Bernard (STAN): Plzeňský kraj v bodě nebo za bodem zlomu

09.03.2021 13:00

Komentář na facebookovém profilu k vývoji pandemie na Plzeňsku.

Bernard (STAN): Plzeňský kraj v bodě nebo za bodem zlomu
Foto: archiv Josefa Bernarda
Popisek: Josef Bernard

Plzeňský kraj v bodě nebo za bodem zlomu

Od začátku ledna 2021 jsme zažívali kontinuální nárůst počtu nakažených Covid 19 v Plzeňském kraji. Od února nabyl růst nakažených dramatických hodnot, obdobně jako v celé ČR. Musíme ale poznamenat, že nejvíce postiženými byly kraje Královohradecký, Karlovarský a Plzeňský. Přestože historicky nejvyšší počet nakažených jsme v našem kraji zaznamenali v úterý 2. 3. v 9. týdnu (tzn. 1658 nově nakažených), je velice pravděpodobné, že tento týden je zlomový. Je totiž od začátku roku prvním týdnem, kdy jsme zaznamenali průměrný denní pokles počtu nakažených v týdnu. A nejedná se o malý pokles. Mezi 8. a 9. týdnem pokles počtu nově nakažených v PK klesl o 15%. Průměrný denní počet nově nakažených v 8. týdnu činil 1364, v 9. týdnu to bylo 1167. Počty úmrtí s příčinnou souvislostí s Covid 19 nadále v 9. týdnu mírně rostly, ale to není nic neočekávaného, neboť tento ukazatel se začne přirozeně zlepšovat s větším časovým odstupem.

Na tomto poklesu se nemohla projevit nově zavedená opatření, která platí od 1. 3. Ty mohou, ale také nemusí, dynamiku poklesu počtu nakažených ještě více snížit.

Bod zlomu je dobrou zprávou pro naše zdravotníky. Oni minimálně ještě 14 dní budou zažívat přeplněná intenzivní lůžka s pacienty Covid 19, ale je pravděpodobné, že situace by se neměla dále zhoršovat.

Mezi hlavní faktory, které nárůst onemocnění Covid 19 zastavily, můžeme zahrnout nárůst přirozené imunity, postupné očkování, omezení pohybu a zvýšený opatrnostní přístup nás občanů. U posledního bych dodal, že podle mého názoru ani tak nezafungovala vlastní papírová omezení, ale přirozená brzda nás všech, neboť většině začínalo být jasné, že jde do tuhého a bylo evidentní i na ulicích, že se lidé začali chovat rozumně. Držme si palce, ať nám statistika tohoto týdne potvrdí tento pozitivní trend.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.