Benešík (KDU-ČSL): Humanitární pomoc uprchlíkům má několik úhlů pohledu

02.05.2015 10:48

Situaci ve Středozemí, migrační politice i záchranným operacím byla věnováno mimořádné jednání Výboru pro evropské záležitosti.

Benešík (KDU-ČSL): Humanitární pomoc uprchlíkům má několik úhlů pohledu
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

„Považujeme za velmi důležité, aby EU apelovala na bohaté státy v regionu (Saudská Arábie, SAE, apod.) aby převzaly větší díl odpovědnosti za řešení situace uprchlíků a to nejen co se materiální a finanční podpory ale i přijímání imigrantů),“ řekl Ondřej Benešík, předseda Výboru pro evropské záležitosti.

Podle Benešíka má humanitární a rozvojová pomoc svůj nepopiratelný morální rozměr, ale jedná se také o investici do bezpečnosti a do opatření proti destabilzaci společnosti.

„KDU-ČSL dlouhodobě podporuje opatření, která řeší špatnou situaci na místech vzniku migračních vln, to znamená humanitární a rozvojovou pomoc, podporu stabilizace politické a bezpečnostní situace v těchto zemích a boj s převaděčskými gangy,“ vysvětlil Benešík.

Opatření Evropské unie ohledně zvýšené nelegální migrace do Evropy musí být řešeno v celém kontextu všech krizových oblastí a migračních toků, tedy nejen Blízký Východ a Severní Afrika, ale také Východní Ukrajina a Balkán.

„Zároveň považujeme za velmi důležité, aby Evropská unie apelovala na bohaté státy v regionu, tzn. Saudská Arábie nebo SAE, aby převzaly větší díl odpovědnosti za řešení situace uprchlíků, a to nejen co se materiální a finanční podpory týká, ale také v otázce přijímání imigrantů,“ dodal Ondřej Benešík.

Mimořádné jednání Výboru pro evropské záležitosti navštívil také premiér Bohuslav Sobotka, který informoval o výstupech z mimořádného jednání Evropské rady, které se konalo minulý týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu