Bělobrádek: Podpora rodin není utrácení, ale investice do budoucnosti

04.06.2014 16:22

Děti jsou budoucnost. Bohužel se jich rodí stále méně. O to více si zaslouží pomoci ti, kteří se rozhodli vychovávat více potomků. Mám opravdu velkou radost, že se nám při jednání s koaličními partnery podařilo prosadit postupné zvýšení daňové slevy, a to u druhého dítěte o 500 Kč, u třetího a dalšího o 900 Kč měsíčně. Pracujícím rodičům s dětmi tak zůstane v kapse navíc čtyři a půl miliardy korun.

Bělobrádek: Podpora rodin není utrácení, ale investice do budoucnosti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Mistři účetní samozřejmě namítnou, že ony miliardy budou státní pokladně chybět. To je otázka úhlu pohledu. V KDU-ČSL používáme opačnou optiku. Podle nás ty peníze v současnosti chybějí rodinám s více dětmi, které jsou dle statistik sociálně nejohroženější skupinou obyvatel. Přestože tvrdě pracují. Dokonce jsou na tom hůře, než penzisté, kterým se rozhodně nedaří nijak skvěle.
 
 Ostatně státu peníze na daňové slevy pro děti vůbec chybět nemusejí. Stačí například, když státní firmy jako ČEZ či Lesy ČR budou odvádět miliardy navíc do rozpočtu, místo aby je vyhazovaly na drahé advokáty, PR agentury, či černé financování politiky. O to se postaráme. Co je ztrátou pro lobbisty, je naopak příjmem pro děti.
 
 Jak potvrzuje studie think tanku IDEA, 70 procent peněz, o které se zvýší daňové slevy, zůstane v kapsách středostavovských rodin. Právě ony mají nejvíce dětí. V průměru zůstane rodinám se dvěma a více dětmi navíc sedm tisíc korun ročně. Jsme přesvědčeni, že tyto peníze využijí efektivněji, než stát – na vzdělání, knihy, či oblečení pro své děti. Tyto prostředky z ekonomiky nezmizí, jen se za ně koupí něco jiného, než služby Promopro, či S-karty. Něco daleko užitečnějšího…
 
 Zvýšení daňových slev na děti je prvním viditelným opatřením v rámci lidovecké FAMILY FRIENDLY politiky. Jsme totiž přesvědčeni, že demografický deficit je ještě daleko horší, než aktuální deficit veřejných financí.
 
 Pokud se nic nezmění, tak nám vinou nízké porodnost bude v roce 2050 chybět jeden a půl milionu pracovníků, třetina současného stavu. V dnešních cenách to znamená hrozbu výpadku HDP v řádu bilionu korun. Aby se tak nestalo, budeme se muset daleko více otevřít imigraci. Se všemi potenciálními riziky, které to s sebou nese.
 
 Každý řádně vychovaný občan, který si najde práci, přispěje k tvorbě hrubého domácího produktu v průměru 650 tisíci korunami. A 150 tisíci na vybraných daních a pojistném. Bez nové generace, která bude vydělávat na důchody, by se budoucím seniorům mohlo dařit hůře, než těm dnešním.
 
 Samozřejmě víme, že lidé si nepořídí dítě kvůli daňové slevě. Toto je však pouze začátek. Dále máme v plánu například zajistit dostatek školek a částečných úvazků, aby zejména matky mohly snadněji sehnat práci.
 
 Děti jsou v první řadě radost i starost pro své rodiče. Každý, kdo pracuje a řádně vychovává děti, však zároveň přispívá k blahobytu všech, i k udržení naší kultury a životního stylu a prevenci sociálních problémů. Za těch 500 Kč až 900 Kč měsíčně jde o mimořádně dobrou investici. Někdo si možná ze státních peněz nekoupí novou jachtu, ale tisíce pilných a starostlivých rodičů se bude moci ještě o něco lépe postarat o své děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…