Birke (ČSSD): Vrátíme do Bělovsi lesk a slávu lázeňství

19.11.2021 19:58

Město Náchod koupilo areál běloveských lázní

Birke (ČSSD): Vrátíme do Bělovsi lesk a slávu lázeňství
Foto: repro Facebook
Popisek: Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Náchodští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili nákup pozemků a souvisejících staveb v areálu starých lázní v Bělovsi od společnosti Priessnitzovy léčebné lázně, a.s. 

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí
Tento pro město zcela zásadní majetkoprávní úkon provází řada dalších schválených dokumentů, mimo jiné schválení záměru města Náchod zachovat veřejný lázeňský park, způsobu financování a schválení dohody o budoucí spolupráci města a prodávajícího.

Zastupitelé schválili nákup lázní celkem 24 hlasy z 24 přítomných zastupitelů.

Město Náchod usiluje o obnovení lázeňství v místní části Běloves již řadu let. S ohledem na složité majetkové poměry v původních lázních se v roce 2015 rozhodlo vedení města jít svou vlastní cestou. Následovaly investice do vlastních vrtů minerální vody a od roku 2019 jsou veřejnosti k dispozici nová pítka se zázemím ve vile Komenský a promenádou v Malých lázních Běloves. V témže roce se do obnovy zapojil také nový vlastník objektů a pozemků v místě původních lázní - Priessnitzovy léčebné lázně, a.s. Bohužel pandemie Covid-19 se nepříznivě projevila i v tomto sektoru podnikání a proto v první polovině letošního roku oslovili zástupci akciové společnosti Priessnitzovy léčebné lázně město Náchod s možností zahájení jednání o prodeji pozemků o celkové rozloze 25.178 m2 do vlastnictví města Náchoda.

„Pro město Náchod, pro mě osobně a troufnu si říci, že pro všechny Náchoďáky, je dnešní rozhodnutí zastupitelů o nákupu historickým momentem. Po tolika letech komplikovaných vlastnických vztahů, kdy se lázně staly doslova obětí spekulací, budeme mít konečně možnost rozhodovat o dalším rozvoji tohoto území a vrátit do Bělovse lesk a slávu lázeňství," uvedl starosta Jan Birke.

Nákupu souboru pozemků předcházela několikaměsíční vyjednávání a pečlivá příprava smluv, znaleckých posudků a všech dalších náležitostí. S ohledem na složitou daňovou problematiku využili prodávající i kupující poradenství renomované společnosti v oboru Deloitte Advisory, s.r.o. Nákup tak provází také další nutné kroky a to:

- schválení záměru města zachovat veřejný lázeňský park v souladu s projektovou studií revitalizace veřejného parku velkých lázní - IDA

- schválení vlastního návrhu na koupi pozemků, staveb a technologie, vč. financování u ČSOB (úvěr 40 mil. Kč u ČSOB)

- schválení budoucí spolupráce mezi městem Náchod a společností Priessnitzovy léčebné lázně a.s.

Kupní cena představuje částku 39.887.602,90 Kč.

„Současná epidemiologická situace má bohužel negativní dopady i na poskytování lázeňské péče, proto jsme byli nuceni naše původní investiční plány  přehodnotit. Logickým vyústěním tak bylo oslovení města Náchoda, aby toto území dostalo šanci na smysluplnou revitalizaci, na které se i v budoucnu chceme jako společnost podílet," upřesnil důvody prodeje pozemků městu Náchod předseda představenstva společnosti Priessnitzovy léčebné lázně a.s. Michal Gaube.

„Nákup areálu do vlastnictví města nám umožní zapojit do obnovy a rozvoje lázeňství i historicky známé a osvědčené léčivé zdroje IDA, o které město dlouhodobě usiluje. Propojením starých a malých lázní vznikne nová osa rozvoje lázeňských aktivit a pokud budou ve vlastnictví města všechny přírodní léčivé zdroje, půjde o naprosto unikátní transakci, která nemá obdoby v celé České republice," uvedl místostarosta Jan Čtvrtečka.

K podpisu kupních smluv dojde po dnešním schválení Zastupitelstva města Náchoda v průběhu prosince. Kupní cena bude uhrazena prodávajícímu začátkem příštího roku 2022.

„Tím úplně prvním krokem, který v areálu plánujeme, je obnova veřejného lázeňského parku v řádu milionů korun, kterou zahájíme již v příštím roce," dodal starosta Jan Birke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.