Bezák (ANEO): DPH na léky by mělo být nulové

18.04.2014 14:10

V nemoci jsme si všichni občané rovni, a proto nechápu ten třetinový úkrok trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Jako nezávislý občanský kandidát na europoslance za Aktiv nezávislých občanů chci hájit zájmy občanů ČR a ne farmaceutických firem a vlády ČR.

Bezák (ANEO): DPH na léky by mělo být nulové
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

DPH uvalené na léky a zdravotnický materiál považuju za amorální!  Stát a ani farmaceutické firmy by neměly požadovat po občanech, nemocných a starých a v předškolním věku, aby platili přidanou hodnotu léků. Je to z mého pohledu neetické a navíc to prodražuje české zdravotnictví. Stát vyndá peníze z jedné kapsy a přendá je do druhé a poškozeným je pacient - občan - nemocný daňový poplatník. Naopak bych považoval za nutné obnovit mírný poplatek za pobyt v nemocnici, protože neuváženým předvolebním slibem ČSSD se nemocnice dostaly do svízelné finanční situace - není z čeho financovat stravu, nocleh a hygienu pacientů. V Ústavě ČR je zaručeno právo na bezplatnou lékařskou péči, a to vnímám jako základní první pomoc, ošetření, lékařský zákrok, a tím spojené lékařské ošetřování po nezbytně nutnou dobu, včetně léků, medikamentů, zdravotnického materiálu. V tom samozřejmě není zahrnuta strava, koupel a nocleh pacienta v nemocnici.

Pokud poslanci našeho zákonodárného sboru si toto uvědomí, pak neprodleně narovnají pokřivené financování zdravotnictví a dají zákony do souladu s Ústavou ČR tak, aby nebyla porušována základní lidská práva občanů - pacientů! Především starší občané nemají peníze už na tak předražené léky a léčbu několika nemocí a i pro rodiče vážně nemocného dítěte jeho léčba je mnohdy finančně likvidační, pokud navíc mají hypotéku na rodinný dům nebo byt a navíc jeden z rodičů musí pečovat o nemocné dítě a přijde tím o práci.  Náročné operace a zákroky pro vážně nemocné pacienty by měly hradit plně zdravotní pojišťovny a pokud toto nejsou schopny činit, pak je potřebovat se zamyslet nad tím, na co má tak malá země jako je Česká republika víc než dvě  nebo jednu zdravotní pojišťovnu. Nemalé peníze, ušetřené za provoz zbývajících zdravotních pojišťoven a jejich byrokratický aparát, by mohly být převedeny na udržení regionálních nemocnic s akutní péčí, které jsou kvůli nedostatku peněz omezovány ve svém provozu nebo dokonce uzavírány! Občané navíc 50 až 100Kč za stravu a hygienu pacienta denně nebudou litovat dát v nemocnici, protože stejně denně investují do stravy a za spotřebovanou vodu doma víc než 50Kč. Vždyť i obyčejné nejlevnější polední menu v restauraci nebo jídelně nepořídíte pod 50Kč!

Jiří Bezák Kandidát na europoslance za Aktiv nezávislých občanů  dne 16. dubna 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Bezák - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.