Berdychová (ANO): Obnova Vrbenského kasáren nabízí vznik nového prostoru pro živou i muzejní kulturu

13.07.2022 5:29

Obnova rozsáhlé budovy Vrbenského kasáren v Hradci Králové otevírá příležitost pro vznik zcela nového prostoru pro konání koncertů, festivalů i unikátních muzejních expozic s nabídkou pro širokou i odbornou veřejnost.

Berdychová (ANO): Obnova Vrbenského kasáren nabízí vznik nového prostoru pro živou i muzejní kulturu
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Záměr rekonstrukce a oživení bývalého vojenského objektu, který v centru krajského města léta chátrá, nyní připravuje Královéhradecký kraj. 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí

Se zcela konkrétní představou jejího využití přichází Muzeum východních Čech, které již využívá dříve rekonstruovaná zrcadlově umístěná Gayerova kasárna ve stejném areálu. Oživením a zpřístupněním Vrbenského kasáren se otevírá cesta pro uskutečnění vize, která v Hradci umožní vytvořit nový nebývalý prostor pro různé druhy kultury na jednom místě.

„Tento projekt naplňuje jedinečnou příležitost, která spojuje vysokou odbornost specialistů Muzea východních Čech a zároveň zužitkovává potenciál tohoto dříve pevnostního komplexu, který leží ladem a postupně degraduje. Kulturní nabídka, která díky tomuto projektu vznikne, má sloužit nejen lidem v Hradci, ale obyvatelům celého kraje i mimo něj. Vzhledem ke komplikovanosti a rozsáhlosti této stavby i jejímu současnému stavu se může ujmout pouze silná veřejná instituce s dokonale připraveným záměrem jejího využití,“ uvedla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová odpovědná za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a sociální oblast.

V komplexu bývalého pevnostního kavalíru XXXIII., ve kterém se vedle obou kasárenských objektů nachází také parkovací dům a tři další budovy tzv. Kavalíry A a B, chce hradecké muzeum vytvořit ucelené kulturně kreativní muzejní centrum.

„Oživením Vrbenského kasáren bychom chtěli udělat další krok ke vzniku podobného centra, jaké má například Vídeň v podobě tamního MuzeumsQuartieru (https://www.mqw.at/). Tematicky by mělo být centrum široce rozkročené: dotýkalo by se pevnostní historie, prezentovalo by rozmanitost přírodního a kulturního dědictví kraje s vyváženým využitím technologií 21. století. Vzniknout by mělo zážitkové kreativní centrum pro veřejnost, badatelny, přednáškové sály i prostředí pro vzdělávání dětí ze základních a středních škol to celé doplněné o zázemí pro široké spektrum open-air aktivit a podobně,“ shrnul Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech.

Na ploše nádvoří, které dnes funguje jako parkoviště, by v rámci projektu města Hradce Králové a v návaznosti na aktivity muzea mohl vzniknout prostor umožňující pořádat koncerty, divadelní představení či uskutečnit program doprovázející hradecké festivaly. Podobná kulturně kreativní centra v současné době chystají i další česká města či kraje.

„V Plzni plánují podobný projekt obnovou tamního DEPA, Ostrava chystá tzv. Černou kostku, oživit armádní prostor podobným způsobem chtějí třeba Litoměřice. Vždy jde o investice, kterou spojují podporu několika veřejných institucí: z Národního plánu obnovy, z evropských, krajských i obecních zdrojů,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Projekt rekonstrukce Vrbenského kasáren má již stavební povolení a na jeho realizaci chce kraj získat finanční podporu z Národního plánu obnovy a evropských zdrojů. Vrbenského kasárna v současné době vlastní město Hradec Králové, které jej získalo na začátku 21. století od Armády ČR. Kraj má budovu v nájmu právě v souvislosti s chystaným projektem a jedná o jejím převedení do jeho vlastnictví.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…