Balaštíková (ANO): Polské potraviny mohou být bumerangem

30.09.2023 9:15 | Komentář

Naši lidé jezdí nakupovat potraviny do Polska, což pro vládu nepředstavuje žádný problém, ale zajímavé je, co aktuálně uvádí polský deník Fakt: za uplynulý rok provedly polské inspekce sedm tisíc kontrol a většinou zjistila úmyslné podvody:

Balaštíková (ANO): Polské potraviny mohou být bumerangem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Mražené drůbeží maso naplněné vodou, stejně tak mražené ryby, grahamový chléb bez grahamové mouky, až 77 % kontrolovaných polotovarů, které měly být vyrobeny z hovězího masa, bylo vyrobeno z podstatně levnějšího vepřového a drůbežího masa, místo sýru feta byly v potravinách náhražky. Na dalším zboží byla prodloužena data spotřeby, nebyly uvedeny obsahy fosfátů a alergenů.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Pro srovnání – u nás bylo za stejné období provedeno 49 tisíc kontrol v potravinářských obchodech a restauracích a chyby byly nalezeny ve 4 tisících z nich – tedy v necelé desetině. Pokuty byly rozdány v celkové sumě 110 milionů korun a jednalo se o takové věci, jako nedodržování hygienických norem v restauracích a bistrech, problémy byly u prodejců potravinových doplňků a prodeje potravin po internetu. Pokud jde o kvalitu potravin jako takových, byly nalezeny špatně označené šarže některých druhů, zejména u dovozu ze třetích zemí.

Kromě nákupů potravin přímo v Polsku je mnoho polských potravin běžně k dostání na našem trhu. Rozdíl v cenách identického zboží u nás a v Polsku může mít několik důvodů: buď jsou Poláci schopni je vyrábět s nižšími náklady, možná tím pádem i v nižší kvalitě, nebo mají nižší daně, vyšší dotace od státu nebo mají obchodníci v Polsku nižší marže. Každopádně bych netvrdila, že polské potraviny, jejich kvalita a cena není problémem a že se to časem srovná.

Nesrovná – a pokud si někdo myslí, že se o spřátelených zemích nesmí pochybovat, pak musím dodat, že teprve dobré účty dělají dobré přátele a že odsouvání problémů bude v konečném důsledku i pro Polsko znamenat větší problém. Naše vláda s tím má konec konců již bohaté zkušenosti. Odkládali zastropování energií, odkládali valorizaci důchodů, odkládali rozpočtové úspory a všechno se to vrací jako bumerang.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.