Berdychová: Nový muzejní depozitář v Robousích už slouží svému účelu

29.10.2021 21:45 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj předal do užívání nový depozitář v areálu bývalé fary v Robousích u Jičína. Investice za více jak 28 milionů korun bez DPH zajistila adekvátní prostory pro uložení cenných předmětů, které patří do sbírek Regionálního muzea a galerii v Jičíně.

Berdychová: Nový muzejní depozitář v Robousích už slouží svému účelu
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Muzeum v Jičíně získalo nový moderní depozitář s dostatečnou kapacitou pro uložení sbírkových předmětů určité hodnoty v prostorách, kde jsou vhodné klimatické podmínky. Místo tady najdou sbírky z oblasti archeologie, etnografie, militarií, uměleckých řemesel, lidového nábytku a zemědělského nářadí. Realizací nového depozitáře se uvolní prostory fary v Robousích, kde bude moci muzeum nově připravovat akce pro školy i veřejnosti,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

Novostavba depozitáře je jednopatrová budova s užitným podkrovím, ve kterém jsou úložné prostory vybavené statickými i pojízdnými regály s řízenou výměnou vzduchu. Vše je také náležitě zabezpečeno proti vniknutí nepovolaných osob. V přízemí se nachází úložné prostory spolu s odbornými pracovišti a badatelnami včetně potřebného zázemí pro zaměstnance muzea. Součástí stavby kromě nových komunikací a oplocení je i venkovní nádrž na dešťovou vodu, která zásobuje užitkovou vodou provoz celé budovy.

„Stavbu nového depozitáře v areálu bývalé fary v Robousích kraj zahájil v březnu 2020 demolicí původních objektů a celou ji financoval ze svého rozpočtu. Náklady za stavební část dosáhly 25,4 milionu korun bez DPH a za vnitřní vybavení jsme zaplatili 2,75 milionu korun bez DPH. Plánovaný termín předání nové budovy do užívání jsme dodrželi,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně se potýkalo s nedostatkem prostoru pro uložení sbírkových předmětů dlouhodobě. Projekt na nový depozitář neuspěl v roce 2014 se žádostí o dotaci z norských fondů, a proto se Královéhradecký kraj rozhodl stavbu financovat z vlastních zdrojů.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…