Beitl (ODS): Kauza jablonecké respirátory aneb

06.04.2020 17:56

Kterak český poslanec respirátory z Číny dovezl a co z toho všechno bylo

Beitl (ODS): Kauza jablonecké respirátory aneb
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

V uplynulých čtrnácti dnech jsem se intenzivně snažil zajistit respirátory poskytující účinnou ochranu pro lidi, kteří v Libereckém kraji v první linii čelí virové nákaze. Tato akce se od pátku minulého týdne stala předmětem nechutného politického útoku. Realizace dodávky a její distribuce mě stála nemalé prostředky a vzala si také množství práce mé a mých spolupracovníků. Mnou uvedené informace potvrzuje i stanovisko Asociace krajů ČR. Seřadil jsem informace, které již byly zveřejněny, a přidávám k tomu své vysvětlení.

Proč se poslanec rozhodl dovážet a distribuovat zdravotní materiál?

Celá ta akce měla a má od začátku rozměr humanitární i politický. Korunu tomu politickému rozměru dal předseda vlády tvrzením na tiskové konferenci 15. 3., že respirátorů je mezi zdravotníky dostatek a pokud chybí, tak že je rozveze. Humanitární rozměr tomu dala reálná situace, kdy jsem zjistil, že, v terénu Libereckého kraje – u lékařů, domovů pro seniory, ve školách a školkách v mimořádném režimu, u obecních policií, na městských úřadech, prostě všude tam, kde se řeší povinné úkoly v rámci koronaviru a kde by měla být účinná ochrana aktivně zúčastněných osob, ne že je nedostatek, ale že nejsou vůbec žádné. A také, že je tento materiál zoufale potřeba. Mluvím o termínu 16. 3.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí

Jak se obchoduje s Čínou v době pandemie

18. 3. jsem dostal informaci, že potřebný materiál lze objednat v Číně a dopravit do republiky během jednoho týdne. Jednalo se o respirátory úrovně FFP2 (evropská norma) nebo také KN95. Cena 68 Kč/ks bez daně (82,30 Kč vč. DPH). Podmínkou dodání platba předem. Ověřil jsem cenu a zjistil, že se tyto respirátory na našem trhu nabízejí od 120 Kč do 480 Kč za kus. Otestoval jsem zájem a během třech telefonů jsem měl na „dobré slovo“ poptávku na dva tisíce kusů. V tento okamžik jsem se rozhodl jednat a objednal pět tisíc respirátorů. Druhý den jsem do Číny odeslal potřebnou sumu řádově čtyři sta tisíc korun a začal několik neklidných nocí čekání, zda se zásilku podaří včas a v pořádku dopravit do České republiky. Doprava byla nejtěžším úkolem celé operace, protože hrozilo, že objednaný materiál uvázne už v Číně nebo v dalších zemích, kde se náklad překládal. Nakonec se vše podařilo a 24. března jsem objednané respirátory převzal.

Množství ochranných prostředků v kraji je na katastrofické nízké úrovni

Během čekání na dodávku jsme neztráceli čas a sondovali, kde by materiál mohl nejvíce pomoci. Všude kam jsme volali, po nás chtěli více, než jsme byli schopni dodat. Počty jsme dělili po řádově stovkách i desítkách, abychom co nejvíce subjektům pomohli překonat kritické období, než přijde pomoc za státní úrovně. Větší množství jsme slíbili obcím, které byly schopné pomoc dále efektivně distribuovat.

Mateřským školkám a školám poskytujeme materiál zdarma

Všem subjektům byly respirátory nabídnuty a dodány za uvedenou cenu 82,30 Kč/ks. Během průzkumu poptávky jsme zjistili, že odpovídající ochranné prostředky úplně chybí ve školkách a školách, které zůstaly otevřené, aby se postaraly o děti těch, kteří jsou nasazeni v boji s koronavirem. Rozhodl jsem se, že si dodávku do škol a školek převezmu na své náklady a že je potřebným materiálem zásobím do 3. dubna. Tato mnou stoprocentně financovaná pomoc představuje řádově tisíc kusů respirátorů v hodnotě osmdesát tři tisíce korun. Vyúčtování všech dodávek běží na běžné bezhotovostní bázi. Objednávka-faktura.

Proč jsme na balíčky lepili nálepky ODS  aneb nechceme manipulaci s fakty

Zpátky k politickému rozměru. Každá dodávka byla doplněna letákem se sloganem „Činy jsou víc než slova“, na kterém byl popis respirátorů a krátké sdělení co mě vedlo k tomuto kroku a poděkování všem aktérům. Přibližně třetina balíčků (po deseti kusech) byla označena samolepkou se stejným motivem. Na letáku bylo uvedeno i logo ODS. Připomínám, že každý telefonát, každá objednávka byla vedena jménem poslance za ODS, takže to těžko mohlo někoho překvapit. Balíčky byly označeny především z toho důvodu, aby námi dodané kusy nebyly zaměněny s těmi, které slibovala oficiální distribuce. Ta se během minulého týdne pohybovala v jednotkách kusů na jednotlivé ordinace a subjekty. Nemám problém naplno říci, že jsem nechtěl ani sebe, ani všechny, kteří mi pomáhali, nechat skončit jako no name v tiskové zprávě krizového štábu „…distribuce do kraje byla zajištěna“.

 Možná nesdílíte mé obavy, ale když máte šanci v terénu porovnat oficiální informace s realitou, těžko můžete mít k jejich autorům důvěru. Každý kdo dění sledoval a sleduje, ať si udělá svůj obrázek. Věřím, že kdyby se místo silných slov a planých slibů popsal skutečný stav, lidé by to pochopili.

Druhým důvodem bylo udělat kolem distribuce rozruch, který na nepřijatelnou situaci upozorní a urychlí oficiální dodávky. A to se evidentně podařilo.

Třetí důvod už politický není, uzavřená balení nelze kontrolovat. Jako dodavatel přejímám zodpovědnost za dodaný materiál a chci ho mít identifikovatelný. Vím o tom, že některé dodávky respirátorů nesplňovaly požadovanou kvalitu.

Velké díky všem v prvních liniích

Právě při rozvozu respirátorů ve dnech 25.-27. 3.  jsem se znovu přesvědčil, že účinné ochranné prostředky v regionu stále dramaticky chybí a rozhodl jsem se ještě pro jednu objednávku tří tisíc kusů. Peníze jsem tentokrát odeslal s lehčím srdcem, protože věřím, že i tato dodávka doputuje včas, v pořádku a pomůže potřebným. Tím končí má role distributora ochranných zdravotních pomůcek a vracím se zpátky k roli dobrovolníka a poslanecké agendě. Dnes už věřím, že potřebný materiál do našeho kraje je na cestě.  Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomáhali i těm, kteří se snažili potřebný materiál do naší země dostat. Rozhodně je potřeba ocenit všechny, kterým se v této kritické době podařilo nastartovat potřebné technologie, aby se naše země zbavila závislosti na dodávkách z ciziny. Jsem rád, že i Liberecký kraj je v této snaze úspěšný. Skláním se i před všemi, kteří se svým způsobem snaží pomoci lidem v naší zemi.

S velkou úctou ke všem co pomáhají
Petr Beitl – poslanec za ODS

  • Seznam distribuční míst:

  • Kravaře na Českolipsku

  • Město Rovensko p. Troskami

  • Stráž p. Ralskem – poliklinika, městská policie

  • Česká Lípa – ZŠ 28. října

  • Nový Bor – ZŠ U lesa

  • Dubá

  • Liberec -Komunitní středisko Kontakt organizuje dobrovolnickou pomoc v Liberci

  • Liberec – ZŠ Ještědská

  • Liberec – městská policie

  • Jablonec nad Nisou – Diakonie - terénní pečovatelská služba

  • Jablonec nad Nisou Centrum sociálních služeb - terénní pečovatelská služba

  • Jablonec nad Nisou – MŠ 3x, ZŠ Liberecká

  • Jablonec nad Nisou – poliklinika I. a II.

  • Věznice Rýnovice

  • Rychnov u Jablonce nad Nisou - strážníci + zdravotní středisko

  • Maršovice - hasiči

  • Dalešice

  • Smržovka - Penzion pro Seniory

  • Janov nad Nisou – strážníci

  • Nová ves n. N.

  • Lučany n. N.

  • Frýdlant – nemocnice, ZŠ a MŠ

  • Železný Brod – škola

  • Tanvald – ZŠ Skálova 600

  • Semily – ZŠ Fr. L. Riegra

  • Turnov - Domov důchodců, ZŠ Skálova 600

  • Jilemnice – MŠ, úřad

  • Nemocnice Jilemnice

  • … další drobní zájemci do vydání zásob

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.