Bárta: Predátorem ústavy je Kalousek, ne Zeman

17.07.2013 12:33

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 7. 2013

Bárta: Predátorem ústavy je Kalousek, ne Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi nejprve jménem Věcí veřejných zdůraznit, že poslanci Věcí veřejných jsou přítomni v plném počtu a všichni do jednoho jsou připraveni hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny, které jednoznačně Věci veřejné podporují.

Dovolte mi dále promluvit, požádat jednotlivé politické strany a jejich poslance, kteří se staví proti rozpuštění Poslanecké sněmovny, jim připomenout z jejich programu, z jejich jednání, z jejich výroků, proč by měli svůj názor změnit a proč by měli hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Nelze než začít nikoliv ODS, ale TOP 09.
 
To, co zde Miroslav Kalousek jako můj předřečník řekl, jako vyjádření TOP-09, to je dobré připomenout TOP-09 v kontextu jejích minulých činů, které v Poslanecké sněmovně dokázali.

Dovolte mi principiálně začít tím, že připomenu, že jestliže Miroslav Kalousek bude respektovat výsledky demokratických voleb a apeluje na to, že chce dodržovat ústavu a ústavní zvyklosti, tak bych mu rád připomenul, stejně tak TOP-09, že Miroslav Kalousek nabízel velmi velkou nabídku Kristýně Kočí s cílem vládnout bez řádně zvolené politické strany Věci veřejné, s cílem vládnout bez toho, co si voliči ve volbách v roce 2010 zvolili. A kdyby Kristýna Kočí nestačila, tak mi dovolte připomenout to, že Miroslav Kalousek, který po třech letech chce nyní důsledně respektovat ústavu, tak se dokonce rozhodl podepsat koaliční smlouvu se stranou, kterou do Poslanecké sněmovny nikdo nezvolil a která je složená jen z přeběhlíků, kteří nejsou schopni sestavit ani legální poslanecký klub v Poslanecké sněmovně. A když už se o ten poslanecký klub snaží, tak největší krádež století - církevní restituce - jen za to, aby jejich poslanecký pseudoklub mohl vzniknout.

Jestliže zároveň Miroslav Kalousek tady uvedl tři důvody, tak dovolte mi říci, že ony tři důvody TOP-09 jsou reálně marketingovým heslem - nejlepší obrana je útok. Neexistuje žádný pan Drábek, neexistují žádné IT zakázky, přes které byla financována TOP-09, neexistuje žádná kauza CASA, neexistuje vyhrožování pana Kalouska policejním důstojníkům podporované tehdejším jeho premiérem Petrem Nečasem, že této vládě nebudou vládnout policejní plukovníci a podplukovníci. To prostě není. Místo toho, že tím reálným predátorem, který tady deformuje politickou kulturu v této zemi, místo toho, že tím reálným predátorem, který tady znásilňuje ústavu tím, že vládne s pseudostranou, tím, že nakupuje poslance, tím, že organizuje policejní puče a odvolává a podporuje výměnu nezávislého policejního prezidenta za závislého policejního prezidenta, tak takovýto reálný predátor si dovolí označit prezidenta České republiky, zvoleného největším počtem hlasů, který kdy jakákoliv politická strana dostala jako mandát od občanů České republiky, tak tohoto prezidenta zvoleného přímou volbou miliony občanů České republiky si dovoluje nazývat tento Miroslav Kalousek, tento predátor destruující ústavní systém České republiky, tak tento Miroslav Kalousek si dovoluje nazývat prezidenta České republiky zvoleného přímou volbou ústavním predátorem. Tomu se nedá opravdu jinak říct než z politického marketingového hlediska útok pod marketingovým heslem "nejlepší obrana je útok" a z etického hlediska to nelze nazvat jinak než velmi nemorální a velmi nízký útok na hlavu státu a na občany České republiky, kteří si prezidenta tímto způsobem zvolili.

Nicméně pojďme hlouběji, pojďme k tomu, že jestliže pan Miroslav Kalousek tady uvádí, že zkrácení mandátu, jako první důvod uvádí, že zkrácení mandátu Poslanecké sněmovny je přípustné jen tehdy, když není Poslanecká sněmovna schopna najít "stojedničku", tedy většinu, a uvádí to jako důvod, protože tady v Poslanecké sněmovně je a proto tu Sněmovnu nerozpustí, dovolte mi v tomto směru TOP-09 připomenout jeden zásadní protiargument. Jestliže Poslanecká sněmovna byla zvolena občany České republiky, a o tom nelze pochybovat, včetně toho, že nemalý mandát dostali tito poslanci právě od občanů, kteří si přáli, aby v Poslanecké sněmovně TOP-09 byla, to se nedá zpochybnit. Ale musí se zpochybnit, musí se připomenout to, že ona "stojednička", o které tady pan expremiér (expremiér v závorce) Miroslav Kalousek mluví, takže ona "stojednička" je reálně korupční, prohnilou strukturou udrženou pohromadě jen tím, že měla svoje penězovody. Jen tím, že měla svůj vliv, kterým ať už vydíráním či korupcí dokázala oněch 101 poslanců, nakoupených dokonce dneska už z více politických stran, udržet pohromadě.

A jestliže takováto většina dnes v Poslanecké sněmovně je, a Miroslav Kalousek a TOP-09 se ohání ústavností a ambicí udržet ústavnost České republiky, tak právě jedině rozpuštění Poslanecké sněmovny a nový mandát od občanů České republiky je jedinou cestou, jak zamést před vlastním prahem.

Druhý důvod, který pan Kalousek uvádí, je faktické chování prezidenta. Apeluje na to, že si pan prezident dovolil jednat bez ohledu na politické frakce.

Já se opovažuji tvrdit, že odříznutí Miroslava Kalouska z Ministerstva financí, bez ohledu na to, kdo je ministrem financí, je nejlepší bezpečnostní pojistkou pro nezávislé vyšetřování všech oněch kauz, které dneska zmítají exvládní koalicí, která tady od roku 2010 byla.

A ten třetí důvod, který Miroslav Kalousek uváděl, je, že po volbách nemá žádný stranický sekretariát, nebo chcete-li, žádná stranická konference, jistotu, kdo bude pověřen sestavením vlády.

Já bych rád připomenul Miroslavu Kalouskovi, že v tomto směru tu jistotu nikdy neměl žádný stranický sekretariát a ani žádná strana. Vždyť sociální demokracie tady v roce 2010 vyhrála volby, Václav Klaus pověřil sestavením vlády Petra Nečase. Takže kdybychom zůstali u těch čistě ústavních zvyklostí, tak bychom si měli jenom z toho roku 2010 připomenout, že minimálně formálně tu první šanci pro sestavení vlády měla dostat sociální demokracie. Nedostala ji, protože jestli tady pan Miroslav Kalousek hovoří o tom, že Poslanecká sněmovna je tou nejvyšší autoritou, tak to prostě není pravda.

Ústava České republiky od začátku dbá na vyváženost ústavních principů a silný prezident, bez ohledu na Miloše Zemana, už historicky tady svoje kompetence měl, a řekněme si, že to bylo několikrát využito v zájmu politické stability, ale i v zájmu občanů České republiky, že prezident není loutkou Poslanecké sněmovny, ale je samostatnou a nezávislou institucí.
 
Tato samostatná, silná a nezávislá instituce nicméně je dnes posílena tím, že tento prezident je zvolen přímou volbou. Já v tomto směru, jestliže pan Miroslav Kalousek a TOP 09 tady apeluje na to, že jsou deformovány ústavní principy a že Poslanecká sněmovna je znásilňována prezidentem, v tomto směru bych rád připomenul, že naopak tou nejvyšší autoritou, tou nejvyšší demokratickou autoritou, dámy a pánové, je volič. A přímá demokracie, a přímo zvolený prezident v tomto směru je zcela jednoznačně tou nejsilnější autoritou, která má právo, a dokonce povinnost, uplatňovat svoji sílu pro naopak prohnilou a zkorumpovanou Poslaneckou sněmovnu, již je třeba jednoznačně rozpustit.

Dámy a pánové, po TOP 09 je zapotřebí nezapomenout na ODS. ODS tu dnes jakoby není. Já tomu rozumím, protože velká část té ostudy, která se dnes děje, je právě kvůli ODS. Já tomu rozumím, že za koalici s dlouhým potleskem nakonec mluví ten nejsilnější predátor, a to je nikoli ex premiér, nikoli výkonný místopředseda ODS, nikoli předseda poslaneckého klubu, ale Miroslav Kalousek. Nicméně k ODS mi dovolte v tomto směru promluvit.

Za prvé mi dovolte připomenout to, že ODS a především její bývalý premiér Petr Nečas opakoval slova ministra vnitra a předsedy Věcí veřejných Radka Johna, že v jeho vládě bude platit padni komu padni. Že v jeho vládě se bude důsledně uplatňovat presumpce viny. A v roce 2011 v tomto směru autor té myšlenky Radek John, bez ohledu na to, že nijak nemusel, bez ohledu na to, že vůbec nic neudělal, bez ohledu na to, že nikdy proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění, bez ohledu na to, že vůči němu nebyly vedeny ani žádné kroky z hlediska možných trestních oznámení či jiných takovýchto pochybností, bez ohledu na to rezignoval s větou "chci hájit protikorupční koalici, chci bojovat za to, že Věci veřejné se očistí podle pravidla presumpce viny". Tehdy Petr Nečas tomu asistoval a nebojím se říci, takřka tleskal.

Kde je dneska onen Petr Nečas a kde je dnes ODS? Kde je ono padni komu padni? Kde jsou věty o tom, že je zapotřebí očistit ODS v přímých volbách, tak jak to koneckonců onen předseda vlády Petr Nečas říkal i vůči představitelům Věcí veřejných. A to dokonce uvažoval o tom, že to očištění by mělo být ku příkladu v rámci krajských voleb. Jinými slovy řečeno, kde je dnes ona presumpce viny uplatňovaná z hlediska právě oné jediné možnosti, kterou presumpce viny ještě dnes z opozičních lavic ODS může uplatnit, a to je právě jedině možnost rozpustit Poslaneckou sněmovnu a obhájit se jako politická strana ODS před veřejností jedině v řádných volbách. Kde je ta presumpce viny? Kde je padni komu padni? Na ni se prostě zcela jednoznačně zapomnělo v momentu, kdy se nakoupil dostatek poslanců z Věcí veřejných, a v tu chvíli se na padni komu padni zapomnělo. Naopak, v tu chvíli začalo s pseudo stranou LIDEM platit, že je zapotřebí vyměnit policejního prezidenta, nezávislého policejního prezidenta, aby tady této vládě nevládli policejní plukovníci a podplukovníci.

Dámy a pánové, dovolte mi do třetice promluvit ke všem nezařazeným poslancům. Dámy a pánové, osudy nezařazených poslanců jsou těžké osudy osobní, stranické. A bohužel nutno říci, Věci veřejné svojí naivní personální politikou se touto věcí silně podepsaly v Poslanecké sněmovně. A proto mimo jiné je zapotřebí za Věci veřejné trvat a dělat maximum pro předčasné volby a bez ohledu na stranicko-marketingové zájmy Věcí veřejných trvat na co nejrychlejším konání předčasných voleb.

Ale vůči nezařazeným poslancům mi dovolte jako předsedovi Věcí veřejných jim všem připomenout, že jestliže dosud jejich jména jsou spojována s politickým přeběhlictvím, jestliže dodnes jsou jejich jména spojována s velmi velkými nabídkami Miroslava Kalouska, jestli dodnes jejich jména jsou spojována s politickou korupcí u církevních restitucí i jiných konkrétních zákonů, tak dnes, v momentu, kdy by tito poslanci hlasovali pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, mají do budoucna v občanském životě jedinou šanci, jak napravit pro svůj občanský život svá jména, zachránit svoji duši, zachránit svoje jméno vůči tomu, co jednou budou muset vysvětlovat svým sousedům, svým dětem, svým spoluobčanům. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců VV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…