Berg (Zelení): Nakazit vás může i někdo, kdo vypadá zdravě, infekční je nemoc už v inkubační době

14.03.2020 13:05

Komentář na facebookovém profilu ke státnímu letáku ohledně virové situace

Berg (Zelení): Nakazit vás může i někdo, kdo vypadá zdravě, infekční je nemoc už v inkubační době
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Taky jsme dostali státní leták ohledně virové situace. I po jeho přečtení jsem měl dost dotazů, tak jsem si volal s kamarádem Tomášem Husou, který je lékař, a ptal jsem se na doplňující informace. Zde jsou doplnění, které by se vám a vaší rodině mohly hodit.

Co se týče rizik, tak samozřejmě velmi doporučil se opravdu vyhýbat místům, kde se shlukuje více lidí. Kapénka s nákazou se může při kýchnutí pohybovat až na 12 metrů, při zakašlání tak 5-8, vždy záleží na konkrétní situaci, například zda tam není třeba průvan, který to může odnést dál; rizikové je například v tomto směru kouření, protože ty částečky kouře mohou ty viry donést dál.

Co je dobré si uvědomit, že nakazit vás může i někdo, kdo vypadá zdravě, infekční je totiž i nemoc už v inkubační době, tedy před tím, než se projeví příznaky. Ptal jsem se výslovně, zda je možné tu nemoc mít a nemít horečku, jen příznaky nachlazení jako rýma nebo kašel, a to říkal, že je relativně málo pravděpodobné, protože obvykle se tělo se začne rychleji bránit zvýšenou teplotou než tvorbou rýmy a hlenu, ale samozřejmě vyloučit se to úplně nedá.

Z dalších doporučení: určitě si přestaňte podávat ruce a jinak se dotýkat dalších lidí, je velmi doporučeno také nijak nesdílet s nikým pití z jedné lahve nebo skleničky, každý by měl mít svoji. (Mě logicky napadá dodat, že není dobré ani nechat kolovat jointa;)

Další doporučení je pak maximálně posilovat vlastní odolnost a imunitu. Ta nemoc si, jeho slovy, došlápne na méně odolné jedince. Proto je dobré jíst hodně vitamínů, odpočívat a spát, a pohybovat se na čerstvém vzduchu, ideálně formou procházek v přírodě, daleko od dalších lidí. Do té přírody ale samozřejmě nemá smysl cestovat MHD, spíš vyjít do nejbližšího lesa, parku nebo míst, kde máte malou šanci, že bude více dalších lidí. Určitě je dobré se také neoslabovat kouřením či nadměrným pitím alkoholu či jinou rizikovou aktivitou, například pokud byste u ní mohli venku prochladnout.

Dobrý tip je také pravidelně desinfikovat místa v domě, kterých se dotýká hodně lidí - hlavní dveře, výtahy a jejich tlačítka. Na desinfekci je v tomto směru ideální Cutasept sprej, stačí dvakrát třikrát postříkat. Savo a podobné věci taky samozřejmě desinfikujou, ale jsou samozřejmě problematické v menších uzavřených prostorech kvůli nadýchání apod. Menším množství desinfekce je dobré si čistit taky mobil, kterého se dotýkáte furt.

O všech těchto doporučeních je potřeba mluvit se svými blízkými - jak dětmi, tak staršími lidmi. U dětí je dobré samozřejmě nevynechat jak ty menší, které z věcí nemají rozum, tak i ty starší, které mají naopak hodně vlastního rozumu, ale také tendenci se naopak autoritám vzpírat. U starších lidí se pak také zaměřte na to, z jakých zdrojů získávají informace - nejrůznější autoři konspiračních teorií a šiřitelé fake news dokáží zneužívat a zpochybňovat závažnost i v této situaci.

Pokud vám to přijde užitečné, tak samozřejmě můžete sdílet dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…