Bělobrádek (KDU-ČSL): Daří se navyšovat národní peníze do vědy, ovšem po roce 2020 přijde prudký pokles

28.04.2017 18:01

Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) ve čtvrtek 27. dubna schválila definitivní návrh výdajů státního rozpočtu na podporu výzkumu, vývoje a inovací na rok 2018 v objemu 36,2 miliardy korun. To je o 1,2 miliardy korun více proti původnímu střednědobému výhledu. Přijatý návrh státního rozpočtu předloží vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek vládě.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Daří se navyšovat národní peníze do vědy, ovšem po roce 2020 přijde prudký pokles
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Před schválením RVVI prošel návrh rozpočtu mezirezortním řízením a následným vypořádáním připomínek. „V rámci Rady vlády jsme od začátku roku intenzívně jednali o nadpožadavcích jednotlivých rezortů a dalších poskytovatelů. Schválený rozpočet je součástí našich snah o finanční stabilizaci systému vědy a výzkumu a také o vytvoření podmínek pro jeho další rozvoj. Je v něm také zohledněna neuspokojivá situace v podpoře aplikovaného výzkumu nebo nutnost finanční udržitelnosti vybudované vědeckovýzkumné infrastruktury,“ řekl vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, který je zároveň předsedou RVVI.

Schválený návrh rozpočtu by se měl v roce 2018 navýšit o 1,250 mld. Kč oproti původně schválenému střednědobému výhledu. Z této částky činí institucionální výdaje 912 mil. Kč a účelové výdaje 338 milionů korun. Největší navýšení je u kapitoly Akademie věd ČR o 437 milionů navíc. V případě Ministerstva průmyslu a obchodu jde o 203 milionů více, u Ministerstva vnitra pak o 194 mil. Kč, v kapitole Technologické agentury více o 130 milionů korun, u Ministerstva životního prostředí o téměř 93 mil. Kč a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o 90,4 milionů korun.

Pro rok 2019 jsou plánovány výdaje státního rozpočtu na vědní oblast ve výši 37,6 miliardy Kč a 39 miliard korun v roce 2020. Pro léta 2020–2024 vzniká riziko poklesu podílu výdajů na VaVaI financovaných z veřejných zdrojů z 1 procenta HDP v roce 2017 až k hranici 0,6 procent HDP po roce 2023, které bude způsobené především útlumem financí z programů EU. „Během mého působení v pozici vicepremiéra se daří v rozpočtu kontinuálně navyšovat národní peníze do vědy a do roku 2019 budou narůstat také prostředky ze zdrojů EU. Ovšem po roce 2020 přijde prudký pokles objemu peněz z evropských fondů, což může systém destabilizovat,“ dodal Bělobrádek.

Členové RVVI dále projednávali stav implementace Metodiky hodnocení výzkumných organizací (Metodika 2017+). Schválili harmonogram jejího dopracování a zároveň zahájili nominační proces do odborných panelů a do databáze hodnotitelů. Také byla započata debata o aktualizacích druhů výsledků VaVaI.

Rada opět řešila problematiku vědeckého a experimentálního programu infrastruktury ELI Beamlines s tím, že debata nad tímto tématem bude ještě pokračovat na dalších jednáních.
Členové Rady schválili program tzv. Národních center kompetence. Jde o nový program systémového řešení zaměření center aplikovaného výzkumu.

Mezi důležité výsledky jednání patří také schválení statutu Zahraniční rady, která se stane významným poradním orgánem RVVI směrem k většímu posílení internacionalizace české vědy.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…