Berdychová: Projekt na rozšíření stálé expozice Archeoparku Všestary pokračuje

09.12.2020 13:49

Královéhradecký kraj plánuje zatraktivnit stálou expozici Archeoparku Všestary.

Berdychová: Projekt na rozšíření stálé expozice Archeoparku Všestary pokračuje
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Cílem projektu je rozšíření expozice, a to o výsledky archeologických výzkumů ze stavby dálnice D11, expedice Monoxylon a zvětšení kinosálu. Vznikne i nové zázemí pro školní exkurze. Projektová dokumentace je téměř hotová, radní Královéhradeckého kraje nyní pověřili vedení archeoparku, aby podalo žádost o stavební povolení.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

„Náklady na stavební úpravy archeoparku ve Všestarech odhadujeme podle projektové dokumentace na 17 milionů korun. Máme podklady prakticky hotové a nyní budeme žádat o udělení stavebního povolení. Současně hledáme zdroje financování. Chceme mít projekt kompletně připravený, abychom mohli okamžitě podat žádost o dotaci z připravovaných evropských fondů na podporu kultury a cestovního ruchu,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.  

Projekt na rozvoj a zatraktivnění stálé expozice Archeoparku pravěku Všestary počítá s přestavbou budovy bývalého skladu archeologického materiálu, čímž vzniknou nové výstavní prostory, výrazně se rozšíří kapacita kinosálu využívaného i pro přednášky. Vzniknou také dvě nové dílny pro práci se školní mládeží. Stávající hlavní budova i dosavadní expozice zůstanou beze změn.

„Naše expozice je pro školní exkurze i širokou veřejnost stále velmi atraktivní, ale věnuje se pravěku obecně. Chceme nabídku archeoparku trochu specifikovat. Jedna z expozic bude prezentovat výsledky archeologického průzkumu z míst, kudy povede dálnice D11. Jedná se o největší archeologickou sondu do krajiny Královéhradeckého kraje. Podařilo se nám objevit tisíce artefaktů, se kterými chceme návštěvníky seznámit,“ popisuje budoucí rozšíření expozice ředitel všestarského archeoparku Radomír Tichý.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Nově by měl být v archeoparku natrvalo umístěn také dlabaný dřevěný člun, který se účastnil expedic Monoxylon II a III. S jeho pomocí tým Radomíra Tichého dokázal, že lidé před osmi tisíci lety dokázali překonávat vzdálenosti mezi ostrovy v Egejském moři na primitivních dřevěných lodích. Během třetí výpravy posádka Monoxylonu III urazila z Řecka na Krétu trasu dlouhou 418,5 kilometru.

Speciální součástí plánované expozice budou i vrtané hlavice kamenných seker. „Nálezy potvrzují, že lidé v pravěku dokázali vyvrtat do kamene pravidelné otvory, aby do hlavice sekery mohli nasadit topůrko. Paradoxní je, že jsme dlouho netušili, jak toho dosáhli. V rámci experimentálního výzkumu jsme stovky hodin zkoušeli různé vrtáky z kostí posypaných drceným křemenem, než se nám podařilo na to přijít,“ doplňuje Radomír Tichý.

Záměr rozšířit Archeopark pravěku Všestary schválili krajští zastupitelé již v minulém volebním období. Letos v březnu pak zařízení poskytli 600 tisíc korun na pořízení projektové dokumentace. Rada Královéhradeckého kraje nyní pověřila ředitele Radomíra Tichého, aby zajistil veškeré potřebné záležitosti pro získání stavebního povolení. Investorem projektu bude Královéhradecký kraj, který je spoluzakladatelem archeoparku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.