Bělobrádek (KDU-ČSL): Musíme snížit objem odpadu

19.05.2020 12:54

Vždy mě zamrzí, když vidím, jak v popelnicích na směsný odpad jsou plasty, papír a bioodpad. Někteří lidé netřídí, nebo to dělají špatně. Bioodpad např. vyhazují i s igelitovým sáčkem.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Musíme snížit objem odpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Nedávno jsem se dozvěděl, že právě bioodpad tvoří v Česku složku komunálního odpadu až z 50 %! Přitom se dá v podstatě zcela využít. Kompostováním, popř. k výrobě bioplynu. Takto zbytečně končí ve spalovnách, nebo na skládkách. Nejekologičtější je, když na zahradě mají lidé kompost či kompostér, ač to dávno není zvykem.

S plasty to je jinak. Těch vytříděných se k recyklaci využije jen menší část. Nejcennější jsou PET lahve. Těch se vytřídí jen část a všechny se na recyklaci nevyužijí. Navíc se z nich nové u nás moc nevyrábějí. Proto se zvažuje, po vzoru některých států, zavést jejich zálohování. Ubyde jejich pohazování v přírodě, méně končí v komunálním odpadu a méně se jich potom musí vyrobit. Navíc je tento systém v souladu s cirkulární ekonomikou.

Cestou je i zavádění zálohovaných vratných kelímku na kávu, na pivo na fotbale, nebo na svařák na trzích. Méně jednorázových obalů znamená i méně odpadů. I zdánlivé drobnosti pomohou přírodě i nám všem.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…