Bartoň (Piráti): Jmenné hlasování zastupitelstva může osvětlit některé podezřelé případy prodeje majetku obcí

24.10.2018 17:34

Piráti předložili návrh novely zákona o obcích a krajích, která nově zavádí, aby součástí zápisu ze zastupitelstva byl záznam o jmenném hlasování zastupitelů.

Bartoň (Piráti): Jmenné hlasování zastupitelstva může osvětlit některé podezřelé případy prodeje majetku obcí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Vláda dnes k tomuto návrhu vydala neutrální stanovisko. Pokud návrh projde v příštích měsících Sněmovnou, občané získají možnost vyhledat postoje zastupitelů v jednotlivých hlasováních. Tyto údaje budou dohledatelné i zpětně. Podle návrhu budou záznamy o hlasování viset na elektronické části úřední desky po dobu nejméně deseti let. Obdobně bude platit povinnost veřejného záznamu u hlasování rady města. Pravidla budou upravena i pro zastupitelstva a rady krajů a hlavního města Prahy.

Podaný návrh vychází z programu Pirátů. V něm klademe důraz na transparentnost a odpovědnost politiků. Novela bude přínosná i pro samotné zastupitele, pokud by měli problém si vzpomenout na vlastní hlasování. Nadále by nemělo být možné krytí jednotlivých zastupitelů zápisem, v němž jsou schválená usnesení zapsaná jako hlasování celku. Naše novela osvětlí některé případy prodeje obecního majetku zastupitelstvem za nestandardní cenu. Za návrhem stojí celý poslanecký klub Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…