Bartošek (KDU-ČSL): Hledáme řešení k dofinancování sociálních služeb

02.07.2017 22:02

Skutečnost, že kraje neobdržely pro letošní rok žádné dotační prostředky na navýšení platů v sociálních službách podle nařízení vlády s účinností od 1. 11. 2016, vnímá KDU-ČSL jako zásadní problém. Otázka dofinancování sociálních služeb, a to především v souvislosti s navyšováním platů a mezd, je na úrovni krajů v tuto chvíli řešena velmi intenzivně.

Bartošek (KDU-ČSL): Hledáme řešení k dofinancování sociálních služeb
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Toto téma by se mělo týkat všech poskytovatelů, kteří jsou financováni v rámci letošního dotačního řízení bez ohledu na právní formu poskytovatele. Platy a mzdy v sociální oblasti jsou na tak nízké úrovni, že pracovníci z těchto služeb odcházejí a od jiných není za daných podmínek zájem.

„V praxi a po rozhovorech se zástupci v krajích zjišťujeme, že peníze, které byly poslány na dofinancování mezd v sociálních službách, se ukázaly jako nedostačující. Není výjimkou, že peníze, které přišly do krajů, v současné době pokrývají 62 nebo 68 % potřebné částky. Je to pro nás téma, které vezmeme na jednání koaliční rady a pozveme k tomu zástupce Asociace krajů,“ řekl Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL.

Na základě Usnesení Vlády ČR z 31. května 2017 č. 423 vláda schválila jednotlivé zdroje dofinancování sociálních služeb, včetně konkrétní výše částek: 500 mil. z kapitoly Vládní rozpočtová rezerva; 462,3 mil. Kč z kapitoly Státní dluh a 200 mil. z MPSV, tzn. Rezerv z nespotřebovaných neprofilujících výdajů.

K vyřešení kritické situace v odměňování pracovníků v sociálních službách by bylo v letošním roce potřeba cca 1,9 mld. Kč. Uvolněná částka 1, 16 mld. Kč činí pouze 60 %.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Proto KDU-ČSL vyzvala Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky a Asociaci krajů ke společným konstruktivním jednáním a hledání dostupných spravedlivých řešení, která by vedla ke stabilizaci sektoru sociálních služeb.

„Musíme pamatovat na situaci v příštím roce; je tedy důležité, aby v návrhu rozpočtu bylo navýšení o 2 miliardy Kč na platy sociálních pracovníků,“ dodal Jan Bartošek.

Velký problém v souvislosti s plánovaným navýšením platů v sociálních službách nastane v kategorii zdravotních sester, například v domácí péči nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb.

„Červencové zvýšení platů se bohužel netýká sester v sociálních službách. I toto téma bychom rádi probrali na koaliční radě a jednali s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem zdravotnictví. Vzhledem k demografické křivce bude potřeba do budoucna více sester, situace je však nyní opačná, sestry odcházejí,“ upozornil Vít Kaňkovský, poslanec a místopředseda Výboru pro sociální politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…