Bartošek (KDU-ČSL): Ostudná praxe zastavena

21.01.2021 8:35

Sněmovnou byla odhlasována změna zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, která reaguje na dlouhodobý problém, kdy jsou za účelem zisku a ve velkém rozsahu komerčně šířeny předměty s tématikou propagující zejména nacistické, ale i další ideologická hnutí, která směřují k potlačování práv a svobod člověka.

Bartošek (KDU-ČSL): Ostudná praxe zastavena
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„Jsem velmi rád, že úsilí trvající tři čtvrtě roku dnes bylo korunováno úspěchem a hanebná praxe tohoto obchodu bude eliminována, resp. bude moci být potrestána,“ potvrzuje místopředseda KDU-ČSL a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Skutkové podstaty trestných činů týkajících se ideologických hnutí, která směřují k potlačování práv a svobod člověka, dosud v trestním zákoníku sice obsaženy byly. Neumožňovaly ale předmětné jednání potrestat, protože se v praxi nedařilo prokázat úmysl pachatele podporovat nebo propagovat tato hnutí. Běžně  však tyto předměty byly a jsou nakupovány a používány převážně těmito ideologickými hnutími a jejich stoupenci za účelem další propagace.

„Taková benevolence je nepřípustná, protože volný prodej těchto předmětů a jeho beztrestnost přispívá k rozšiřování zjednodušeného povědomí široké veřejnosti o těchto hnutích, v rámci kterého dochází k relativizaci nebezpečnosti jejich ideologie a působení. Z tohoto důvodu je navrhováno, aby byl do trestního zákoníku vložen trestný čin Šíření díla k propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka jako nový § 403a, který je členěn do jedné základní a dvou  kvalifikovaných skutkových podstat“, upřesňuje Jan Bartošek.

Zároveň bylo schváleno liberační ustanovení § 403b vymezující případy, kdy se o trestný čin nejedná. Jde o případy, kdy takové předměty nakupují knihovny, muzea a další subjekty, nikoli však za komerčním účelem. Pokud se týká trestu, navrhuje se uložení trestu odnětí svobody nebo peněžitý trest.

"Dnes schválená právní úprava tak reflektuje postoj České republiky k této neblahé praxi. Je to také naše povinnost vůči těm, jejichž životy tato hnutí neblaze poznamenala i vůči budoucím generacím, které by měly jejich nebezpečnost vnímat," zdůrazňuje Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.