Bauer (ODS): Tak na zdaróvje, Medvěde

20.02.2014 5:27

Rozhovor prezidenta Miloše Zemana s adeptem na ministra průmyslu a obchodu Janem Mládkem, který proběhl na Pražském hradě před jmenováním Sobotkovy vlády, si představuji takto:

Bauer (ODS): Tak na zdaróvje, Medvěde
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Zeman: „Tak co s tím Temelínem, Jendo?“
Mládek: „Dóstavyme, cha, cha.“

Zeman: „Vidím, že máš stejné instrukce.“
Mládek: „Ale co s tím výběrovým řízením?“

Zeman: „Nedávej garance na výkupní cenu…“
Mládek: „A ČEZ zruší výběrko! Si hlavička, Miloši.“

Zeman: „Co uděláš pak?“
Mládek: „Hm, zlomím Sobotku, aby mi nařídil, že mám zajistit dostavbu Temelína bez státních garancí. A něco takového pro nás udělá jen firma z opravdu přátelské země… bratrské.“

Zeman: „Tak na zdaróvje!“

Mládek: „A co mám říct těm venku? Hemží se to tam mikrofónama.“
Zeman: „Že sem měl strach, že šíbr jako ty nemůže mít pod palcem 300 miliard za Temelín.“

Mládek: „Si děláš srandu, že jo?“
Zeman: „Jasně, řekni jim, že si dostal pár otcovských rad.“

ČEZ samozřejmě nemůže zahájit dostavbu dvou bloků v Temelíně bez toho, aby dostal státní garance, že elektřinu z nich prodá se ziskem. Zahájit investici za 300 miliard korun, u které není zajištěná návratnost, by ČEZ automaticky zničilo. Stanovisko Jana Mládka, že Temelín je třeba dostavět, ale bez státních garancí na budoucí cenu elektřiny, nyní posvěcené i premiérem Sobotkou (ministr Mládek se tímto pověřením od premiéra pochlubil 12. února na Žofínském fóru) má jediné vyústění. Stát jako největší akcionář ČEZ se přímo dohodne s ruským Rosatomem, že dva nové bloky v Temelíně postaví. Rusové nabídnou podmínky, za kterých by bylo bláznovství jejich nabídku nepřijmout. Že to umí, dokázali v Maďarsku, které si dva nové bloky objednalo bez výběrového řízení napřímo, a hrozí to i na Slovensku, kde Rosatom, který by byl spoluinvestorem, již netrvá na státních garancích na výkupní ceny elektřiny.

Odhlédnu-li od geopolitických konsekvencí rozhodnutí nechat dostavět Temelín napřímo Rusy, by bylo velkou chybou vybrat dodavatele stavby jinak než výběrovým řízením. Odměnou za dlouhotrvající a extrémně náročné výběrové řízení je to, že dva nebo více účastníků musí přesně a podrobně specifikovat všechny technické a ekonomické detaily nabídky. To dává investorovi nejvyšší možnou záruku, že jaderná elektrárna bude dostavěna alespoň přibližně v daném termínu a v daném rozpočtu. Uzavřít dohodu napřímo by byl hazard pro ČEZ a celou českou ekonomiku.

Tím neříkám, že je třeba nyní dokončit výběrové řízení, dát garance za výkupní ceny a zahájit dostavbu. Naopak. Nejnovější prognózy vývoje spotřeby elektřiny v blízké budoucnosti ukazují, že můžeme rozhodnutí o dostavbě nebo nedostavbě Temelína o několik let odložit. To by měl být dostatečně dlouhý čas na to, aby se vyjasnilo, jakým způsobem evropská energetika zvládne současnou krizi a jaké zdroje elektřiny se v budoucnu vyplatí stavět. Jen hlupák by nyní riskoval, že vyhodíme (ČEZ většinově stále patří státu a stát jsme my J) oknem 300 miliard, když můžeme s rozhodnutím počkat.

reklama

autor: ODS

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.