Bělobrádek (KDU-ČSL): V krajích vzniknou projektové kanceláře nebo specializované agentury

18.04.2016 17:20

Vláda projednala plán naplňování národní strategie pro inteligentní specializaci České republiky – RIS3.

Bělobrádek (KDU-ČSL): V krajích vzniknou projektové kanceláře nebo specializované agentury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vláda na dnešním zasedání projednala Implementační plán Národní výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci České republiky, tzv. RIS3 strategie. Cílem strategie RIS3 je nasměrovat peníze z evropských, národních, ale i krajských nebo soukromých zdrojů do perspektivních oblastí vědy, výzkumu a inovací, a ve výsledku tak zvýšit konkurenceschopnost ČR. RIS3 také představuje předběžnou podmínku pro čerpání z evropských fondů. V praxi to znamená, že při schvalování dotačních programů určených na podporu výzkumu, vývoje a inovací v daném členském státě posuzuje Evropská komise také vypracování národní RIS3 strategie. 

Vládou schválený plán shrnuje informace o krocích pro naplňování RIS3 strategie v letech 2016 až 2017, a to včetně připravovaných změn ve výzvách operačních programů EU i v národních programech podpory vědy a výzkumu. 
O úpravách národní RIS3 strategie jsme jednali v březnu v Bruselu s vedením generálního ředitelství pro regionální rozvoj. Platí, že s Evropskou komisí chceme mít vše prokonzultováno a do konce června národní RIS3 strategii předložíme ke schválení vládě,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. 

V českém prostředí by RIS3 strategie měla přispět zejména ke zlepšení spolupráce mezi akademickým světem a podniky. Strategie pro inteligentní specializaci se zabývá také podporou soukromých investic do vědy a zaměřením firem na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Ve všech těchto oblastech má Česká republika rezervy, což konstatuje i Analýza stavu VVI v mezinárodním srovnání, kterou Bělobrádkova Sekce vypracovala na podzim loňského roku. 
Úřad vlády ve spolupráci s MŠMT připravil od poloviny roku 2015 projekt Smart Akcelerátor, který začne fungovat v květnu letošního roku. Je zaměřen na podporu RIS3 v krajích a ke srovnání rozdílů v nastavení systému vědy a výzkumu mezi kraji. „V krajích vzniknou například projektové kanceláře nebo specializované agentury, které budou mít za úkol rozvíjet inovační prostředí, mapovat potenciál v daném regionu a také zajišťovat komunikaci mezi všemi aktéry,“ vysvětlil vicepremiér Bělobrádek. 

Už od roku 2013 navíc v regionech působí krajští manažeři RIS3, kteří vytipovávali klíčová odvětví a instituce v dané oblasti a zapracovávali je do krajských součástí národní RIS3 strategie. Nyní se zaměřují na navázání spolupráce mezi firmami a výzkumně-vzdělávacími pracovišti v daném kraji. 

RIS3 strategii připravovalo od roku 2013 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, od roku 2015 pak přešlo její řízení na Sekci pro vědu, výzkum a inovace, kterou řídí místopředseda vlády Bělobrádek. 

Vláda na svém dnešním zasedání také schválila koncepci činnosti Grantové agentury České republiky (GA ČR) na roky 2016 – 2020. Před tím materiál posvětila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Cílem koncepce činnosti GA ČR je především vytvářet podmínky pro excelentní základní výzkum ve všech vědních oblastech, a napomáhat rozvoji mezinárodní vědecké spolupráce.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.