Baránek (Soukromníci): Desátý den ochromení ekonomiky. Co chceme od vlády?

23.03.2020 16:13

Dopisujeme si s ministrem Karlem Havlíčkem, intenzivně připomínkujeme útržkovité informace z vlády a navrhujeme opatření. Ministr je velmi komunikativní, sedí však ve špatné vládě a proto tlak nesmí polevit. A co že se od nás dozvěděl?

Baránek (Soukromníci): Desátý den ochromení ekonomiky. Co chceme od vlády?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek

1) Lidé zasažení uzavřením provozů potřebují okamžitou finanční pomoc cca 20000 CZK/měsíc - inspirovali jsme se v Irsku, kde vláda začala vyplácet 820 - 1208 EUR/měsíc všem, kterým bylo v souvislosti s opatřením znemožněno pracovat a nemají příjem. Rychlé, jednoduché a účinné. Vybojované ošetřovné pro OSVČ je pouhé napravení křivd z minulosti a musí v systému zůstat i po krizi.

2) Odložit náběh 3. a 4. vlny EET. Výmluvy, že to nejde, nebereme.

3) Všem OSVČ odpustit platby za sociální i zdravotní pojištění po dobu 6 měsíců.

4) Vláda prohlásila, že udělá vše pro zachování pracovních míst. Úhrada veškerých nákladů za mzdu zaměstnance v karanténě na nemocenské, tedy 60% mzdy, je fajn, ale návrh v případě zcela umrtvených firem zavání populismem. Vláda si totiž představuje, že zaměstnanec dostane 100% a zaměstnavateli bude uhrazeno 80%, což je pochopitelně pro mnoho malých firem bez tržeb neřešitelný problém. Náš návrh je 80% pro zaměstnance i zaměstnavatele.

5) Zvláštní kapitolou je naše výzva vládě v souladu s ust. § 36 odst. 1 zák. č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení, kterou vyzýváme k uvolnění finančních prostředků na zálohy náhrady škody právnickým a fyzickým osobám. Zaslali jsme ji jako úplně první v reakci na nečinnost vlády a jsme připraveni učinit další konkrétní kroky dle zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…