Bartoš (Piráti): Julian Assange podle nás potřebuje lékařskou péči, nikoliv vězení

29.11.2019 11:32

van Bartoš, předseda Pirátů, včera předal velvyslanci Spojeného království Nicku Archerovi dopis s žádostí pirátských poslanců a europoslanců, aby byla histleblowerovi Julianu Assangovi poskytnuta zdravotní péče.

Bartoš (Piráti): Julian Assange podle nás potřebuje lékařskou péči, nikoliv vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Piráti se tak přidali k výzvě více než 60 lékařů. Assange, pocházejícího z Austrálie, zadržují britské úřady na území Británie od dubna 2019, kdy mu Ekvádor zrušil azyl, pozastavil občanství a ukončil jeho sedmiletý pobyt na ambasádě. O Assangovo vydání usilují Spojené státy, kde mu hrozí doživotní vězení. V tomto týdnu přinesla média zprávy o jeho znepokojivém fyzickém i psychickém stavu.

„Dnes dopoledne jsem se sešel s velvyslancem Nickem Archerem a předal mu dopis podepsaný pirátskými poslanci a europoslanci. Julian Assange podle nás potřebuje lékařskou péči, nikoliv vězení. Zároveň jsem požádal o zprostředkování osobní schůzky s panem Assangem. Odmítám jeho vydání do Spojených států, kde mu hrozí politicky motivovaná perzekuce. Jsem proti jakémukoliv vydávání občanů, jejichž provinění spočívá v tom, že upozornili na nezákonné jednání státních autorit. Informace whistleblowerů považujeme naopak za zásadní pro dodržování lidských práv v demokratických zemích. Informace o případném porušování mezinárodního práva musí být přístupné a veškeré kriminální činy, na které materiály poukázaly, prošetřené. Nahlížím na Assangův případ primárně jako na otázku respektování svobody tisku, práva občanů na informace a veřejného zájmu. V tomto kontextu vnímám vydání Assange jako závažný krok proti uvedeným principům,” uvedl po setkání Bartoš.

Assangem provozovaný web Wikileaks.com od roku 2006 zveřejňoval utajované dokumenty týkající se především zahraniční politiky a diplomacie Spojených států amerických. Od té doby server zveřejnil miliony diplomatických dokumentů. Wikileaks je tak největším portálem pro whistleblowing. V roce 2010 dostal Assange několik ocenění, včetně britské pobočky Amnesty International. V roce 2012 se Assange uchýlil na ekvádorské velvyslanectví, kde mu byl udělen politický azyl. Po sedmi letech skrývání na ambasádě byl letos v dubnu zatčen britskou policií. V květnu požádaly o vydání Assange Spojené státy, které ho viní z ohrožení národní bezpečnosti a dalších trestných činů. Pokud by byl shledán vinným, hrozí mu doživotní vězení. Někteří politici také vyjádřili přání stíhat jej jako teroristu, za což by mu hrozil trest smrti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.