Berg (Zelení): Studie jasně prokazuje, že rychlejší snížení emisí je výhodnější

05.09.2020 22:26

Německý think-tank Agora EnergieWende připravil zásadní studii, která prokazuje, že snížení emisí skleníkových plynů v EU o 55 % do roku 2030 je reálné. Nový cíl pro rok 2030 má Evropská komise představit v září tohoto roku.

Berg (Zelení): Studie jasně prokazuje, že rychlejší snížení emisí je výhodnější
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

„Studie jasně prokazuje, že rychlejší snížení emisí je výhodnější – čím více je snížíme do roku 2030, tím méně drastická opatření budeme muset přijmout potom. I tak je ale cíl 55% stále málo ambiciozní. Ekologické organizace a část europoslanců požadují pokles o 65%,“ komentuje studii spolupředseda Zelených Michal Berg.

Česko se zpřísnění cílů brání, nicméně podle již zmiňované studie bychom měli dosáhnout snížení zhruba o 45% emisí oproti roku 1990. „Každá země má samostatný cíl, který vychází z její ekonomické situace – bohatší země musí snižovat emise více. Česko také požaduje od evropské komise dopadovou studii, což je rozumné, ale nesmí se to používat jako argument pro to, abychom nedělali nic,“ komentuje Michal Berg. Na dopadové studii Evropská komise již pracuje (více ZDE).

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Agora EnergieWende ve svém plánu zdůrazňuje, že čím více budeme snižovat emise do roku 2030, tím méně drastická opatření budeme muset zavádět později. V roce 2030 budou emise na obyvatele v chudších zemích EU vyšší než v těch bohatších, což nyní neplatí. Důvodem je zejména to, že severské země, Rakousko a Lucembursko mají ambiciózní plány, které jejich emise zásadně sníží už do roku 2030. Některé z těchto zemí tedy nepotřebují moc nového vymýšlet. Jejich plány snižování emisí jsou již v souladu s cílem EU.

Značně horší je to u zemí východní a jižní Evropy. Zde AgoraEW navrhuje několik druhů opatření, která by měla posílit solidaritu a přidat těmto zemím finance na potřebnou transformaci. Finance by měly pocházet jak z rozpočtu EU, tak ze systémů obchodování s emisemi.

Obecně pak AgoraEW představuje několik návrhů které by měly pomoci dosáhnout zmiňovaného snížení emisí skleníkových plynů.

  • zásadní investice do energetických úspor, například zateplování pro snižování emisí ze stavebnictví
  • rozvoj nízkoemisní dopravy, zejména železnice a sítě nabíjecích stanic pro elektromobily
  • lepší nastavení zemědělských dotací
  • změny v systémech obchodování s emisními povolenkami
  • a také přidání doposud nezahrnutých sektorů ekonomiky do těchto systémů obchodování emisních povolenek, nebo vytvoření paralelních modelů tak, aby byly špinavé technologie vytlačovány a investice do modernizace se více vyplácely

Pozice české vlády, že se ambice k snižování emisí nijak zvyšovat nemají, je i díky této studii neakceptovatelná, míní Michal Berg „Emise potřebujeme snižovat rychleji a hned. Je zřejmé, že možné to je a jsou na to i potřebné zdroje. Kromě ekologické nutnosti je toto také příležitost pro oživení ekonomiky v koronavirové krizi. A tomu by se bránil jen hlupák,“ dodal.

Kompletní studii nalezneze na webu Agora EnergieWende (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.