Berdychová: Rychnovský zámek a galerie bez bariér, zpřístupnění usnadní nový výtah

23.12.2023 6:03 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj přispěje 2,5 milionu korun na vybudování výtahu v prostorách zámku v Rychnově nad Kněžnou.

Berdychová: Rychnovský zámek a galerie bez bariér, zpřístupnění usnadní nový výtah
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Novodobá vestavba výtahu zásadně napomůže k zpřístupnění zámku a také výstavních prostor a expozice Muzea a galerie Orlických hor sídlícího v jeho druhém patře. Celkové náklady na výstavbu výtahu, bezbariérových toalet a další stavební úpravy činí bezmála pět milionů korun. První návštěvníci se výtahem svezou už v létě příštího roku.

„Poptávka po návštěvě rychnovského zámku osobami se sníženou pohyblivostí v posledních letech stoupá, a to i v souvislosti s tamním sídlem Muzea a galerie Orlických hor. Nynější přístup do muzea po točitém betonovém schodišti je zcela nedostupný pro tělesně hendikepované návštěvníky a velmi obtížně přístupný pro seniory, kteří tvoří nejpočetnější návštěvnickou skupinu. Vybudování výtahu je tudíž naprosto zásadní pro zpřístupnění památky a galerie pro všechny zájemce,“ řekla náměstkyně pro oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Výtah do druhého patra s kapacitou až osm osob vznikne v místě stávajícího betonového točitého schodiště. Součástí projektu je také výstavba bezbariérových toalet v přízemí zámku, nového požárně bezpečnostního řešení včetně signalizace a elektroinstalace či truhlářské práce. Bezbariérový vstup využijí hlavně imobilní návštěvníci, senioři nebo maminky s malými dětmi, ale přístupný bude i pro běžné návštěvníky.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

„Vybudování výtahu bude pro naše muzeum a jeho návštěvníky znamenat zásadní kvalitativní změnu. V současné době se do našich prostor ve druhém patře běžně chodí po úzkém točitém schodišti, a to se pro mnohé návštěvníky rovná velmi náročnému sportovnímu výkonu. Výtah nám však velmi pomůže i provozně. V našich hlavních výstavních prostorách a v Orlické galerii, které jsou umístěny na zámku, se každoročně koná více než desítka výstav, což znamená neustálé stěhování sbírkových předmětů. To se díky výtahu značně zjednoduší a zrychlí. Je to pro nás trochu splněný sen,“ řekl ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomáš Zelenka.

Stavební práce začnou zkraje roku 2024 a potrvají do konce června. Celkové výdaje činí bezmála pět milionů korun, přičemž kraj přispěje primárně na vybudování výtahu individuální dotací ve výši 2,5 milionu korun.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí

„S obtížnou přístupností svých hlavních a největších prostor se muzeum potýká dlouhodobě. Zajištění bezbariérovosti jeho galerie řeší kraj ve spolupráci nejen s muzeem, ale hlavně s majiteli zámku, jako realizátory potřebné investice. Dostupná kultura pro všechny zájemce je nedílnou součástí krajské strategie rozvoje kultury, památkové péče a cestovního ruchu,“ dodala náměstkyně Berdychová.

Hlavním investorem projektu a žadatelem o individuální dotaci je rodina Kolowratů. „Velice nás těší, že vznikla možnost ve spolupráci s Královéhradeckým krajem zajistit na zámku bezbariérový přístup a toalety pro imobilní návštěvníky. Je velice málo kulturních památek v České republice, které mají vyřešený bezbariérový přístup. O to víc nás těší, že rychnovský zámek po dokončení víceleté revitalizace ukáže své krásy prohlídkových okruhů i návštěvníkům, kteří nás doposud nemohli navštívit z důvodu omezeného přístupu,“ řekl majitel zámku Jan Kolowrat Krakowský.

Do rychnovského zámku zavítá za sezonu okolo 20 tisíc lidí a vybudování výtahu přispěje mimo jiné k větší přístupnosti prohlídkových okruhů.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. V areálu zámku má výstavní prostory a exposici Muzeum a galerie Orlických hor. Galerie dokumentuje české výtvarné umění od přelomu 19. a 20. století do současnosti, a to se zaměřením na díla, která místem vzniku, námětem nebo osobou autora mají vztah k regionu Orlických hor a Podorlicka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…