Bajer (Soukromníci): Pokud stát nepomůže i drobnému podnikání, dojde k dalšímu zavírání provozoven

25.09.2020 18:37

Vládní návrh tzv. kurzarbeitu, podle kterého by mohl zaměstnanec zůstat doma až čtyři dny v týdnu a sedmdesát procent výdělku by mu hradil stát, vítá Strana soukromníků ČR. Podle jejího předsedy ale program zkráceného režimu ochrání pouze zaměstnance velkých firem, ale následovat by měla podpora státu směrem k drobným podnikatelům a OSVČ.

Bajer (Soukromníci): Pokud stát nepomůže i drobnému podnikání, dojde k dalšímu zavírání provozoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

"Plánovaná pravidla jsou velmi složitá, zvládnou je jen velké firmy, které na to mají vyčleněný personál. Menší firmy se s tím nejspíš raději ani nebudou zabývat. Bohužel stát zatím nemyslí na zhruba milionovou skupinu živnostníků, tedy na drobné podnikatele, kteří tvoří nemalý hospodářský výsledek a drží ekonomiku v době krizí a upadajícího průmyslu," řekl šéf Soukromníků, který je zároveň lídrem společné koaliční kandidátky s Trikolórou v Pardubickém kraji pro podzimní krajské volby.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Jak Bajer dodal, právě drobné živnostníky nejvíce postihují pandemická omezení. "Malé prodejce, hospodské, podnikatele v oblasti služeb. Na ně stát vůbec nemyslí a jsem přesvědčený, že měl začít právě u nich. Stát zapomíná řešit situaci osob samostatně výdělečně činných, drobných podnikatelů," uvedl šéf Soukromníků

. Pravidla pro získání státní dotace pro zaměstnance jsou navíc podle něj velmi složitá a zvládnou je jimi projít jen velké firmy, které na to mají vyčleněný personál. "Menší firmy se s tím budou potýkat. Je to další políček už tak zkroušenému drobnému podnikání, za následek to bude mít další zavírání provozoven, úbytek podnikatelů, protože s podnikáním prostě nemalá skupina obyvatel skončí. O zvyšování nezaměstnanosti nemluvě," dodal Petr Bajer. Vyzývá proto vládu, aby přišla co nejdříve s opatřeními podporujícími tuto opomíjenou,a ale přitom velkou skupinu podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě