Benešík (KDU-ČSL): Juncker by měl zvažovat, čemu a komu dává legitimitu

07.05.2018 11:15

KDU-ČSL považuje účast Jeana-Claudea Junckera na oslavách narození Karla Marxe za nepřijatelnou.

Benešík (KDU-ČSL): Juncker by měl zvažovat, čemu a komu dává legitimitu
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

KDU-ČSL považuje účast předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera na oslavách 200. výročí narození Karla Marxe za nepřijatelnou. Lidovci se rovněž distancují od projevu Jeana-Claudea Junckera, který pronesl při oslavách v Trevíru - důrazně s jeho slovy nesouhlasí.

"Významný člen Evropské lidové strany by měl zvažovat, čemu a komu dává legitimitu. Považuji to za výraz neúcty k milionům obětí komunistických režimů po celém světě včetně obětí z řad československých křesťanských demokratů," vysvětlil předseda Výboru pro evropské záležitosti PS Ondřej Benešík. "Nemůžu souhlasit s tím, že Marx byl pouhý filozof a není odpovědný za to, jak se jeho myšlenky dál využily. Otevřeně ospravedlňoval použití násilí ve společnosti. V podstatě nabádal ke zrušení soukromého vlastnictví. To byl začátek zhoubné ideologie, která uvrhla nejen naši republiku do temného období totality," dodal Benešík.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker u příležitosti dvoustého výročí Marxova narození konkrétně řekl, že Marx by měl být vnímán v kontextu své doby a neměla by se na něj svalovat zodpovědnost za zločiny komunismu. Proti tomuto vyjádření veřejně vystoupil také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který adresoval předsedovi Evropské komise dopis, v němž se ohradil vůči jeho účasti na oslavách Marxova narození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…