Benešová: Novela vyhlášky odměny advokátů nezvýší

26.09.2013 5:40

Dnes vyprší termín pro zasílání připomínek k návrhu novely vyhlášky o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb, a to v rámci mezirezortního připomínkového řízení.

Benešová: Novela vyhlášky odměny advokátů nezvýší
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Již dnes je ale jisté, že Ministerstvo spravedlnosti neponechá v této vyhlášce navrhovanou změnu ve 3. odstavci paragrafu 12 advokátního tarifu, tento novelizační bod bude z vyhlášky vypuštěn. Zmíněná úprava plánovala změnit právní režim mimosmluvní odměny advokáta tak, aby v případě spojení věcí zůstala odměna stejná jak v případě, kdy ke spojení věcí dojde z rozhodnutí soudu, tak v případě kdy ke spojení dojde ze zákona.

„Toto znění by znamenalo, že u sloučených věcí by se náklady právního zastoupení neplatily, jako by se jednalo pouze o jednu věc, ale odměny advokátů by se sčítaly. To by samozřejmě zvyšovalo náklady exekucí. Tento nápad se rozhodně nezrodil na  Ministerstvu spravedlnosti, jak některá média mylně informovala, a jako ministryně spravedlnosti garantuji, že takové znění vyhlášky neopustí můj resort. Novela takzvaného advokátního tarifu má především reagovat na potřebu jeho harmonizace s přijatou rekodifikací soukromého práva a nikoli zajistit vyšší odměny advokátům takovýmto způsobem. Pečlivě se seznámím s veškerými dalšími připomínkami, ale znovu opakuji, že odměny advokátů vyhláška původně navrhovaným způsobem nezvýší,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Konečná podoba novely vyhlášky o odměnách advokátů bude známá až po vypořádání všech připomínek.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7