Berdychová: Unikátní soubor obrazů Slatinský rok bude vystaven už letos

03.01.2022 19:25 | Tisková zpráva

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou pořídilo do svých sbírek unikátní kolekci obrazů Miloslava Holého nazvanou Slatinský rok. Malíř v ní na dvanácti plátnech zaznamenal změnu krajiny v průběhu roku okolo Slatiny nad Zdobnicí. Muzeum za sbírku zaplatilo 1,4 milionu korun.

Berdychová: Unikátní soubor obrazů Slatinský rok bude vystaven už letos
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Rychnovské muzeum dlouhodobě usilovalo o pořízení cyklu Slatinský rok do svých sbírek. Miloslav Holý byl vynikající malíř, který část svého díla spojil s naším regionem. Vedení muzea plánuje v příštím roce cyklus Slatinský rok vystavit pro veřejnost. Bude to jedinečná příležitost opět toto dílo spatřit,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Muzeum zakoupilo Slatinský rok za 1,4 milionů korun od vnuků Miloslava Holého. Významnou akvizici financovalo Ministerstvo kultury České republiky. Částečně se na ni podílel také Královéhradecký kraj.

Miloslav Holý (1897–1974) se během celé své životní kariéry profesionálního malíře věnoval převážně krajinomalbě a z jeho pláten je zřetelně cítit inspirace expresionismem. V letech 1947–1958 byl profesorem a v letech 1950–1954 také rektorem Akademie výtvarných umění v Praze. Holý často hledal inspiraci v krajině Podorlicka a svůj zájem věnoval především Slatině nad Zdobnicí a okolí říčky Zdobnice. Z jeho výprav do podhůří Orlických hor vznikly například cykly „Slatinská zahrada“ a pak především „Slatinský rok“, které představují vrchol Holého tvorby.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

„Soubor děl je uceleným a vyzrálým dílem pozdního období umělce, kdy zúročil předchozí práci jak v grafice a malbě, tak i zkušenosti z Francie. Svojí celistvostí a lokací jde o pozoruhodné a monumentální dílo, kdy Miloslav Holý zachytil proměnu oblíbeného místa v letech 1957 až 1960. Vyzrálým expresivním rukopisem s čistou paletou barev jedinečným způsobem zobrazuje nejen proměňující se krajinu, ale i momentální náladu místa i vlastní subjektivní intenzivní prožitek,“ popsal soubor obrazů kurátor Orlické galerie Vlastislav Tokoš.

Na dvanácti obrazech Miloslav Holý zachycuje koloběh ročních proměn a na nestejných, ale nikoli náhodně vybraných motivech, ilustruje život v podorlické vsi, a to od atmosféry jarních a letních měsíců plných dynamiky až po zasmušilost podzimu a drsnou horskou zimu. Zajímavostí je, že malíř vybraný motiv maloval vždy ve stejnou dobu a za stejného osvětlení vícekrát. Každý obraz i jeho jednotlivost tak patří k tomu nejlepšímu z jeho krajinářské tvorby.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…