Berdychová: Nový dotační program láká filmaře k tvorbě v Královéhradeckém kraji

07.10.2023 8:05 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj vyhlásil nový dotační program na podporu natáčení filmů a seriálů na území regionu. Celkem šest milionů korun plánuje rozdělit mezi úspěšné žadatele z řad audiovizuálních tvůrců. Cílem je nejen propagace regionu, ale také podpora místní ekonomiky.

Berdychová: Nový dotační program láká filmaře k tvorbě v Královéhradeckém kraji
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Naším cílem je, aby filmaři přesunuli alespoň část natáčení do Královéhradeckého kraje, čímž budou kraj přirozenou cestou propagovat, a navíc tím podpoříme místní firmy, u kterých si tvůrci objednají další služby pro potřeby natáčení. Aktuálně vypisovaný dotační program je prvním svého druhu v kraji. Obdobnými, úspěšnými programy jsme se inspirovali v zahraničí i některých českých regionech,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

Výsledkem podpořeného projektu může být celovečerní hraný nebo dokumentární film určený pro distribuci v kinech či pro vysílání v televizi, na internetu nebo na dalších platformách. Alespoň část filmu či seriálu musí tvůrci natočit v Královéhradeckém kraji.

Dotace pokryjí výdaje související s výrobou audiovizuálního díla, které příjemce vynaloží za dodávky zboží a služeb poskytovaných na území Královéhradeckého kraje, jako je například výroba kulis, kostýmů, catering, ubytování štábu, pronájmem lokací a podobně.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Žádosti do dotačního programu mohou zájemci posílat od 17. října do 20. prosince 2023 prostřednictvím datové schránky. Veškeré informace naleznou na krajském dotačním portálu ZDE.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36093 lidí

Jedná se o neinvestiční dotaci, jejíž podíl na uznatelných výdajích nesmí překročit 80 %. Rozhodnutí o přidělení dotací zveřejní kraj nejpozději do konce března 2024. Podpora se uděluje na dobu tří let, během kterých filmaři musí dílo natočit a uvést do distribuce.

Povinnou přílohou žádosti je specifikace audiovizuálního díla, kterou je potřeba zaslat nejpozději do 1. 12. 2023 k posouzení Hradec Králové Region Film Office, filmové kanceláři založené pod Královéhradeckou krajskou centrálou cestovního ruchu.

Filmová kancelář bude pro filmaře také zdrojem informací, bude pomáhat štábům se zajištěním natáčení a usnadňovat jim práci na území kraje, jako je vyhledávání lokací či zprostředkování a koordinace jednání s místními úřady, a také bude marketingově podporovat publicitu a propagaci projektů. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy