Bárta: Rekonstrukce státu, omluva nebo žaloba, není jiné východisko

08.10.2013 12:33

Otevřený dopis šéfovi Rekonstrukce státu

Bárta: Rekonstrukce státu, omluva nebo žaloba, není jiné východisko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Vážený pane Hořejši,

v pátek 4. 10. 2013 jste se jménem organizace Rekonstrukce státu, kterou zastupujete, dopustil lži a pomluvy. Před zraky mých hostů a za přítomnosti novinářů a televizních kamer jste uvedl:

„Když jsme analyzovali, jak tady hlasoval pan Vít Bárta v minulé Poslanecké sněmovně, tak jsme přišli na to, že on, přestože vás nalákal v minulých volbách na to, jak bude bojovat proti korupci, tak vlastně ani jednou nehlasoval pro ňáký klíčový protikorupční zákon. Naopak se zdržel hlasování v případě, že to bylo nutně potřeba. Jedná se třeba o zákon o omezování anonymních akcí…“

Tato vaše citace se nezakládá na pravdě, protože ve třetím čtení vládní novely zákona o opatření ke zvýšení transparentnosti akciových společností ze 7. května 2013 jsem hlasoval pro, a když se pak zákon vrátil ze Senátu, a bylo potřeba jej přehlasovat, byl jsem na dovolené se svojí ženou a řádně omluven. Toto nepravdivé vyjádření jste následně poskytl i reportérovi deníku Blesk.

Žádám Vás tímto o oficiální písemnou omluvu a požaduji, aby tato byla jednak mě zaslána a jednak vyvěšena na internetových stránkách www.rekonstrukcestatu.cz, po dobu nejméně 48 hodin. Pokud tak neučiníte, přejdu k právním krokům.

Závěrem dopisu mi dovolte zmínit, že mě udělení vaší anticeny velmi znepokojilo, neboť to byly právě Věci veřejné, které se zasloužily o předložení několika protikorupčních zákonů. Nevím, z jakého titulu soudíte, že pouze Vámi schválené devatero má protikorupční potenciál. Za všechny mi dovolte jmenovat jen několik stěžejních zákonů, jako zákon o Instituci spolupracujícího obviněného známého spíše pod spojením korunní svědek. VV ale také předložily vlastní přísnější návrh zákona o anonymních akciích nebo zákon o veřejných zakázkách, rušící nechvalně proslulé losovačky. Věcem veřejným však byly ze strany koalice házeny klacky pod nohy, neboť kdykoli jsme se pokusily předřadit zákon o majetkových přiznáních na jednání Sněmovny, byl tento koalicí zamítnut.  VV ale také kupříkladu navrhovaly, aby z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu nebyl vyřazen ČEZ, jakožto největší státní podnik.

Byl to policejní prezident Petr Lessy, jmenován do funkce ministrem vnitra za VV, který svým nařízením rozvázal ruce detektivům, a ti už tak nemusí hlásit svá vyšetřování nadřízenému policejnímu prezidiu, které zvláště v minulosti všemožně úkony mařilo. Dále se VV zasloužily o benevolentnější nasazování odposlechů, které v minulosti mohly být použity jen na závažnou trestnou činnost se sazbou od deseti let, kam korupční případy nespadaly …

Pevně doufám, že tato vyjmenovaná opatření přispěla a ještě přispějí k likvidaci korupčního prostředí v České republice.

S pozdravem Vít Bárta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.