Balaštíková (ANO): Skupiny Schwarz, Rewe, Tesco, Albert, Globus přirážejí k cenám nehorázné marže

24.02.2023 13:33

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 24. února 2023 k vysokým cenám potravin.

Balaštíková (ANO): Skupiny Schwarz, Rewe, Tesco, Albert, Globus přirážejí k cenám  nehorázné marže
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dobrý den, kolegyně a kolegové. Takže ve stínu toho, že vláda se bude snažit snížit valorizaci důchodcům jejich důchodů a nároků, tak já bych se chtěla taky bavit o rostoucích cenách potravin, protože potraviny jsou jednou z těch nejdůležitějších složek, které i ty důchodce samozřejmě ohrožují. Já chápu, že - slyšela jsem tady z úst pana ministra, že prolomíme 20tisícový důchod, ale promiňte, ne všichni na něj dosáhnou a důchodce, který žije sám, bude mít zcela určitě problémy, zvláště pokud je ještě závislý na nějakých lécích.

Minulou neděli, prosím vás, proběhla diskuse zástupců Agrární komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu, které sekundoval i zástupce Ministerstva zemědělství a zde se jasně ukázalo, že největší maloobchodní řetězce, konkrétně ze skupiny Schwarz, Rewe, dále Tesco, Albert, Globus, přirážejí k cenám zemědělců a potravinářů nehorázné marže a zcela evidentně postupují v tomto ve shodě s dalšími, z naší země vyvážejí desítky miliard ročně na dividendách, no ale my budeme v rozpočtu jenom škrtat, my se nebudeme zabývat tím, kde bychom ušetřili, jak bychom tu státní pokladnu naplnili. Zdá se, že podle současných zákonů jsou tito naprosto nepolapitelní. Ministerstvo zemědělství chce pořádat kulatý stůl, aby po tolika letech zjistilo, že ve vertikále řetězce zneužívají svého dominantního postavení na trhu, realizují téměř 80 % celkového obratu a na rozdíl od všech ostatních, kdo na výrobě a distribuci potravin se podílejí, oni pořád dosahují enormních zisků. Bohužel Ministerstvo zemědělství udělalo tu chybu, že do televize za sebe poslalo člověka s prázdnou makovicí, který tak dlouho mlžil, až prozradil, že vlastně nemá žádné pádné argumenty, co se týká cen. A o tom všem bych tady chtěla hovořit, protože samozřejmě toto není jenom kvůli důchodcům, toto je i proti rodinám s malými dětmi, protože se nechci dožít toho, že maminka bude řešit, jestli dítěti koupí dva rohlíky nebo jeden. A vás ty zvyšující se ceny potravin nezajímají, nic pro to neděláte a máte možnost. Už zákon o významné kupní síle, který jsme udělali jenom tak by the way, aby se neřeklo, tak tam jste mohli jakýmsi způsobem šlápnout řetězcům na perka.

A jenom bych tady ještě zdůraznila jednu věc, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala v řetězcích kontrolu a byla bych ráda, kdyby si pan ministr přečetl výsledky této kontroly, aby se podíval, čím krmí naše občany a jak to v zákulisí těchto řetězců vypadá. Takže my pořád honíme ty malé, šlapeme po důchodcích, po rodinách, které se nemohou bránit a škrtáme v rozpočtu, ale nehledáme, kde bychom mohli najít peníze. Takže já budu moc ráda, když se nám podaří zařadit tento bod na dnešní program jako třetí bod za pevně zařazené body a budeme o tomto hovořit, protože na zemědělském výboru se o tom nemluví, pan ministr nechodí a jak vidím, tak ani není schopen v televizi obhájit svoje ministerstvo a kroky, které všichni tady očekávají. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny