Bartoš (Piráti): Ať je ta volba veřejná

11.03.2020 16:29

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020, návrh na volbu členů Rady České televize.

Bartoš (Piráti): Ať je ta volba veřejná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedající, já bych chtěl reagovat, respektive vystoupit se dvěma body k tomuto jednání. První, a zaznělo to tady od několika předřečníků, skutečně jdeme volit zástupce do rady veřejnoprávního média. Když jsme se s demokratickou opozicí sešli nad těmi jmény a pak jsme o nich hovořili zejména po těch veřejných vystoupeních, tak jsme se bavili také o kandidátech, o jejich odborných kvalitách, kde první, co zaznělo, a všichni s tím z demokratické opozice souhlasili, že nebudeme, a přihlásili se kandidáti, kteří jsou třeba nějakým způsobem propojeni s nějakou politickou stranou, nominovat takové kandidáty, u nichž by takové propojení bylo. Ať to jsou nějací bývalí kandidáti nebo někdo, kdo úzce spolupracuje s nějakou specifickou stranou, takže to zaznělo jako podmínka. My jsme měli v návrhu nějaké organizace, třeba i člověka, který kandidoval za pirátskou stranu, a toho jsme automaticky vyřadili, abychom toto vyloučili. Dívali jsme se na to spektrum lidí podle odbornosti, nezávislosti, jejich práce historické, jejich přínosu pro nezávislá média, a takto jsme postupovali, takové kandidáty jsme my za Piráty navrhovali. To je první část, kterou jsem chtěl říct.

Druhá část, ta si myslím, že je podstatná, a tady už zaznělo od některých mých předřečníků, zejména od hnutí ANO, že ta volba je potom dle toho vědomí a svědomí a že se ten člověk bude rozhodovat, a že toto je nějaké doporučení, kterým se nikdo nemusí zabývat. Já to beru, je to vaše odůvodnění, spousta lidí vydrží hodně i ten tlak třeba veřejný. Tam se nabízí to přirovnání k hroší kůži. Ale budiž. Pojďme tedy tou cestou, a mě vadí, že při každém hlasování, kde my někoho volíme, se tady věší bulíky na nos občanů. Jednací řád předjímá veřejnou volbu. Veřejnou volbu, nikoli tajnou. Pan Andrej Babiš v souvislosti s volbou pana Křečka na pozici ombudsmana, pak říkal: No, a voni mu to ty lidi naházeli, a nejlepší by bylo kdybysme předešli těm spekulacím - cituji volně pana premiéra - ať jsou tyto volby veřejné. Ony jsou volby veřejné, ale vždy tady vystoupí pan předseda Kolovratník a dá návrh pro tu volbu tajnou. A pak všichni zahlasují, většina podpoří volbu tajnou, my hlasujeme pro volbu veřejnou, tudíž proti tomu návrhu tajné volby. Pak se jde hlasovat a pak se tady hraje ten betl, jestli náhodou někdo v té opozici nezklamal, jestli to naházeli ti nebo oni, jestli to podpořil ten člověk. Takže když tady zaznělo, že člověk, který volí, protože si za tím stojí a nějaký takový pamflet, nebo řekněme soupis vlastností kandidáta, ať kladných či záporných, to nemůže ovlivnit, pojďme tedy si říct nahlas, a já bych tím chtěl vlastně navázat na to, co řekl pan premiér Babiš v souvislosti s panem Křečkem - pojďme tedy hlasovat proti návrhu komise na volbu tajnou, tím pádem to bude volba veřejná, a my se můžeme podívat, jestli ta doporučení, která byla v dopise pana poslance Berkovce, jestli platí, nebo ne, jestli se volí ti lidé podle kompetencí, nebo podle toho kritéria - je vstřícný k hnutí ANO, popřípadě k premiérovi České republiky.

Takže Piráti jako vždy budou hlasovat proti návrhu, který zde předložila komise pro tajnou volbu, protože jednací řád předjímá, že ta volba je veřejná. Chtěl to i premiér, já jsem rád, že v některých věcech najdeme shodu a můžeme panu premiérovi vyhovět. Děkuji. (Potlesk z řad Pirátů.)

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…