Bezecný (KDU-ČSL): Nejslabší premiér v nejtěžší době

08.09.2022 6:34

Minulá vláda nezvládala boj s kovidovou pandemií. Tentokrát jsme na štíru v boji s inflací a strmým růstem cen energií. Příčina současné krize je stále zřejmější. Nejslabší premiér od vzniku Česka.

Bezecný (KDU-ČSL): Nejslabší premiér v nejtěžší době
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Premiér Fiala by mohl být neškodným administrátorem v době politické stability a ekonomické prosperity. Takové štěstí, jako měl třeba premiér Sobotka, mu však není dopřáno. V současné době politických turbulencí a ekonomických dopadů války na Ukrajině je stále zřejmější, že jeho slabost a nejistota v řízení a rozhodování se stává zátěží i pro jeho vlastní stranu. Stručně řečeno, krizové řízení není jeho doménou. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Fiala má smůlu, že nemá ekonomické myšlení a patrně není schopen předvídat ekonomické důsledky své nečinnosti a z ní hrozící energetické krize pro podniky i občany. Jak se ukazuje, ani jeho tým nemá odvahu přijímat opatření, jimiž by hrozícím důsledkům čelil. Na rozdíl od většiny ostatních členů EU vláda raději nedělá nic, zaštiťuje se frázemi o společném evropském postupu a nechává podniky i občany dále padat do propasti chudoby. Uvědomuje si premiér Fiala zřejmou zákonitost, že pokud budeme muset kupovat nejdražší energie v Evropě, že výrazně klesá konkurenceschopnost našeho průmyslu i ostatních odvětví hospodářství? S dopadem na sociální situaci všech občanů, s dopadem na sociální smír? Dovolím si premiéra Fialu upozornit, že jakmile se inflační spirála vymkne z rukou, a to už se začíná dít, pak je její krocení velmi obtížné a z růstu cen a zvyšování platů se stává perpetuum mobile, jehož zastavení se nemusí obejít bez velkého třesku ve společnosti.

A tak zatímco ostatní členové EU se činí a přijímají vlastní opatření na krocení cen a inflace, Fiala čeká na společný evropský postup. Toho se ovšem hned tak nedočkáme, stejně, jako jsme se ho nedočkali v boji s kovidem. Na takové zázraky je EU příliš slabá, i díky členským státům, bojícím se delegovat jí širší pravomoci. U nás i díky euroskepticismu ODS.

Asi by bylo dobré, kdyby si zdravé jádro v ODS uvědomilo hrozící nebezpečí a vystřídalo pana Fialu jiným, akceschopnějším, důraznějším a s problematikou více obeznámeným administrátorem. Hlasy ozývající se od některých hejtmanů nebo i členů vlády naznačují, že v ODS jsou lidé, kterým už premiérova nečinnost začíná vadit.

Čím dříve se podaří najít akceschopnějšího šéfa vlády, tím větší má ODS šanci, že si nadále udrží jakous takous přízeň občanů. Pokud však bude váhat příliš dlouho, pak jí může v příštích volbách, a pozor, aby to nebyly volby předčasné, potkat daleko horší osud, než jaký potkal ANO ve volbách minulých. Porážka ANO byla důstojná, ztráta ODS by tak důstojná být zdaleka nemusela. Nechť příklad kdysi parlamentní Sociální demokracie je pro ni výrazným mementem.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…