Babiš: Těžko se argumentuje, když někdo permanentně demagogicky lže

13.06.2014 12:56

Řeč na 10. schůzi PS PČR dne 13. 6. 2014 k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2013.

Babiš: Těžko se argumentuje, když někdo permanentně demagogicky lže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Děkuji, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, ono se to těžko argumentuje, když někdo permanentně demagogicky lže. (Smích a potlesk z pravé strany.) Nejlepší ministr financí v historii naší země pan Kalousek totiž v dubnu 2013 prognózoval /to se dá dohledat v konvergenčním programu/ o půl procenta vyšší strukturální deficit než to děláme my. Pan ministr financí Kalousek prognózoval deficit na rok 2015 120 mld., a my říkáme 100 mld.

To, čím se chlubí pan ministr - škoda, že zapomněl na rok 2009, když prognózoval růst 4,5 a byl minus 4,5. Schodek skoro 200 mld. A ten schodek minulý rok - jak byl dosažen? No tak nejdříve snížili platy státních zaměstnanců o 10 % plošně, zmrazili důchody, ještě pravičáci zvýšili daně /já jsem také pravičák/. (Potlesk zprava.) Nechápu, proč pravice zvyšuje daně. Díky hnutí ANO se v této zemi daně nebudou zvyšovat.

Měli bychom se vlastně podívat, jak toho deficitu bylo v minulém roce dosaženo.

Já bych tady možná ještě rád vysvětlil tu absurditu, co jsou to nároky, abyste to věděli, aby to věděli občané této země. Normální firma když vykáže závěrečný účet, tak v tom účtu je všechno, i podrozvahy. No a naši politici, naše veřejná správa, si vymysleli takzvané nároky. Nároky, to je to, že ono to vlastně běží vedle rozpočtu. To jsem nikdy nepochopil. To znamená, že to jsou vlastně nespotřebované peníze těch resortů, které od roku 2008 až do roku 2013 dosáhly 140 mld. Ono je to tak, že vlastně předtím nároky nebyly, takže každý resort za každou cenu to spotřeboval, protože filozofie státní správy je utrácet. Utrácet co nejvíc. Potom vymysleli nároky, tak už s tím nepospíchali, no a ty nároky jsou 140 mld. A ještě je to pomíchané s evropskými fondy. Tam je to asi 100 mld., takže vlastně ministerstvo má rozpočet a vedle toho má nárok. A pokud by na to teď někdo sáhl, tak by to rychle utratili. Takže ta filozofie je úplně jiná.

Teď se vraťme k rozpočtu a ke schodku v minulém roce, jak ho bylo dosaženo. Bylo ho dosaženo tím, že tady se vlastně už neinvestuje. Od rok 2010 se neinvestuje. Pan Bárta nám zastavil dálnice, tady nejsou ani vykoupeny pozemky, tady se neprojektuje, ŘSD je v rozkladu, České dráhy v rozkladu s dluhem 28 mld., ČD Cargo. Takže toho bylo dosaženo vlastně za cenu, že se neinvestuje.

Já nechápu, že tento stát ani nespočítal, že nemáme mateřské školky. My vlastně začínáme od bodu nula. Nemáme ani místa kolem velkých měst do základních škol, kde teď vypisujeme nový program.

Já nevím, co tady dělali kolegové, typičtí reprezentanti porevoluční doby. Viděli jste tady pana Laudáta. Ten má kvalifikaci, ten mluví o všem, ten má kvalifikaci takovou, že byl jednou členem ODS, že se podílel na skvělé rekonstrukci Obecního domu a na skvělé rekonstrukci Kongresového centra, a potom uzavřel smlouvu na IČO s IDS, to je taková firma, která kontrolovala tunel Blanka. Totální tunel. Totiž ta Praha, ten tunel Blanka, to metro do Motola za 20 mld. a ty tramvaje jednoho bývalého generálního ředitele velké firmy této země nás stály 70 mld. A pan Laudát tam má na to smlouvu. Monopolní smlouva. A pan Laudát tady poučuje o tom, jak bychom to měli dělat. To je skutečně úsměvné.

My jsme převzali zemi asi v tom stavu, že tady někdo mluvil o BIS. Jasně, BIS - údajně chybí čtyřicet míst. Já se neptám, na co jsou ty zprávy BIS, když BIS každý rok říká, že tu prorůstá organizovaný zločin - a někteří reprezentanti sedí v této Sněmovně - do veřejné správy. Co z toho děláme, když si nemůžeme dělat ani poznámky a když čteme, že někdo krade ve státních firmách, tak s tím nemůžeme nic dělat?

A podívejme se teď na ty orgány, které tady mají vlastně zabezpečovat hlídání přerozdělení našich daní. Finanční úřad, který tady řídil nejlepší ministr financí v historii České republiky. Totálně bez koncepce. Největší daňový ráj - Praha. Ano. V naší zemi se daně moc neplatí. Jaká byla filozofie finančního úřadu, když jsem se ptal? No, klientsky vstřícná. Takže daňová působnost finančního úřadu není celorepubliková. Proto se všichni nastěhovali do Prahy a ve Voticích chodí daňová kontrola jednou za rok nebo dva. Mimo Prahu kontroly jsou samozřejmě velice časté a tady vlastně vůbec nechodí.

Teď hledáme nového finančního ředitele Finančního úřadu Praha. Údajně je to životu nebezpečné, mi říkali kolegové. Tak doufejme, že ho najdeme.

Vezměme si celní správu, jak to řídil náš skvělý ministr financí. Karuselové obchody, kde se firmy obsluhují přímo z rozpočtu. Prostě neudělaly reverse charge, prostě nezavedly párování DPH na vstupu a výstupu, to, co my budeme dělat, a bude to trvat dva roky. Prostě nezavedly elektronický výkaz tržeb, jak to mají v Chorvatsku, abyste vybrali daně. Tady to nefunguje.

Můžeme si povídat o úřadech práce. Ano, já s paní poslankyní Hnykovou (říká Hynkovou) jsem včera seděl, s paní Žitníkovou (?) jsem se potkal už asi šestkrát. Já jsem navštívil hospice, domovy důchodců a zařízení pro postižené děti. Tam vidíte politiky, kteří tam chodili před volbami, kteří se fotili s postiženými dětmi a slibovali jim státní prachy. Já jsem se s nimi nefotil, ale já jsem jim ty prachy dal ze svých zdaněných peněz.

Ano, určitě by měli dostat více. Jenže my jsme se zavázali, že tuto zemi, kterou jsme převzali v totálním rozkladu, chceme dostat perspektivně do vyrovnaného rozpočtu. A jak to tedy máme udělat, když teď všichni oprávněně chtějí zvýšení platů, které jim pan Kalousek s Nečasem vzali. Jak to máme udělat? Jak máme začít stavět, když tu není nic připravené? Prachař přišel s tím, že budeme vykupovat pozemky na dálnice. Dvacet čtyři let po revoluci nemáme ani tu podělanou D1, kterou otevíral Štrougal. Nemáme dálnici Lovosice - Ústí, nemáme dálnici na Linec, na Vídeň, na Wroclaw. Havránkovou řešili osmnáct let. To je výsledek.

Lidi jako kolega Laudát - to je velká motivace, proč jsem šel do politiky, protože není možné, aby tuto zemi stále okecávali stejní lidé, za kterými vůbec nic není.

My všechno řešíme. Armáda chce víc peněz. Všichni chtějí více peněz. A my jsme zdědili nějaký rozpočet. Kdo řídil státní firmy? Byl nějaký výkon akcionářských práv? Ne. Managementy řídily naše politiky. Ti si tam akorát prosazovali své zájmy a své různé financování a teď konečně někdo začíná řídit.

Pan Kalousek by nám mohl říci o firmě PrivCo (?), jak ji řídil, když jsme se tam osmnáct let soudili s Volkswagenem a teď přijdeme o 310 mil. Kč.

Proč zaměstnal trestně stíhaného Radka Šnábla, který byl údajně největší génius na arbitráže a potom tam dělal smlouvy s kanceláří, kde pracuje jeho manželka, kde je podané trestní oznámení. Jak jste řídili ekologické zakázky, mi řekněte.

Proč to není v rozpočtu? Největší super tunel plánování (je) ekologická zakázka. Ano. Jak se to dělalo? No, my jsme všichni věděli, jak se to dělalo.

Když jsem přišel na ministerstvo, tak jsem se ptal: 140 miliard na ekologii? No ale když jsou čtyři miliardy ročně na rozdělení, jak to děláte? No tak chodili občas takoví lidi a říkali: "Já to zařídím - takovou tu ekologickou havárii." Páni Antošové Zímové, to jsou všecko bývalí podřízení pana ministra, kteří v tom jeli. Teď byl za mnou majitel sokolovské uhelné. Tam je připravena ekologická zakázka za 300 milionů. No a světe div se, možná se to dá udělat za 74. Jo.

Státní pokladna. Ano. Mluvíte o rozpočtu. Prostě rozklikávací. Jako já sám se na to dívám, jak to vlastně děláme. Proč nemáme řízení likvidity státu online? Proč jsme dali do státní pokladny 4,6 miliardy a co z toho máme? Nějakou účetní rezervaci. To je zajímavé, že my předkládáme deficit na příští rok sto miliard. V roce 2014 bude schodek asi sto miliard. Příští rok také sto miliard. To je dvě stě. A 2013 dluh koncem roku se bude rovnat dluhu 2015. To znamená, i když bude deficit dvě stě, tak zadlužení zůstane stejné.

No proč? Protože když jsem přišel na ministerstvo, začali jsme emitovat dluhopisy hospodárně. Začali jsme investovat i do eurodluhopisů, ze kterých bude nějaký dodatečný výnos - 150 milionů.

Nechť nám vysvětlí pan ministr Kalousek, jak to bylo na Úřadě pro zastupování státu ve věcech majetkových. Proč nemáme v krabu (CRAB) od roku 2012 pět a půl tisíce nemovitostí nasypaných na hromadu? Proč to centrálně někdo neřeší? Proč jste tam nechal uzavřít smlouvy s justiční mafií? S panem doktorem Kučerou a Veseckou? Bez plnění! A další smlouvy. A to teď rozkrýváme. A občané této země uvidí, jak se tady hospodařilo. To není žádná póza - ty audity. Pokud tady někdo (měl) 16 miliard na zakázky, které trvají od roku 1993 nebo 1995, a neměnil se dodavatel, no tak to je jako strašně zajímavé.

Určitě si musíme říct NKÚ - absurdní debata o kompetencích. Jasně, nechť NKÚ zveřejní všechno. Já budu určitě rád a přijmu opatření na základě doporučení NKÚ. S tím já nemám žádný problém. Také si musíme říct z hlediska investic - zákon o veřejných zakázkách, jak to funguje, jak tu funguje EIA, jak vlastně máme problémy na ÚOHS.

Ano. Takže tady je tolik problémů najednou a my jsme jasně řekli a musíme bohužel řešit všechno, protože tady se vůbec neinvestovalo. Proto je ten schodek takový nízký za minulý rok. Protože se neinvestovalo. Vracely se peníze. Vracely se peníze do rozpočtu. To je absurdní a my teď vlastně chceme řešit všechno najednou. To, co tady povídají pan Laudát a pan Kalousek, je skutečně úsměvné. Stačí si dohledat to, co oni prognózovali. A hlavně to, v jakém stavu nám předcházející vlády zanechaly tuto zemi. A pro mě je to skutečně začátek. A nevím, kdo od nás může očekávat za pět měsíců něco konkrétnějšího, než jsme zatím udělali.

Děkuji. (Bouřlivý potlesk všech poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…