.

Polsko má státní firmu na nákup a distribuci plynu. Měli přímý kontrakt s Gazpromem, Gazprom jim to vypověděl, já to nechci vůbec řešit. Slovensko má Slovenský plynárenský priemysel. Má firmu. Slovensko má elektrárny. Na Slovensku rafinerie vlastní MOL. Maďarská státní firma. České rafinerie vlastní polská státní firma PKN Orlen. V Rakousku je OMW. To vlastní plyn a čerpačky. Kdo dělá distribuci pohonných hmot v Čechách? Poláci a Maďaři. A co my máme? My nemáme nic. My nemáme nic, my jsme všechno dali pryč. A je zajímavé, že ani nikdo není schopen to pojmenovat, jak to bylo. Transgas. Transgas byla státní firma a tento Transgas byl prodán v roce 2002 za 132 miliard RWE. To je německá firma. A co udělala RWE? RWE to rozprodala. Prodala velké plynovody NET4GAS, což je firma, která patří kanadským, je to globální firma a firmu Innogy prodala maďarské firmě. Maďarské státní firmě. Takže pokud to někdo neví, tak Innogy, které patří maďarskému státu, má 40 % distribuce plynu v České republice. Takže pan premiér sice jezdí jenom do Polska, mám pocit, že kromě Polska snad není žádný jiný členský stát v Evropské unii, tak se může zeptat Orbána na největšího distributora plynu v České republice. To je firma Innogy.

Takže my jsme všechno rozprodali v rámci kupónky, my jsme samozřejmě, ta kupónka, potom šlo vlastně drancování banky, ty se prodaly potom zase taky do zahraničí, takže nám nezůstalo nic. Tak ať mi někdo, prosím vás, vysvětlí, jak český stát bude nakupovat. Ano, teď pan Síkela nakoupil 2,5 terawatthodin plynu za osm a půl miliardy. Je zajímavé, že pan Stanjura sehnal 8,5 miliardy za tak krátký čas. Jedna celá osm miliardy na ty slevy pro jízdné pro seniory a pro studenty neměl - to je 0,1 % výdajů z rozpočtu 2020, takže najednou 8,5 miliardy je tady na stole. Státní hmotné rezervy dělaly soutěž a nakoupily to nějakým způsobem a mě bude zajímat, jak to budou prodávat, kdo vlastně za to nese zodpovědnost. Proč to neudělali na ten německý model. Kde v Německu řekli distributorům: Kupte to a když to budete prodávat, bude nějaký problém, tak my vás podpoříme.

Takže ta situace v plynu je taková, že nemáme nic, nemáme na koho nakupovat, patří to někomu úplně jinému a hlavně prosím vás, ten plyn se nakupuje jako plyn. A ti distributoři netuší vůbec, ti distributoři, jestli je to ruský (nesrozumitelné), ale o tom jsem už mluvil, že je to celé nesmysl. A tady samozřejmě do mediálního prostoru znovu se dostala lež, že my jsme něco zanedbali. A já to zásadně odmítám, protože samozřejmě Reportéři zase budou něco vykládat příští pondělí. Tady je článek z roku 2016, kde bylo jasně řečeno, že česká strana spolu s polskou stranou vylobbovaly v Evropské komisi dotaci 70 milionů eur na projekt, který měla realizovat firma NET4GAS s polskou státní firmou GAZ-System. A tady je jasně napsáno, že Poláci z toho vycouvali. (Ukazuje dokumenty.) Ano, následně došlo k tomu, že pan premiér Sobotka podepsal nezávazné memorandum, které se tváří, že v tom budou pokračovat. Ale kdo má tady největší zájem na tom, abychom my neměli další plynovody? Abychom neměli plynovod do Rakouska, abychom neměli plynovod do Polska? No logicky ti, kteří dodávají plyn přes Slovensko a samozřejmě kde je monopol a samozřejmě ti, kteří to dodávají z Německa. Tady potom někdo řekne tu lež, že já jsem v životě o tom ani neslyšel, ani jsem o tom nejednal, ale to se teď hodí, aby to bylo v tom mediálním prostoru.

A nejabsurdnější na tom je, že teď se mluví norský plyn. Pan Vondra říká, že jsme něco zanedbali. Ale oni vám neřeknou ten základ, europoslanec Vondra řekl, kopl do nás, že jsme něco udělali: Když státní Transgas udělal smlouvu s Norskem na plyn v roce 1997, tak to mělo logiku, že tam měl vliv stát, že stát mohl říct ano, tady s Norskem máme dohodu. Ale když se prodal ten Transgas RWE, tak samozřejmě ten kontrakt skončil a stát na to nemá vůbec žádný vliv. Takže to je stále dokola, to je stále dokola, ty lži. A teď je zajímavé, že, ano, malinký kontrakt přímo z Gazpromu má ČEZ. A ten kontrakt je výhodný. A podepíše někdo z vlády příkaz, aby ČEZ to nekoupil? Aby ten kontrakt nedotekl? Aby ten stejný plyn, který koupí potom od jiného distributora, zaplatilo 1,5 miliardy navíc? Vždyť to jsou všechno fabulace a nesmysly. Je to jenom politika. No a potom samozřejmě to největší je, že pan bývalý premiér Topolánek, to je ten, nic horšího tady nebylo, se stal v roce 2015 manažerem přepravy Euro Streamu. A Euro Stream je trubka na Slovensku, to je ruský plyn. Takže pan Topolánek vykládá něco o Norsku, vykládá něco o tom, že co my, a on je hlavní lobbista za ruský plyn. Protože je ve firmě, která přepravuje ruský plyn! A logicky: čím víc ta firma přepraví, tím víc zinkasuje, jo? Tady má článek ze 13. května 2014. Tady lobboval na Nord Stream. Pan Topolánek říkal 2014, že je potřeba vybudovat plynovod Nord Stream! Pan Topolánek sedí ve firmě, která přepravuje ruský plyn! Takže prosím vás, novináři, zkuste aspoň základ! Stačí jen monitoring! Monitoring stačí.

Takže to jsou všechno ty lži o tom, že my jsme něco neudělali. Ne, my jsme přišli do politiky proto, protože oni tady všechno zničili. Všechno zprivatizovali, všechno. Proto ty dividendy, proto nemáme nic. Proto nemáme vliv! A to se nebavím o vodě! Voda je pryč, plyn je pryč. Rafinerie prodali za jeden dolar a za nějaké směšné investice. Podívejte se, jaké budou mít zisky rafinérie tento rok, jaké zisky bude mít ČEZ! Kam jdou ty peníze lidí? Kam to jde? No DPH jde státu a samozřejmě ty zisky jdou těmhle firmám, těmhle firmám. Takže ten plyn, já si ještě počkám potom na paní místopředsedkyni Richterovou, která tak zasvěceně mluví o tom. Ona byla tedy odborník na covid, teď rozumí plynu. Tak potom ještě si dovolím vystoupit k tomu plynu, abych ji informoval o tom, jak to funguje. U plynu je jedna specifikace. Všechny zdroje plynu jsou stejné kvalitativně. U ropy je to jinak! A mohl by konečně pan ministr se vydat do těch rafinérií, aby ho naučili, že jeden ropovod Družba jde do Litvínova, tam je ta ruská ropa. A druhý ropovod do rafinerie Kralupy, tam používají sladkou ropu z Ázerbájdžánu, která se vozí lodí po Černém moři do Terstu a potom ropovodem nahoru.

Oni stále něco vykládají a neznají ani ten základ.

A dneska jsem četl, že Česká republika je pro to, aby se zastavily dodávky ropy. Tak fajn, tak nechť ta vláda převezme tedy zodpovědnost, že tady nebudou pohonné hmoty na příděl. Naštěstí. Já jsem zabránil privatizaci ČEPRa, na kterou se chystali. A ČEPRO je diamant, to je zlatý poklad. To je distribuce. Když bude velký problém, tak samozřejmě z rafinerie Leuna se to může dovést. Ale ty rafinérie v Německu z třetiny patří Rusku. Teď to znárodňují, tak bůhví, jak to celé dopadne. Ale bylo by dobré, aby ta vláda už konečně pochopila, jak to funguje a ta politická prohlášení jsou jako fajn, ale jde o to, abychom tady skutečně neohrozili naše lidi, aby v podstatě byly ty pohonné hmoty, protože ta závislost tady zkrátka je.

A pokud někdo někomu vyčítá, že jsme měli něco dělat. Mě se ty reportérky ptali, proč jsem nereagoval po obsazení Krymu. Neuvěřitelná otázka. A to všechno jsme v podstatě řešili v rámci Evropské unie. Vždyť pan premiér Fiala říkal, že budeme všechno společně nakupovat. Samozřejmě že nebudeme nakupovat, samozřejmě že ne. A ta solidarita, o které se stále mluví. Ano, tu solidaritu máme. Ale v momentě, když nejsou vakcíny, tak solidarita skončila. Co jsme všechno museli udělat a nedali nám ti Němci ty vakcíny. A nespravedlivě ty vakcíny rozdělili. Nebylo to podle počtu obyvatel. Bylo to o penězích. To už nebyla solidarita. A já jsem na to zvědav, když něco nebude, jak ta solidarita bude. A tím nezpochybňuji ten systém, že jsme si pomáhali a tak dále, ale za těmi zavřenými dveřmi na té Evropské radě to funguje úplně jinak, než se to deklaruje.

Takže tolik k tomu plynu. Teď bych chtěl k tomu dalšímu a byl jsem absolutně šokován minule na interpelacích, kdy pan premiér tady s úsměvem vlastně prodával moji práci. Pan premiér tvrdí, že se zasloužil o to, aby každá členská země měla nezávislý energetický mix. To je jako neuvěřitelné. Já bych to fakt od pana premiéra nečekal. A nevím, kdo mu to tam píše. Nevím, kdo mu to píše. A já jsem si to dohledal. A bylo by dobré, aby si to pan premiér přečetl. Na Evropské radě se nic nepodepisuje. Tam musíte dávat pozor. Tam jsme sami. Tam musíte mluvit jazykem. Nebudu se vracet k bývalému premiérovi, který neuměl nic. A tam, když se nepřihlásíte včas, tak máte smůlu. Tam jsou conclusions, to jsou závěry a ty se nehlasují. Tam se předseda zeptá: Máte ještě něco? A pokud jste mimo, nebo jste, nevím, na kafi, nebo na záchodě, tak máte smůlu. Musíte tam sedět, musíte to hlídat. To je rozhodující místo, kde se bojuje za české zájmy.

Český svrchovaný premiér, český - já pevně doufám, že naše předsednictví se nezmění na to, že budeme loutkou polského státu. Já jsem měl s Morawieckim dobré vztahy až do Turówa. Ano, potom to skončilo. A teď ta politika vlády je, že všechno Polsko. Turów - katastrofa, rozumím vlaku do Kyjeva, volat Scholzovi přes Morawieckého a tak dále. Já nevím, proč pan premiér už dvakrát neakceptoval termín Emanuela Macrona. Vždyť sedí vedle něj, tady je Francie a tady je Magdalena ze Švédska, které jsem vždycky říkal: "Hele, ta tvoje migrace bude průšvih". No, už to tady je. Už je ve Švédsku velký problém. Takže by bylo dobré, aby se konečně pan premiér bilaterálně setkal s Emanuelem Macronem, který je ještě dva měsíce předseda Evropské unie. My čekáme na to předsednictví. A když vidím ty signály, co budou témata. Pokud skutečně tématem českého předsednictví je rekonstrukce Ukrajiny a pomoc Ukrajině, tak to nechápu. Nechápu to.

Ale vrátím se k té Evropské radě. Já jsem to dohledal a já si pamatuji, co to bylo za obrovské boje, jak jsme tam až do noci seděli s rakouskou premiérkou. Ta tam téměř brečela, Angela jí utěšovala: Babiš není až takový zlý, ale Babiš bojoval za české zájmy. A 12. prosince 2019 § 1, změna klimatu, bod 6 se píše: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit energetickou bezpečnost a respektovat právo členských států rozhodovat o vlastní skladbě zdrojů energie a zvolit si nejvhodnější technologie. Některé členské státy uvedly, že součástí jejich vnitrostátní skladby zdrojů energie je energie jaderná." Hodiny jsme za to bojovali, aby to slovo jádro tam bylo napsané. A pan premiér dneska tvrdí, že tam něco prosadil. Neprosadil tam nic. Vždyť ani na tu Evropskou radu, na kterou jsem pospíchal v prosinci 2017, tam mě nechal ještě 16. prosince 2021.

Evropská rada 11. prosince 2020. Tady jsou odstavce 12 až 22 a pro nás zejména 14 až 17.

A v odstavci 14, abych to tady celé nečetl, se píše: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit propojenost, energetickou bezpečnost pro všechny členské státy, energii za cenu dostupnou jak pro domácnosti, tak i pro podniky a respektovat právo členských států rozhodnout o vlastní skladbě zdrojů energie a zvolit si nejvhodnější technologie v zájmu kolektivního dosažení klimatického cíle pro rok 2030 včetně přechodných technologií, jako je plyn."

Ano, všichni jsme tehdy byli v tom, že když skončí uhlí, jde se na plyn. A nikdo to nechtěl. Teď všichni říkají, že tedy plyn ne, tak fajn. Tak potom nechť konečně někdo řekne, že plyn ne a uhlí jede dál. Kolikrát jsme vyzvali stávající vládu, pana ministra Stanjuru. OKD, které jsme zachránili, které pomáhal ten advokát, co řídí dneska toho Síkelu, vytunelovat, 130 miliard dostal pan majitel Economie. A ty byty, které vytunelovali, a nedali lidem? A kdo řídil ty byty? Podívejte se, co udělali v OKD. Ten člověk, který se díval na to, jak Mittal vytáhl 52 miliard z Nové huti a všichni mlčeli, tak ten stejný člověk spravoval Bakalovy byty, které nedal lidem. A ten člověk se stal předsedou dozorčí rady OKD. No, to si dělají srandu. A OKD může vytěžit 6 milionů tun uhlí. A proč to tedy vláda neřekne? My jsme zachránili OKD, jinak by bylo zbankrotovalo a všechno by bylo rozprodáno. OKD má 4,5 miliardy na účtech. Proč to ta vláda neřeší? Proč neřekne budeme pokračovat v těžbě uhlí? Vždyť je to v tom regionu zaměstnanost. Vždyť jsou to subdodávky pro ty firmy. Proč to nedělají? Já tomu nerozumím.

Takže budu pokračovat k závěru. Takže já zásadně odmítám, když si pan premiér přivlastňuje zásluhy za taxonomie. Taxonomie - za to jsme bojovali dva roky. A Evropská komise, protože je pomalá, tak samozřejmě jim všechno dlouho trvalo. A nakonec to bylo zformalizováno až po nástupu, mělo to být do Vánoc, mělo to být minulý rok. Takže to je jeden konkrétní příklad toho, jak vláda nebo pan premiér prodává moji práci. Ano, plno kolegů mi pomáhalo, ale občas se stalo, že jsem zkrátka nedal na návrhy úředníků. Nedal, protože jsem byl svrchovaný český premiér. Víte kolik úředníků platí Evropská komise v České republice? 5 000 českých úředníků je placeno Evropskou komisí.

A potom se můžeme bavit o tom, komu jsou loajální ti úředníci? Českému státu nebo komu? Takže se stalo, že zkrátka jsem s tím nesouhlasil. Vždycky měli obavu a teďka to blokujete a co budou říkat ti kolegové... No nic nebudou říkat. Nic nebudou říkat.

Emisní povolenky. Pan premiér to nevyslovil. Emisní povolenka. Můžete se podívat na tu debatu na CNN Prima News, jak mě obvinil, že nic nedělám. Psal jsem tři dopisy, čtyřikrát jsem vystoupil, hledal jsem spojence, Španěl, Řek, další byli se mnou, i ten Polák. A ta směrnice je skandální. Ta směrnice umožňuje s kapitálem spekulovat. Místo toho, aby ta směrnice jasně řekla, že emisní povolenky musí nakupovat jenom firmy, které musí snižovat emise, tak si to může nakoupit kdokoli a bylo jasné, že ta cena bude jenom narůstat. A ta predikce Evropské komise byla úplně mimo mísu, šla z 30 euro až na 100! A to má dopad 25 % na cenu elektřiny. A teď konečně na cestě v Polsku pan premiér vyslovil to slovo emisní povolenky. Ano, ale Mateusz Morawiecki... My jsme si v rámci V4 to vždycky rozdělovali, kdo byl lídrem čeho. Mateusz Morawiecki tlačil Modernizační fond. A mimochodem, my máme druhé největší peníze z Modernizačního fondu. A z toho Modernizačního fondu můžete konečně zaplatit lidem ty poplatky za obnovitelné zdroje, to je směšných 19 miliard. A DPH je 1,8 měsíčně. Z toho to můžete zaplatit. Do konce roku tam budete mít 62 miliard, místo toho, že to používáte do rozpočtu.

Takže emisní povolenky konečně. Tak fajn, já určitě budu držet palce. A není to jednoduché. To není, že bych já kritizoval, že se toho dá lehce dosáhnout, protože některé státy jsou v pohodě, nemají emise, jejich průmysl, a tím, že to mají čisté, tak samozřejmě jsou velkými příjemci emisních povolenek. A mělo by to být transparentní, měla by vláda říct, kam to přesně všechno teče. Takže tahle vláda má obrovské štěstí v tom, že zkrátka nemusela de facto nic řešit. Covid jsme vyřešili. Když si přečtete druhou větu programového prohlášení vlády, tak říká o inflaci a energetické krizi. Tak tam nevím, co tedy udělali, o tom jsme už mluvili.

No a v minulém roce to bylo stále o tom - další lež, stokrát opakovaná lež - Green Deal, že jsem měl podepsat Green Deal. To je samozřejmě lež, to jsem nikdy nepodepsal. No a jak to vlastně bylo s tím Green Dealem? Je tedy Zelená dohoda šílenstvím? A já si myslím, že Timmermans je šílenec. To je normálně blázen. To je normálně fanatik. Fanatik. Je škoda, že se nestal radši zmocněncem pro zahraniční věci, místo toho marného Borrella, ze kterého si každý dělá srandu. Ten by tam byl na dobrém místě. Ale to je fanatik. A je skutečně Zelená dohoda šílenstvím, nebo příležitostí pro lepší zítřky a záchranu planety? Kde se vzalo zelené opojení v Evropě a jak s ním může naložit Česká republika a jak to vlastně se Zelenou dohodou v průběhu minulých dvou let bylo?

Začnu neformálním summitem v Sibiu k budoucnosti Evropské unie za rumunského předsednictví v Radě v květnu 2019. Půl roku předtím, než se Ursula von der Leyen stala předsedkyní komise... 

Můžu vás poprosit, aby tady byl klid?

Takže půl roku předtím, než se Ursula von der Leyen stala předsedkyní komise a stanovila si jako první ze svých šesti priorit pro následujících pět let to, že se Evropa má stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem - Angela Merkelová nás tehdy s lehkou ironií vyzývala, abychom se na celou věc dívali více realisticky, ptala se, kde vezmeme energii, kterou potřebujeme v průmyslových regionech, kde často není dost slunce ani větru a už rozhodně ne po celý den a noc pro nepřetržité provozy. Žertovala, že uhlík je jedním ze tří prvků, z nichž se převážně skládá organický svět, a oxid uhličitý produkují i krávy, když prdí - a taky kvůli tomu nepřestaneme jíst guláš, že ano - říkala Angela. Bylo to ovšem naposledy, kdy jsem slyšel Angelu takto žertovat, a o dva roky později by se asi příliš nebavili ani někteří její spoluobčané, zejména pokud by snad byli odkázáni na obědy ve vegetariánské závodní jídelně známého německého koncernu. Ale časy se jednoduše mění. Mnoho občanů v Německu, v Rakousku, ve státech Beneluxu a Skandinávii, ale i Pobaltí prostě chce alespoň čistší planetu za každou cenu. Všichni si uvědomujeme svůj díl odpovědnosti za klimatickou změnu. Víme, že se globální teplota stále zvyšuje a není možné se tvářit, že se nic neděje. Víme, jak v České republice ubývá z krajiny voda, jak usychají naše lesy a jak ubývají stále další a další živočišné a rostlinné druhy. Ale musíme si taky uvědomit, abychom pod záminkou boje s klimatickou změnou nezničili náš způsob života a naši ekonomiku.

Bezuhlíková Evropa v roce 2050 a závazek snížit emise v roce 2030 o 55 % oproti roku 1990 se brzy potom stala mantrou Evropské komise podporované velkou většinou členských států. Někteří sice věděli, že dosažení tohoto cíle bude velmi složité, ale na druhou stranu jak jinak postupovat v boji s klimatickou změnou, než společně. V říjnu 2019 jsme kvůli nedohodě o závazku dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050 poprvé zůstali i na Evropské radě vzhůru přes noc a nakonec to bylo Polsko, které zůstalo zcela izolováno, ale po pár měsících souhlasilo. Proč? No protože se vědělo, že komise tak jako tak předloží legislativu, která bude mít za cíl snížení emisí, a tato legislativa se v Radě hlasuje většinově, bohužel. Lokační menšinu ztratily státy, pro jejichž ekonomiky byly cíle komise příliš ambiciózní, velmi záhy. Jakákoli blokační menšina je téměř nemožná bez Německa nebo Francie nebo alespoň Itálie či Španělska. A také se vědělo, že kdo se k tomuto závazku nepřipojí, nesáhne si na obrovskou částku evropského rozpočtu určenou právě na zelenou tranzici. Takže i Poláci pochopili, že jejich právo veta na Evropské radě je v tomto případě v podstatě bezvýznamným politickým gestem, a začali přemýšlet, jak toto naopak využít.

Podobné noci jsme v Bruselu zažili ještě dvě - v prosinci 2019 a v květnu 2021, těsně před dokončením legislativy, kterou se má v Evropské unii dohodnutých cílů dosáhnout, které se říká "Fit for 55", tedy připraveni na snížení o 55 % emisí oproti roku 1990. Pokaždé jsem byl realistický a pokaždé jsem do závěrů Evropské rady prosadil potvrzení naší reality, a sice to, že pro některé státy bude úsilí, které vynaloží na dosažení společných cílů, nesrovnatelně vyšší a na to se musí brát ohled, a také nutnost zvýšení energie z jádra v energetickém mixu, použití plynu tehdy ještě po přechodné období po uzavření uhelných elektráren či zohlednění faktů, že značnou část českých lesů sežral kůrovec. - Za to děkujeme panu ministru Jurečkovi, který do toho nedal nic, my jsme dali 14 miliard, naše vláda.

Konečně jsem se také zaměřil na to, že transformace naší ekonomiky a dosud převážně fosilní energetiky bude neuvěřitelně drahá a dbal jsem na to, aby byly k tomu účelu zřízeny podpůrné finanční nástroje, jako např. Fond spravedlivé tranzice, a posílen Modernizační fond, který pomáhá chudším státům s vysokou energetickou intenzitou. Pod těmito nepříliš lákavými názvy je ukryto téměř 43 miliard korun na podporu takzvaných uhelných regionů - Karlovarsko, Ústecko a Moravskoslezsko - a zhruba 150 miliard korun pro celou republiku. Ano, toto jsme vybojovali pro naše regiony. To všechno svědčí o tom, že jsme nepodlehli nerealistickým ambicím, které bychom bez přispění ostatních nebyli schopni splnit.

Pokud některé státy za každou cenu chtějí uhlíkovou neutralitu, musí se proporcionálně podílet na nákladech všech, protože je to cíl společný, a tudíž i náklady musí být společně bez ohledu na to, jak snadné nebo těžké je stát se uhlíkově neutrálním.

Takže sumasumarum, pokud někdo mně vyčítal, že jsem něco podepsal, tak je to lež. Za prvé, vybojovali jsme to, že nemáme závazek snížit o 55 %, ale že vlastně nemáme žádný závazek, že je to průměr. Takže pokud Česká republika bude mít 42 % a Dánsko 70, tak je to 110 a je to těch 55, ano? A za druhé, že jsme vybojovali obrovské peníze. A tyto věci jsme vybojovali hlavně společně s Polskem. Polsko jako nejprůmyslovější stát Evropské unie a Česká republika. A to jsou konkrétní výsledky. A pokud někdo říkal, že jsme něco udělali špatně, tak lhal.

Letos v červenci jsme poprvé viděli, co konkrétně Fit for 55 znamená. Díky tomu si umíme lépe představit, co bude muset každý Evropan uhlíkové neutralitě obětovat. Začíná být také jasné, že nalezení shody bude možná složitější, než se původně čekalo. V první řadě to bude podstatně vyšší cena energie, na které se podepsala i covidová krize, tedy třikrát, čtyřikrát a možná postupně i víckrát vyšší, dokud se nepodaří vynalézt nějaký zcela nový, mnohem účinnější a zcela čistý zdroj. Ale samozřejmě po agresi Ruska do Ukrajiny se všechno změnilo. Každý z nás si musí spočítat, jestli si něco takového můžeme dovolit bez významnějších úprav životního stylu. Může to být velmi pozitivní - budeme více šetřit, méně plýtvat, staneme se odolnějšími, dále ale lze očekávat, že jezdění osobními automobily bude o mnoho dražší. Ač nerad, ponechám stranou fakt, kde vlastně chceme vzít tu všechnu elektrickou energii, což je samozřejmě nesmysl, ta elektroauta, která by na hradila 30, 40 až 50 nebo více procent spalovacích motorů, ale než se povede nějaká zásadní bateriová revoluce po úplném zavedení režimu Fit for 55, můžeme na nonstop přejezd Praha - Zadar v podstatě zapomenout. Rovněž nelze doufat v návrat levných letenek a krátkých výletů na delší destinace. Cestování by se stalo podstatně zdlouhavějším a dražším a výhodnější by bylo, pokud se už někdo rozhodne cestovat, zůstat na vzdálenějším místě delší dobu. Ani to nemusí být nutně špatné, pokud to přijmeme jako nový standard.

Pokud dojde k úplnému odklonu od uhlí a zemní plyn bude i nadále hodnocen jako fosilní, nečistý, a tudíž drahý, je třeba minimálně v našem regionu počítat i s mimořádnými blackouty. Ale to přece nechceme. To by byla skutečná katastrofa. Ne často ani na neúnosně dlouhou dobu, ale opět něco, čemu dnes čelit nemusíme. V Německu totiž již čas od času nastane, a klesnou-li teploty pod minus 25 stupňů, bude možná třeba i u nás se rozhodnout, chceme-li topit, nebo luxovat, tak jak obyvatelé Švédska již letos v zimě. Ano, ve Švédsku hlásili lidem, že by neměli luxovat, protože nemají proud. To jsou ty šílenosti té Evropy! A toto je analýza, která byla napsána před ruskou agresí. A teď jsme úplně někde jinde. A ta Evropská rada a evropské státy by si měly říct, že vlastně ten Green Deal už nefunguje, že je potřeba to změnit. A pokud za každou cenu všichni říkají, že se chceme zbavit ruského plynu, tak potom asi je to jiná situace a potom je potřeba přehodnotit, kdy skončí uhlí. A to si myslím, že je na stole, a pokud to nikdo na Evropské radě neříká, tak já si myslím, že náš pan premiér by to měl říct, protože situace je jiná, a samozřejmě my zachraňujeme planetu, ale ne až tak, abychom zničili sami sebe. Takže ta debata ještě bude zajímavá a já si myslím, že ta agrese změnila všechno, a je potřeba vlastně se pobavit o novém Green Dealu a celé to změnit.

To taxonomii jsem mluvil. Já myslím, že to byl skvělý úspěch naší vlády, a Komise to publikovala s nějakým prodlením a pan premiér to tedy deklaruje jako svoje dílo, což mě tedy mrzí, protože to není pravda. Já jsem čekal, že paní předsedající přijde až ve 14.30, ale je tady, takže bych rád vás, paní předsedající, teď oslovil a hlavně bych vás chtěl vyzvat, abyste se mi omluvila, protože my jsme měli už jeden takový střet. Vy jste mě obvinila, že můžu za to, kolik zemřelo našich spoluobčanů v rámci covidu, což mě samozřejmě mrzí, a nebylo to fér. Bylo to nekorektní a já jsem tedy nějak reagoval. Myslím si, že jsem vás nechtěl urazit, ani neříkám, že těch, já nevím, čtyři a půl tisíce lidí, kteří zemřeli na covid od 17. prosince, od nástupu této vlády, že za to může pan premiér Fiala. Vy jste to tehdy tvrdila. A bylo to absurdní. Nevím, já jsem tehdy řekl, je to nechutné a na tom nevidím nic špatného. Potom tady někdo kreslil kříže a všechno se dělalo, že Babiš může za všechno. Přitom když porovnáme covid a ty uprchlíky, tak ti uprchlíci se registrují. Ten covid se neregistroval. My jsme zachraňovali životy našich lidí. Ano, tady přicházejí lidé, kteří se bojí o život na Ukrajině, ale ne v Čechách. Takže to je ten rozdíl. Vir nechodil na cizineckou policii a neregistroval se. Takže to jsem tehdy považoval skutečně za velký podraz, ale Piráti to jeli stále, tuhle linku.

A vy jste teď přišla, vlastně v neděli. Vy jste bohužel zase brutálně lhala, kdy jste řekla v televizi, že - bavili jste se o plynu - tam je potřeba dodat skutečně ten klíčový fakt, který teď zatím nezazněl, a sice, že bohužel v zájmu Andreje Babiše bylo zachovat tu závislost na ruském plynu, protože klíčová firma koncernu Agrofert německá chemička SKW Piesteritz je nastavena na ten plyn ruský, nikoliv norský. Tam byl zájem to vymlčet. Vypadá to tak. A já nechápu, proč lžete. Vy jste původně aktivistka neziskovek, stala jste se političkou, živíte se politikou a já jsem přišel z byznysu. A vy o tom plynu nic nevíte. A já nevím, kdo vám to napsal, proč to říkáte. Vy jste tady nebyla, když jsem vysvětloval, a možná byste se to mohla naučit, že Česká republika nemá možnost nakupovat plyn a distribuovat. Ano, teď pan Síkela nakoupil plyn do státních hmotných rezerv. Jak to bude distribuovat, komu on to zase prodá někomu, těm distributorům a nemluvě o tom, že možná ve vládě byste mohli přemýšlet o cash flow, protože těch 8,5 miliardy, které pan Stanjura zázračně našel, tak ty normálně vy utratíte místo toho, abyste řekli distributorům: nakupte to, a pokud tam bude cenový rozdíl, my vám to zaplatíme, a to bude za půl roku, takže byste vůbec nemuseli čerpat ty peníze. Ale chápu, že ve vládě není jeden ekonom, který by něčemu rozuměl.

Takže vy jste mě tady obvinila, že mám zájem na ruském plynu, což je absolutní lež, je to nesmysl a já bych vás chtěl informovat, abyste se konečně naučila to, že ten plyn se nakupuje jako plyn. To znamená, já jsem si to nechal tady vytáhnout, že Agrofert nakupuje zemní plán výhradně od obchodníků působících v jednotlivých zemích s registrací v dané zemi. Původ plynu neurčujeme my, ani jej neznáme. Za plyn platíme v lokálních měnách nebo v eurech. Cena plynu se odvozuje od burzovní ceny dle indexu na Dutch TTF Gas. Koncern Agrofert prodává své produkty, při jejichž výrobě používá zemní plyn po celé EU. Ano? Takže ta německá chemička... A já jsem to ani nevěděl. To je zajímavé, že vy to víte - ale vy to nevíte, protože je to lež, protože zkrátka ta chemička, o které jste mluvila, má kontrakt na čtyři roky, do roku 2025 a nakupuje plyn. Ne ruský, katarský. Plyn.

A v tom plynovodu je nějaký plyn, který nakupuje ten distributor, ten distributor, ano? Takže já vás chci vyzvat k tomu, abyste nelhala a abyste zkrátka neříkala nepravdy. Já chápu, že teď v rámci vaší vlády - vy jste nebyla na začátku, já jsem tady opakoval všechny lži vaší vlády od zadlužení, inflace a tak dále, že teď máte, asi jste dostala nějakou příručku, nevím, Bison & Rose, jestli vám napsal nějakou příručku na lži, tak to neopakujte, protože to je blbost, je to nesmysl.

Mimochodem slovenská chemička Agrofertu nakupuje plyn od slovenského plynárenského priemyslu. A je to jenom ruský plyn, protože Ukrajina nemá plyn. A údajně ten hlavní lobbista, říkali, že teď chodí na vládu, ten nejhorší premiér v historii naší země. Takže já vás chci požádat, abyste nelhala, protože to je nepravda. Já jsem byl svrchovaný český premiér, mě nikdo neovládal, nikdo mi do toho nemluvil, žádný jiný premiér, žádný polský premiér mě neovlivňoval. A Česká republika má smůlu v tom, že jsme všechno rozprodali. Ano, kupónka, kupónka, všechno je pryč. Takže Česká republika ani nemůže kupovat plyn.

To, že jste to teď změnili na státní hmotné rezervy, to je dobrá zpráva, to je dobrá zpráva. Já jsem zvědavý, co s tím uděláte. Udělali jste to blbě z hlediska cash flow a z hlediska techniky. My jsme vám doporučovali udělat to na (?) německý model. Takže paní předsedající, chtěl bych, abyste neopakovala tuhle nepravdu, protože je to nepravda. Já jsem byl svrchovaný český premiér, nikdy jsem nelobboval za moji firmu, nikdy. Ukažte mi jednoho úředníka, který by to řekl. Všechny ty střety zájmů jsou vymyšlené věci. A zkrátka to není pravdu. Ale chápu, že teď máte v popisu všichni ve vládě říkat, že jsme údajně nějaký plyn nedostavili. Poláci to nechtěli ten plynovod. A hlavně plynovody tady nechce ten, kdo má zájem na distribuci plynu přes Eurostream. To je ten plynovod, který vede z Ruska přes Ukrajinu až k nám. To je boj o peníze.

Takže byl bych rád, abyste se v tom nějak zorientovala a abyste neopakovala tyhle lži, protože nejsou pravdivé. Ale já chápu a já jsem tady to opakoval x krát, že ta strategie vaší vlády je lhát, za všechno může Babiš a přisvojovací práce Babiše. Takže jako marketingové to máte hezky nakreslené, akorát ta data a fakta vyvracejí tyhle vaše nepravdy. Takže já budu rád, když to takhle uzavřeme, protože pokud byste to znovu opakovala, tak skutečně asi bych musel použít nějaké právní kroky, protože není možné mě z takovéto závažné věci obviňovat. Není to možné. Je to nepřijatelné.

To, že o mně lžou od rána do večera, mně to nevadí, ale toto je to zásadní. Toto je to zásadní, protože se mě to dotýká. Já jsem byl nezávislý premiér. Sem chodili lidi, ano, naši spojenci říkali: toto musíš, jsou to Dukovany. A já jsem řekl Mike Pompeo: Chceš Dukovany, dáš nejlepší cenu. Dej nejlepší cenu. Já jsem bojoval za české zájmy, vždycky. A můžu to prokázat. Takže já vám za to děkuju, že už to nebudete opakovat. A děkuji za pozornost. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…