Bezecný (KDU-ČSL): Netrestejme sochy, trestejme kriminálníky

15.08.2017 22:41

General Lee je jen primitivní záminka. Ve skutečnosti je příčinou veřejného nepořádku nejen v Charlottesville hloupost, primitivnost a slaboduchost a netolerance některých občanů, jímž jsme nedokázali zavčas jejich chování zarazit.

Bezecný (KDU-ČSL): Netrestejme sochy, trestejme kriminálníky
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

S hrůzou jsem se dočetl o záměru charlottesvillské radnice odstranit z parku sochu hrdiny americké občanské války generála Roberta E Leeho. Už i v Americe začaly vadit sochy! Prý vyvolává vzpomínku na rasově rozdělenou zemi.

Chudák generál se tak dostal do zástupu osobností, na jehož čele se už alespoň nemusí cítit osamělý další „vyvolávač duchů rasové diskriminace“ Cecil J. Rhodes, podnikatel a ministerský předseda Kapské provincie z konce 19. století, jehož sochy na různých místech jižní Afriky také mají periodicky více či méně na kahánku a sem tam některá zmizí z veřejného prostoru.

Nedomnívám se, že problém Leeho nebo Rhodese (kdo bude následovat, třeba generál Sherman mající velký podíl na přemístění původních obyvatel Ameriky do rezevací?)  je problémem sebevědomých Američanů či Jihoafričanů počátku 21. století. Tito lidé už obě osobnosti, nemající navíc s rasismem zhola nic společného, dávno pohřbili a jsou pro ně jen kulisou ve veřejném prostoru a možná více či méně nostalgickou vzpomínkou na dobu jejich dávných prapředků.

Generál Lee nebyl vyvolán z hrobu spořádanými občany Charlottesville, ale zamindrákovanými hlupáky, kteří z nedostatku jiného životního naplnění, z nedostatku vlastního sebevědomí a z touhy zviditelnění se alespoň tím nejprimitivnějším chuligánstvím oživují negativní rysy historického vývoje a snaží se ztotožnit s hrdiny, kteří by si jich ovšem ve své době ani nevšimli a hluboce by jimi pohrdali.

Ani generál Lee ani Cecil Rhodes nemohou za hloupost a tupost některých našich spoluobčanů, a to se týká všech států na všech kontinentech, jejichž typickým představitelem je také hajlující Američan v Berlíně nebo třeba český fanoušek urážející nejen hráče tmavé pleti na našich fotbalových stadionech.

Projevům nízkého, nepřizpůsobivého a odsouzeníhodného chování nezabráníme odstraňováním soch, pálením knih nebo přepisováním historie, takovými činy urážíme a ponižujeme jen sami sebe, ale správně mířenou fackou v mladých letech a přísným trestem v době, kdy už nepůjde jen o dětinskou frajeřinu.

Sochám nechme jejich kousek místa veřejného prostranství, místo nich si to však s odvahou rozdejme se všemi formami extrémismu, nepřátelství, netolerance a pošlapávání lidských práv a svobod. A to by mělo platit jak pro Ameriku, tak především pro nás. Žádní extrémisté naše problémy nevyřeší. Zato my budeme mít problémy s důsledky jejich chování. Tak jako je dnes mají v americkém Charlottesvillu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…