Berg (Zelení): Z pekelných veder nebo záplav se vylhat nelze

19.07.2021 13:12

Komentář na facebookovém profilu ke katastrofálním důsledkům klimatických změn

Berg (Zelení): Z pekelných veder nebo záplav se vylhat nelze
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Michal Berg (Zelení)

Německé katastrofální záplavy už mají přes 100 obětí. Důsledky klimatické změny jsou ničivé. A polovičatá řešení fakt už nestačí. O tématu mluvil v DVTV náš spolupředseda Michal Berg. "Jeden z prvních dotazů zněl, zda klimatické návrhy jsou potřeba, nebo zda nejsou 'cestou do pekel'. Nešlo na to odpovědět jinak, že pro některé lidi, jak jsme právě mohli vidět, je to peklo už tady.

A nejen katastrofální záplavy, kdy na některých místech v Německu napršelo za den dvakrát tolik vody, než je průměr za měsíc. Ale také rekordní vedra, jak je před pár týdny zaznamenali v Kanadě. Lytton, kde naměřili 49 stupňů (o 25 stupňů více, než je průměr), a který potom skoro celý lehl popelem, leží na stejné zeměpisné šířce jako Praha.

Klimatická krize zcela jednoznačně zvyšuje pravděpodobnost, četnost a dopady extrémního počasí. Klimatická krize není věcí nějaké vzdálené budoucnosti, ale toho, v čem žijeme. A není to ani věcí, která se týká tichomořských ostrovů nebo ledních medvědů. Stovky mrtvých v zemích, které jsou vyspělé a mají funkční záchranné složky, jako jsou Německo nebo Kanada, ukazují, že spoléhat se na to, že se změnám klimatu nějak můžeme přizpůsobit, je liché. Ano, na posilování odolnosti vůči katastrofám a adaptace na novou realitu musíme pracovat, stejně jako řešit další ekologické a společenské problémy, ale ten hlavní domácí úkol, snižování emisí skleníkových plynů, ten za nás nikdo neudělá.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

Česká politická scéna si až na výjimky závažnost situace neuvědomuje, což jsme viděli v tomto týdnu při hlasování ve sněmovně, které se týkalo například obnovitelných zdrojů nebo bateriových úložišť. Zatímco vyspělé země berou řešení klimatické krize nejen jako povinnost dalším generacím, ale taky jako příležitost, u nás jdeme opačným směrem. O to složitější a dražší to pro nás bude.

Plány Evropské komise jsou na stole a je potřeba o nich debatovat. Otázky jsou v zásadě dvě: zda jsou vůbec tyto návrhy pro řešení klimatické krize dostačující, a také jestli obsahují dost pojistek, které zajistí, aby transformace nedopadla na ty nejchudší a byla spravedlivá.

Vylhat se z těchto otázek ale nepůjde. Stejně jako se nejde vylhat z pekelných veder nebo záplav. Je tedy jasné, že jediná 'cesta do pekel', o kterou tu jde, nás čeká když klimatickou krizi nezačneme řešit hned."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …