Bartošek (KDU-ČSL): Islámský stát – tvrdá měna, tvrdého režimu?

02.09.2015 13:37

Teroristický Islámský „stát“ údajně představil zlaté, stříbrné a bronzové mince vlastní měny. Chce svými dináry „rozbít okovy zotročujícího finančního systému“, který se opírá o americký dolar.

Bartošek (KDU-ČSL): Islámský stát – tvrdá měna, tvrdého režimu?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

První, co mě v této souvislosti napadá, je, že uvozovky u slova „STÁT“ v případě této organizace začínají postrádat svůj smysl. A to proto, že krok za krokem naplňuje představu o zřízení, resp. násilném vytvoření státu se všemi jeho atributy: armádou, vlastní měnou, politickým systémem (byť se opírá o náboženskou doktrínu, ale není to ojedinělý jev…) s jeho vůdčí hlavou, či hlavami...

Nevím, jaké další signály potřebujeme my, Evropská unie, Spojené státy i ostatní k tomu, abychom začali efektivně a nesmlouvavě jednat. O široké akční koalici se už nějaký čas hovoří. Je třeba přestat hovořit a začít jednat. Jednat ale i s dalšími zeměmi, kterých se nebezpečí zosobněné IS a jeho aktivitami týká. Resp. se kterým jsou konfrontovány a jehož následky se zejména civilního obyvatelstva dotýkají nejbolestněji.

Nejsem prognostik ani ekonom, ale tak, jak „pracuje“ IS, se můžeme ještě dalších „překvapení“ vbrzku dočkat. Zavedení tzv. zlatého standardu, návrat k silné a všude respektované měnové hodnotě (nehledě na to, že po dalším zpracování ztrácí jakoukoli identitu…), může časem znamenat i to, že majitelé předních globálních firem s mnohamiliardovou kapitalizací budou mít svá letní sídla u Mosulu nebo vystavěná na zničených základech antické Palmýry.

Zločinecké organizace vždy v minulosti projevovaly více než aktivní snahu legalizovat své „zisky“ a investovat do „čistého“ byznysu. Proč v případě Islámského státu nezačít ovládnutím informačních technologií a zbrojařských firem? Stačí dojít na burzu!

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…