Bartoš (Piráti): V interpelaci se premiéra ptáme, kdy začne chodit na interpelace

28.11.2019 11:33

Andrej Babiš se zúčastnil méně než poloviny ústních interpelací, v případě projednávání písemných interpelací se nedostavil ani v desetině termínů.

Bartoš (Piráti): V interpelaci se premiéra ptáme, kdy začne chodit na interpelace
Foto: Repro FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii

„Poslanci, kteří vyslovili nesouhlas s odpovědí na písemnou interpelaci, tak v podstatě nemají možnost uplatnit právo na rozpravu a nechat Sněmovnu hlasovat o stanovisku k interpelaci. To popírá celý smysl interpelací, klíčového prvku kontroly vlády Poslaneckou sněmovnou, jíž je vláda v parlamentní demokracii odpovědná,“ uvedl Ivan Bartoš, šéf Pirátů. Piráti se proto premiéra Andreje Babiše v zaslané interpelaci dotázali, kdy začne chodit do práce.

Od počátku současného volebního období Poslanecké sněmovny se uskutečnilo celkem 29 termínů ústních interpelací, přičemž premiér Babiš se osobně zúčastnil 14 z nich, tedy méně než poloviny. Na rozdíl od ostatních ministrů má premiér svůj zvláštní vyhrazený blok, díky němuž nemusí mezi odpověďmi čekat. V současnosti premiér drží sérii sedmi nepřítomností, naposledy se k interpelacím dostavil v červnu. V případě písemných interpelací je nepoměr ještě výraznější. Z 21 termínů, kdy se projednávaly témata premiéra, se dostavil pouze dvakrát, a to v lednu a dubnu tohoto roku.

Písemná interpelace, ke které se připojili všichni poslanci Pirátů, končí jednoduchým dotazem: „Přijdete někdy?”

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice