Baxa (ODS): Kolik zaplatilo hnutí ANO a ČSSD za podporu KSČM?

11.07.2018 23:39

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

Baxa (ODS): Kolik zaplatilo hnutí ANO a ČSSD za podporu KSČM?
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Dobrý podvečer, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně a milí kolegové.

Já jsem zde poslanec novopečený a neznám to, jakým způsobem probíhala předchozí jednání o vyslovení důvěře vládě, vyjma toho jednání lednového, o kterém jsme sami věděli, že je to pouze rádoby pokus a který není tím skutečným pokusem o vytvoření stabilní vlády. A očekával jsem tedy, že dnešní jednání bude probíhat na základě všech dokumentů, které jsou k tomu zapotřebí. Jeden dokument jsme obdrželi, je to Programové prohlášení vlády ČR, ke kterému se ještě později vyjádřím. Ale zdá se mi, nebo jsem spíš přesvědčen o tom, že ten další dokument nám tady chybí. A to je dohoda mezi hnutím ANO a Komunistickou stranou Čech a Moravy. To, čemu se říká toleranční patent. Nemáme ho tady v oficiální podobě, můžeme si na internetu přečíst nějakou verzi o tom, co v něm je, ale rozhodně nevíme, co rozhodně nevíme, je, zda toto, tato dohoda mezi KSČM a hnutím ANO, je opravdu tím, na čem tato vláda má vzniknout. Zda neexistují ještě nějaké další, možná psané, možná nepsané dohody, které mohou zásadním způsobem ovlivnit to, jakým tato vláda má fungovat.

A já bych poukázal na dvě věci, které se týkají resortu kultury, ke kterému bych se chtěl vyjádřit nejen jako předseda podvýboru pro kulturu, ale člověk, který také oblast kultury dlouhodobě sleduje.

Jednou z částí vládního prohlášení je odstavec, který se týká investiční podpory různým bohulibým a kulturylibým projektům. A tak bych si vám tady, dámy a pánové, dovolil zacitovat poslední větu toho investičního odstavce, která zní: "Současně budeme podporovat i projekty péče o kulturní dědictví, jako je záchrana památkové rezervace Terezín, revitalizace Císařských lázní v Karlových Varech nebo Muzeum totality v Uherském Hradišti."

Zaznamenali jsme tady krátce po poledni velmi vážnou diskusi o tom, jakým způsobem vaše vláda bude reflektovat minulost, jakým způsobem bude reflektovat to, že členy komunistické strany jsou ti, kteří odmítají reflektovat minulost, zejména procesy 50. let. A vidím-li v tomto oficiálním vládním prohlášení to, že vláda chce investovat do Muzea totality v Uherském Hradišti, tak bych se chtěl takto veřejně nahlas zeptat, pane ministře kultury pane docente Staňku vás, zda garantujete to, zda vláda hnutí ANO s podporou KSČM opravdu bude investovat do projektu, který reflektuje právě ty temné stránky naší minulosti, zda tato vláda bude vytvářet památník, který bude ukazovat jasně a zřetelně na ty nejhorší zločiny, které se zde v 50. letech odehrávaly. A opravdu bych rád, pane ministře, slyšel, zda toto míníte dodržet, zda vy sám z titulu své funkce člena vlády a ministra budete podporovat to, aby vznikl památník, který bude ukazovat, jak strana, bez které by vaše vláda nevznikla, se chovala v 50. letech, aniž by došlo k jakékoli reflexi.

S oblastí kultury také souvisí téma, kterým je vlastně přímo uzavřena kapitola, která se týká kultury. Agenda církví a náboženských společností bude i nadále v gesci Ministerstva kultury ČR s výjimkou vyplácení finanční náhrady a příspěvků na podporu jejich činnosti, které budou převedeny na Ministerstvo financí. Předpokládám tedy, pane ministře, že se budete stavět jako člen resortu, do jehož gesce církve a náboženské společnosti patří, patřičně vstřícně k tomu, co tyto společnosti a tyto církve budou chtít. Je to důležité. Spravujete resort, který mj. také má na starosti památkové dědictví našeho státu, které je spojeno s dějinami katolické církve, s řadou sakrálních památek. A někde ve vzduchu právě proto, že neznáme to, co je v tom tolerančním patentu a zda jej ze strany komunistů nedoprovázejí nějaké nepsané podmínky, visí to, jakým způsobem se vy jako člen vlády postavíte k otázce církevních restitucí. Hledal jsem v programovém prohlášení vlády, v tomto oficiálním dokumentu, nějakou zmínku o církevních restitucích. Na jaře se tady jednalo o zákonu, který má zdanit náhrady, které v rámci vyrovnávacího zákona byly církvím poskytnuty a na jejichž základě bude financování církví pokračovat. Vzhledem k tomu, že vládu Andreje Babiše podporují komunisté, tak jsem čekal, že v tomto dokumentu něco o církevních restitucích najdu. Nenašel jsem nic. Ale moje otázka zní - není součástí neoficiálních dohod o vzniku této vlády právě to, že půjdete proti církevním restitucím?

A já si dovolím tady zacitovat ještě jeden dokument, který obdržela shodou okolností také členka KSČM předsedkyně rozpočtového výboru paní Miloslava Vostrá, na níž se obrátili představitelé tří nejvýznamnějších církevních uskupení v naší zemi. Tento dopis podepsal generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl, generální sekretář Ekumenické rady církví Jan Vinš a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. A vám, pane ministře Staňku, jako osobě zodpovědné za církevní agendu, si dovolím z tohoto dopisu zacitovat:

"Jako reprezentanti církví a náboženských společností působících v České republice považujeme za povinnost vám sdělit, že jsme návrhem - rovná se návrh na zdanění církevních institucí - vážně znepokojeni. Návrh podle našeho názoru porušuje základní principy právního státu, mezi jinými principy právní jistoty, důvěry v právo, zákazu zpětné účinnosti zákonů nebo legitimního očekávání založeného zákonem. Jsme přesvědčeni, že záměr zdanit finanční náhrady poskytované podle zákona je protiústavní. Jako představitelé církví a náboženských společností působících v České republice cítíme povinnost, že diskuse spojená s návrhem zákona poškozuje dobré jméno našich institucí, které existují a nezištně působí ve prospěch celé společnosti. I přesto jsou církve vykreslovány jako protiprávní živly a částečné navracení majetku je označováno jako zlodějna. Tím se uměle vyvolává další zbytečný společenský střet a rozděluje veřejnost. Zatímco přijetí zákona předcházelo dvacet let diskusí mezi státní mocí a náboženskými společnostmi, o záměru zdanit finanční náhrady s námi nikdo nejednal, a to i přesto, že mezi jednotlivými náboženskými společenstvími a státem byly uzavřeny smlouvy o vypořádání. Znamená to, že je úmyslem předkladatelů mocensky, jednostranně a bez jednání se smluvním partnerem měnit obsah uzavřené smlouvy? Tuto tendenci nerespektovat uzavřené smlouvy vnímáme jako zásah do svobodného působení církví a náboženských společností."

Chtěl bych se mimochodem prostřednictvím pana předsedajícího při této příležitosti zeptat paní předsedkyně rozpočtového výboru, jak na tento dopis odpověděla, jak se vyrovnala s tím, že byla oslovena těmito institucemi. Paní předsedkyně zde není, je zde ale pan ministr, tak bych pane ministře... (Z pléna: Předsedkyně Vostrá je přítomná.) Je. Tak věřím, že mi odpovíte. Chtěl bych od vás, pane ministře, tedy slyšet, jak vy se budete jako člen vlády stavět k problematice zdanění církevních restitucí a jakým způsobem budete hájit zákonné legální a legitimní zájmy církví a náboženských společností, o kterých se píše v tomto dopise.

Jsem přesvědčen o tom, že symbolický rozměr dnešního jednání je zcela neoddělitelný. A to, že mluvíme o návratu vlivu komunistické strany v roce, kdy si připomínáme sto let výročí vzniku Československa, je velice smutné. Zaznělo to tady několikrát, ale musíme si tedy jasně položit konkrétní otázky a chtít na ně slyšet jasné odpovědi.

Mimochodem v té souvislosti mě napadá ještě jedna věc. V programovém prohlášení, v části, které se týká školství, je také taková jedna nenápadná větička, ve které je zmíněno to, že vláda se bude zabývat spravedlivým financováním veřejných, soukromých a církevních škol. Tak bych se chtěl zeptat pana ministra Plagy při této příležitosti, zda se za tímto v uvozovkách spravedlivým financováním soukromých a církevních škol také neskrývá nějaká tajná neveřejná nepsaná ústní dohoda mezi hnutím ANO a komunistickou stranou, zda nebudou církevní a soukromé školy perzekuovány. Ostatně pan premiér se podivil nad tím, kolik máme v Česku soukromých škol, zda jich není příliš a zda poskytují patřičnou činnost.

Dámy a pánové, otázek, které vzbuzuje vládní prohlášení, je celá řada. Ale myslím si, že v tento okamžik by mělo jasně zaznít, že možná důležitější jsou ty otázky, které v těchto dokumentech vyčíst nemůžeme, totiž to, kolik zaplatilo hnutí ANO, kolik zaplatila sociální demokracie za to, že při hlasování o důvěře vaší vládě vás podpoří právě Komunistická strana Čech a Moravy. A to je pro mě jeden z klíčových důvodů, proč ani já ani Občanská demokratická strana v žádném případě nemohou podpořit tuto dnes pravděpodobně vzniknuvší polokomunistickou vládu.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.