Bělobrádek: Už nikdy nenechme zlo vyrůst

17.03.2018 16:49

Patnáctého března 1939 vjela do okleštěného Československa okupační nacistická vojska. Už den před tím se od republiky odtrhl Slovenský štát. Začala doba Protektorátu Čechy a Morava. Dovršil se tak tragický proces, který začal Mnichovskou dohodou.

Bělobrádek: Už nikdy nenechme zlo vyrůst
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Šlo o neblahý důsledek appeasementu, ustupování zlu, chybné politiky tehdejších evropských státníků. Válka nás stála 365 tisíc obětí, z toho 277 tisíc Židů. Připomínejme si tuto strašnou historii. A už nikdy nenechme zlo vyrůst, postavme se autoritářským tendencím hned z počátku. Protože jakmile zakoření a otráví duše lidí, bývá cena za jejich porážku příliš vysoká. Nezapomínejme také na statisíce našich hrdinů, na ty, kteří s nacismem bojovali a nasadili i vlastní život.

„Nacismus povstal z nenávisti, strachu a z pocitů křivdy. Byl vzpourou proti liberální demokracii a židovsko-křesťanské civilizaci. Byl pokusem zvrátit evropskou humanitní tradici. Snahou nahradit „zkorumpovaný systém“ novým „čistým“ řádem, parlamentní „žvanírnu“ vůdcovským principem. Mnozí nejen v Německu v nacismus dobrovolně uvěřili. To je smutné poučení z historie, kterou už nesmíme opakovat“, říká k výročí okupace předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…