Birke (ČSSD): Dotace rozhodně nesnižujeme

17.12.2022 7:37

Náchodští zastupitelé schválili rozpočet města pro rok 2023

Birke (ČSSD): Dotace rozhodně nesnižujeme
Foto: repro Facebook
Popisek: Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Zastupitelé města Náchoda dnes schválili na svém jednání rozpočet města na rok 2023 25 hlasy z celkového počtu 26 přítomných zastupitelů (jeden byl omluven). 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
V příštím roce bude město hospodařit s rozpočtem ve výši 584.308 tis. Kč. Při porovnání s loňským rokem, kdy byly v rozpočtu schváleny příjmy a výdaje v objemu 633.015 tis. Kč, je předkládaný rozpočet o 7,7 % nižší, především v kapitálových výdajích, což umožnilo sestavit rozpočet bez zapojení nových úvěrů do financování výdajů.

Oproti předchozím dvěma letům, kdy výdaje byly v zásadě směřovány primárně do investic, oprav a údržby, je tedy zřejmé, že výdaje roku 2023 směřují do oblasti běžných výdajů, konkrétně na pokrytí extrémního nárůstu cen za energie, které město i přes četná úsporná opatření snižuje jen velmi obtížně. Tím tedy dochází k tomu , že kapitálové výdaje jsou pro rok 2023 rozpočtovány o 45 % nižší než v roce 2022.

V roce 2023 počítá rozpočet města s o něco nižšími výdaji na investice než v předchozích letech. Největší investiční akcí, která přechází z roku 2022 do roku 2023 je dokončení stavby Spolkového domu za 58,2 milionu korun včetně DPH. Příští rok by mělo jít na tento projekt celkem 42 mil. Kč. V roce 2023 také pokračuje akce vyvolaná Královéhradeckým krajem - výstavba chodníků včetně kanalizace Jizbice-Lipí-Náchod (cca 22,5 mil. Kč), dále investiční akce spojené s obnovou lázeňství v Náchodě (cca 10 mil. Kč) a projekt kybernetické bezpečnosti (12 mil. Kč). Dále jsou plánovány některé menší akce, především opravy místních komunikací.

Běžné výdaje jsou pro rok 2023 plánované o 44.796 tis. Kč vyšší oproti roku 2022, což kopíruje inflační růst cen (zejména energií, ale i materiálů, práce, PHM atd.). Na obsluhu dluhu je rozpočtováno 23.050 tis. Kč a oproti minulému roku tato položka mírně vzrůstá.

Bezmála 8,4 mil. Kč je určeno v příštím roce také na rozdělení dotací sportovním klubům, 2,35 mil. Kč spolkům, bezmála 1 mil. Kč dalším organizacím. Oproti minulému roku dochází minimálně k zachování nebo mírnému navýšení.

„Důležitou zprávou pro všechny náchodské spolky a organizace je fakt, že dotace rozhodně nesnižujeme. Jen v  sociální oblasti dochází k navýšení dotací o cca 2 mil. Kč," dodal starosta Jan Birke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…