Berdychová: Chceme podporovat a propagovat kvalitní architekturu

15.03.2023 6:37 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj a Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové spoluzakládají Centrum architektury. Jeho cílem bude podpora trvalého rozvoje kvalitní architektury a urbanismu v návaznosti na kvalitu života obyvatel v regionu v kontextu dopadů klimatických změn.

Berdychová: Chceme podporovat a propagovat kvalitní architekturu
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Systematicky podporujeme rozvoj kultury v celém regionu a architektura a s ní spojený urbanismus do této oblasti neodmyslitelně patří. Královéhradecký kraj věnuje velkou pozornost svým stavbám a dbá na to, aby byly nejen funkční a praktické, ale i esteticky kvalitní a zapadaly do stávající zástavby. Není to jednoduché, ale jde to. Chceme proto prostřednictvím Centra architektury podporovat a propagovat kvalitní architekturu a nastavit systém metodické podpory pro všechny města i obce v regionu, chceme s nimi sdílet příklady dobré praxe, že to jde i jinak a že to funguje. Chceme v tomto úsilí také úzce spolupracovat s Českou komorou architektů, s níž jsme na začátku roku uzavřeli memorandum,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Centrum architektury bude realizovat své aktivity pod záštitou Galerie moderního umění v Hradci Králové a svou činnost zahájí během výstavní sezóny 2023/2024. Pracovníci centra budou mít za úkol vytvářet podmínky pro vznik kvalitní architektury, urbanismu a veřejného prostoru v regionu v souladu s adaptací sídel na klimatickou změnu.

Mezi hlavní metodické aktivity centra bude patřit analýza současného stavu investovaní v regionu vzhledem k rozvoji kvalitního urbanismu, architektury a veřejného prostoru. Na základě těchto získaných poznatků z regionu a analýz metodik a příkladů dobré praxe z tuzemska i zahraničí vytvoří pracovníci centra krajský architektonický manuál, s jehož pomocí budou moci kvalitní architekturu v kraji snadněji rozvíjet a propagovat.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Centrum se bude mimo jiné podílet na průzkumu urbanisticko-architektonického dědictví, dále bude koordinovat výstavy, prezentace, diskuze, semináře a do témat zařadí i propagaci urbanistického a architektonického dědictví, které představuje důležitou součást veřejného prostoru.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Už samotné složení odborné výběrové komise představuje vysokou motivaci Královéhradeckého kraje rozvíjet urbánní prostor a kvalitu života v našem kraji. Z naší analýzy vychází, že se jedná o velice unikátní a pilotní projekt v rámci České republiky,“ vysvětlil ředitel GMU František Zachoval.

Na konci února bylo vyhlášeno výběrové řízení na pozici vedoucí/ho pracoviště s uzávěrkou 1. kola 16. dubna 2023. Podrobné informace jsou uvedeny na webových stránkách Galerie moderního umění v Hradci Králové. Vedoucí centra nastoupí začátkem září a pilotní část by měla být zahájena na podzim letošního roku.

Současně bude ustanovena Programová rada, poradní orgán pro formování dramaturgie a koncepce činnosti centra. Realizační tým Centra architektury by se měl v následujících letech postupně rozšiřovat, a to o pozici produkční/ho a metodika/čky.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7