Bělobrádek: Pokud chceme uspět, musíme propojit výzkum, vzdělávání a podnikovou sféru

15.09.2015 4:33

Rada vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst (RVKHR) připraví během letošního a příštího roku opatření na zlepšení vědy, výzkumu a s tím spojeného vzdělávání spolu s inovativním podnikatelským prostředím.

Bělobrádek: Pokud chceme uspět, musíme propojit výzkum, vzdělávání a podnikovou sféru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Na dnešním výjezdním zasedání vlády v Brně informoval o dosavadní činnosti a plánovaných výstupech RVKHR vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, který Radě předsedá. Místopředsedy RVKHR jsou pak ministr průmyslu a obchodu a ministryně školství.

V pěti výborech Rady pracují odborníci ze státní správy, firem a oborových asociací například na novém pojetí aplikovaného výzkumu a digitální ekonomiky. "Čelíme čtvrté průmyslové revoluci spočívající v digitalizaci průmyslové výroby, která přinese zásadní změny. Česko jako jedna z nejprůmyslovějších zemí Evropy musí na tyto změny reagovat a já pracuji na tom, aby naše ekonomika z digitální revoluce vytěžila maximum. Je potřeba vytvořit prostředí, ve kterém budou podporovány malé inovativní firmy, propojit podnikatelské prostředí s výzkumem a zvýšit podíl technicky vzdělaných odborníků, tedy propojit onu pomyslnou trojnožku výzkumu, vzdělávání a průmyslové sféry,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek.

V uplynulém roce jednal Bělobrádek o potřebách jednotlivých sektorů s více než 85 předními podniky a se zástupci 15 oborových asociací. Výstupy a doporučení Rady budou zohledněny také v rámci tzv. RIS3 strategie - Národní výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci České republiky, která má efektivně zacílit evropské, národní a soukromé zdroje do nejperspektivnějších oblastí výzkumu a podnikání v jednotlivých regionech ČR.

O podpoře konkurenceschopnosti země vicepremiér Bělobrádek hovořil v moravské metropoli také v rámci dnes zahájeného Mezinárodního strojírenského veletrhu nebo během jednání Sněmu Svazu průmyslu a dopravy.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…