Berdychová (ANO): Pevnost Dobrošov bude mít i návštěvnické centrum

20.02.2018 18:49

Před 80 lety její stavbu ukončila válka, nyní se pevnost Dobrošov dočká rekonstrukce.

Berdychová (ANO): Pevnost Dobrošov bude mít i návštěvnické centrum
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

V Dobrošově na Náchodsku by již v červnu mohla začít dlouho očekávaná rekonstrukce místního pevnostního komplexu. Královéhradecký kraj zde hodlá proinvestovat více jak 90 milionů korun. Turisticky oblíbená památka by se tak měla dočkat řady zatraktivnění. Kraj nyní vypisuje tendr na stavební práce.

„Kromě rekonstrukce vnitřních prostorů chceme vybudovat i návštěvnické centrum, které zpříjemní návštěvu této národní kulturní památky. Pevnost Dobrošov je turisticky velmi vyhledávaná a zázemí pro návštěvníky zde prostě chybí,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za školství, kulturu a sport.

Krajská rada nyní schválila vypsání výběrového řízení na stavební práce za bezmála 74 milionů korun. Ty se dotknou jak komplexu krytů a podzemních chodeb, tak vstupní haly a sálů s expozicemi. Zrekonstruováno bude i zázemí pro zaměstnance či příjezdová cesta a parkoviště.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

„Revitalizace návštěvnické trasy bude čítat stavební úpravy nadzemních objektů Zelený, Můstek, Jeřáb, Polsko ale i podzemních prostorů mezi Můstkem a Zeleným. Restaurátorské práce budou provedeny specialistou – restaurátorem s povolením ministerstva kultury. Navržený postup bude muset předem odsouhlasit Památkový ústav a odbor kultury a památkové péče krajského úřadu,“ nastiňuje další průběh náměstkyně Berdychová.

Pevnost Dobrošov je ve vlastnictví Královéhradeckého kraje od roku 2015, kdy ji kraj bezplatně převzal od Armády České republiky. O převod přitom usiloval od roku 2003. Provoz pevnosti už několik desetiletí zajišťuje Regionální muzeum v Náchodě.

„Pevnostní komplex v Dobrošově je turisticky atraktivní památka, kam ročně zavítá na 30 tisíc návštěvníků. Je to dědictví, o které musíme pečovat a připomínat jeho význam veřejnosti. Plánovaná modernizace je přesně tím krokem, který to umožní,“ zhodnotil krajskou investici radní pro cestovní ruch Pavel Hečko.

Královéhradecký kraj hodlá do pevnosti Dobrošov investovat dohromady více jak 94 milionů korun. Devadesát procent této částky pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), přičemž kraj celou investici předfinancuje. Příslib evropské dotace kraj obdržel v říjnu minulého roku.

Pevnost Dobrošov vznikla na obranu národa před druhou světovou válkou. Její stavba byla za protektorátu ukončena a pevnost byla uzavřena. První návštěvníci do ní vstoupili až v roce 1969. V roce 1995 byla prohlášena národní kulturní památkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…